Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Joep van Leeuwen/Gero K├Ârner - Jazz Guitar meets Church Organ

CD-RECENSIE

Joep van Leeuwen/Gero Körner - Jazz Guitar meets Church Organ
bezetting: Joep van Leeuwen, gitaren, synthesizergitaar; Gero Körner, orgel
opgenomen: juli 2010
release: 2011
label: ORGANpromotion
tracks: 12
tijd: 54:56
websites: joepvanleeuwen.nlgero-koerner.de - organpromotion.org
door: Jan Jasper TamboerNiemand kijkt nog op van bijzondere bezettingen in de muziek, de mogelijkheden daartoe lijken inmiddels zelfs wel uitgeput. Toch komt er nog wel eens iets uitzonderlijks voorbij, zoals blijkt op het album van Joep van Leeuwen en Gero Körner, waar jazzgitaar en kerkorgel één podium delen.

Elementen uit de klassieke muziek zijn goed herkenbaar. In het openingsnummer wordt de structuur van een fuga toegepast en elders zijn citaten van Bach te horen. Sommige melodieën lijken uit vervlogen eeuwen te komen. Echt modern wordt het nooit, of het moet zijn als Van Leeuwen voorzichtig op de experimenteertoer gaat met effecten en synthesizer, waarbij hij soms complete soundscapes creëert. Flarden van rock en funk zijn wel degelijk waar te nemen. Ook kan Körner met zijn monumentale, barokke instrument af en toe best wel swingen. Maar avant-garde, zoals Jasper van 't Hof aangeeft in zijn liner notes, nee dat niet.

De cd-hoes bevat een behoorlijk dik boekje, met aanbevelingstekst van Van 't Hof, informatie over het project en uitgebreide beschrijvingen van de composities en de instrumenten in het Engels en Duits. De begeleidende tekst is vrij technisch en vereist nogal wat muziektheoretische kennis. Wie de geschiedenis van het gebruikte orgel wil weten en het merk, bouwjaar en typenummers van de gitaren en bijbehorende apparatuur, moet vooral deze woorden lezen.

De instrumenten wisselen keurig de melodielijnen en begeleidende partijen af, wat aanvankelijk voor variatie zorgt, maar op den duur wat voorspelbaar wordt. Dat wordt verder op de plaat doorbroken door Van Leeuwen, met zijn inzet van de synthesizergitaar. Hier en daar complementeren of herhalen de twee elkaars partijen. Het intieme van de gitaar biedt mooi tegenwicht voor het grootse van het orgel, hoewel dat gerelativeerd wordt in de mixage van de instrumenten en ook in het spel zelf. Körner kan soms klein klinken en Van Leeuwen levert af en toe een orkestrale klank. Natuurlijk mag het majestueuze geluid van het kerkorgel niet ontbreken, maar het wordt gedoseerd toegepast.

'Jazz Guitar meets Church Organ' is een aardig project. Het is muzikaal sterk in de traditie verankerd en bevat enkele behoedzame uitstapjes. Vernieuwende inzichten biedt het niet, maar het is geslaagd als werkelijke en innige ontmoeting tussen twee instrumenten die elk op zich al een lange weg zijn gegaan en het hier toch prima met elkaar kunnen vinden.


© Jazzenzo 2010