Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ramón Valle – Flashes from Holland

CD-RECENSIE 

Ramón Valle – Flashes from Holland
bezetting: Ramón Valle piano; Omar Rodriguez Calvo contrabas; Owen Hart jr.  slagwerk. Gast Jesse van Ruller gitaar
opgenomen: 25 en 26 oktober 2011 in Power Sound Studio Amsterdam
release: 2012
label: RVS Music
tracks: 9
tijd: 60.54
website: www.ramonvalle.nl 
door: Rinus van der Heijden



De Cubaanse pianist Ramón Valle verblijft sinds 1998 in Europa en het grootste deel van die periode in Nederland. Dat hij het daar naar zijn zin heeft en in het bijzonder in Amsterdam, mag blijken uit deze nieuwste cd van hem: ‘Flashes from Holland’. Ramón Valle maakt er een muzikale rondreis op door Amsterdam dat hij doorgaans per fiets doorkruist. Het openingsstuk op de cd, ‘A Cuban Lost’, refereert daar aan: hoe de Cubaan  in zijn eerste jaren in de hoofdstad zonder stadsplattegrond zijn weg trachtte te vinden.

Muzikale beeldverhalen zijn er al vaak geschapen. Met wisselende resultaten, want zal de toehoorder altijd de bedoelingen van de schepper oppikken? Bij Ramón Valle kun je je dat ook afvragen, hetgeen niet wegneemt dat het reisje bij Ramón op de bagagedrager van zijn fiets, erg genoeglijk is.

De Cubaanse invloeden van Ramón Valle klinken uiteraard door in zijn spel, dat is genoegzaam bekend. Hoewel hij zijn opleiding op Cuba kreeg, daar bijvoorbeeld samenspeelde met de bekende thuisspeler Emiliano Salvador en door de groep Irakere werd geroemd, zijn het toch vooral de invloeden van Chick Corea en Herbie Hancock die doorklinken in Valle’s spel. Waarmee duidelijk wordt, dat de Cubaan de groten van de jazzpiano tot zijn voorbeelden rekent.

Op ‘Flashes from Holland’ krijgt Ramón Valle’s trio versterking van Jesse van Ruller en die tandem tilt de cd naar een hoog plan. De gitarist beschikt over dezelfde sprankelende geest als de Cubaan, kan naar zijn medemusici toe evenzeer wringen, maar betoont zich vooral als een uitdager die niet alleen Valle, maar ook contrabassist en slagwerker voor zich uitjaagt. Dit alles maakt dat dit album een mooi voorbeeld is van hoe moderne improvisatoren in elkaar kunnen opgaan. Hun invloeden, die reiken van Latijns, Afrikaans, Afro-Amerikaans, Braziliaans en welke al niet meer, versmelten in een logisch geheel. Precies zoals dat binnen jazzmuziek al decennialang gebeurt.



Ramon Valle - Flashes from Holland
Ramon Valle, Jesse van Ruller, Omar Rodriguez Calvo, Owen Hart Jr.


© Jazzenzo 2010