Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Olivier’s Army – Deal with Demons

CD-RECENSIE

Olivier’s Army – Deal with Demons
bezetting: Floris van der Klein zang, gitaar; Olivier Schutte gitaar, toetsen; Lodewijk Schutte drums; Dan Simon contrabas; Ruud Peper trompet; Martijn Vogten Rhodes, Wurlitzer, gitaar. Gasten: Eric Vloeimans trompet; Jeroen Vierdag contrabas; Jasper Blom basklarinet; Folkert Oosterbeek hammond; Leonie van der Klein zang.
opgenomen: 2008 – 2011, Ollie’s Golden Sound Palace, Warmond
release: 2012
label: eigen beheer
tracks: 10
tijd: 50:09
website: www.oliviersarmy.com
door: Erno Elsinga


Banden tussen pop en jazz worden steeds nauwer. Dat getuigt ook ‘Deal with Demons’, het tweede album sinds de oprichting in 2008 van Olivier’s Army, waarop pop- en jazzmusici hand in hand gaan. Het resultaat is alleszins luisterbaar; sfeermakers en improvisatoren tekenen voor atmosferische muziek waarbij de muzikale landschappen een vruchtbare bodem vormen voor de vocalen van Floris van der Klein.

Floris van der Klein en multi-instrumentalist en producer Olivier Schutte vormen de kern van Olivier’s Army. Hun werkwijze bestaat eruit dat schrijven, arrangeren, uitproberen, improviseren en opnemen dwars door elkaar lopen waarbij de eerste versie ook meteen de definitieve is. Opmerkelijk, want wie ‘Deal with Demons’ hoort, zal denken dat er eindeloos aan gesleuteld is. De composities zijn uiterst uitgebalanceerd, de dynamiek zorgvuldig gedoceerd. Hoewel de stukken ingebed liggen in de popcultuur, doet het voortdurend zijn best daaraan te ontsnappen door bijvoorbeeld invloeden uit de jazz toe te laten.

Het openings- en tevens titelnummer vertaalt de bedoelingen van Olivier’s Army het best. De zwoele, zachte zang van Van der Klein zweeft als een veertje over de fluwelen trompetklanken van Eric Vloeimans, waarbij een soezerig klanklandschap ontstaat. Ofschoon de muziek ogenschijnlijk luchtig klinkt, bezit deze ontegenzeggelijk een zekere diepgang. Een zelfde diepgang waarvan David Sylvian zich bedient; sfeervolle arrangementen die de fantasie prikkelen.

Muzikale hoogstandjes zijn er ook te vinden op ‘Deal with Demons’. Zo doet trompettist Ruud Peper zeker niet onder voor Vloeimans, zijn de lethargische gitaarlijntjes van Olivier Schutte niet te versmaden en is de korte bijdrage van Jasper Blom op basklarinet in ‘Be Wreckless’ een hoogtepunt op zich.

Wie een bredere kijk op muziek heeft zal ‘Deal with Demons’ zeker omarmen.


© Jazzenzo 2010