Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Huisband van Mijke's Middag rijgt alles en iedereen aan elkaar

MIJKE’S MIDDAG, Radio 6 on stage' vanuit Club Panama, Amsterdam, 14 mei 2010
beeld: George van Voorden
door:  Jan Jasper Tamboer

Wanneer grootheden als Chris Potter, George Duke en Lonnie Smith de samenwerking met jouw band roemen, dan moet je wel iets bijzonders te bieden hebben. De drie traden allen op bij de NPS op Radio 6 in het jazz- en soulprogramma 'Mijke's Middag: Radio 6 on stage', een live-uitzending op iedere vrijdag die publiek gratis bij kan wonen. De betreffende band, The Ob6sions onder leiding van drummer Victor de Boo, is de huisband en rode draad van Mijke's Middag.


Sietske Roscam Abbing van Follow Alice, Victor de Boo van huisband The Ob6sions en Gianna Tam traden afgelopen vrijdag aan in het live radiopramma Mijke's Middag vanuit Club Panama in Amsterdam.

Radio 6-huisband The Ob6sions bestaat uit Victor de Boo (drums), Sven Schuster (basgitaar en contrabas), Jeroen van Helsdingen (vleugel en rhodes) en Efraïm Trujillo (saxofoons). Zij hebben allen ruime ervaring in het circuit en hun obsessie in positieve zin bestaat uit onvoorwaardelijke liefde voor goede muziek. Dat hoeft niet alleen jazz te zijn, ze hebben bewezen in andere genres ook goed uit de voeten te kunnen.

Natuurlijk speelt vakmanschap een rol. Maar The Ob6sions bieden meer dan wat je van een professioneel muziekgezelschap mag verwachten. Zij creëren een behaaglijk 'bandjesgevoel' waar iedereen zich bij thuis kan voelen, zowel verse talenten als gelauwerde sterren. Het lijkt wel alsof solerende artiesten beter uit de verf komen bij deze huisband dan bij hun eigen band. Als zangeres Gianna Tam met hen het broeierige en slepende 'Brown Skin' inzet, geeft ze net een tandje meer.

Daarvoor heeft ze al drie nummers gezongen met haar eigen band, waarbij ze ook liet zien dat ze thuis is op de steeldrums. Ze is dan ook de dochter van slagwerker Lucas van Merwijk en heeft de materie van jongsafaan opgediend gekregen. Gianna Tam maakt lichte soulpop, maar kan ook steviger uit de hoek komen, zoals ze in het nummer 'Shifting' laat horen. Ze wordt de 'nieuwe Giovanca' genoemd. Belachelijk, zijn artiesten tegenwoordig zo kort houdbaar?

De huisband zet 'Yes or No' van Wayne Shorter in, terwijl een groot changement wordt voorbereid, want het New European Ensembe gaat aantreden met pianist Randal Corsen en gitarist Marlon Titre. Een podiumuitbreiding was hiervoor zelfs noodzakelijk. Intussen klinkt Etta James door de speakers en volgt het NOS-nieuws. Als alle muzikanten hun plek hebben ingenomen houdt presentatrice Mijke van Wijk een kort vraaggesprek met Corsen, wat ze overigens op vakkundige wijze bij alle artiesten doet. Het vergroot de betrokkenheid en spontaniteit in de uitzending.


Eric Calmes, Club Panama, Efraïm Trujillo.

Het programma van het ensemble met dirigent Christian Karlsen en solisten is een eerbetoon aan de inmiddels 86-jarige Antilliaanse gitarist Julian Coco. Van zijn hand worden verschillende stukken gespeeld met een voornamelijk Zuid-Amerikaans karakter. Ze klinken wat gezapig en kabbelen rustig voort. Muzikaal zijn ze wel; ze zouden in het repertoire van Burt Bacharach niet misstaan. Solo's zijn er voor Corsen en Titre. Als Corsen later met The Ob6sions speelt, laat hij pas echt horen wat hij in huis heeft. 

De bassist van Corsen, Eric Calmes, mag zijn kunsten vertonen op de zessnarige basgitaar. Hij speelt houterig en hoekig, maar het publiek vindt het prachtig. Drummer Enrique Firpi voegt zich vervolgens bij de huisband. Hij slaat heel gemakkelijk strakke, rake klappen. Naderhand zal hij zeggen: 'Ik wist van niks, het was volledig geïmproviseerd.'

Zangeres Sietske Roscam Abbing van de Utrechtse groep Follow Alice heeft een betere stem dan Gianna Tam en Giovanca bij elkaar. Zij heeft een rond en tegelijk breed geluid met een volstrekt eigen timbre. Samen met gitarist Martijn Michel tekent ze voor alle composities van Follow Alice, vol funk, jazz en pop. Roscam Abbing is van een ontwapenende frisheid en volkomen ongeveinsd. Frasering en timing kunnen nog beter en haar articulatie mist puntigheid, maar potentie is er zeker; haar persoonlijkheid kan alleen maar groeien. In het dampende slotnummer met The Ob6sions werpt ze alle schroom van zich af en haalt flink uit met een geheel natuurlijk klinkende scat als uitsmijter. Een belofte. Met Follow Alice.

Mijke's Middag: elke vrijdag van van 16.00 tot 19.00 uur gratis te bezoeken in Club Panama in Amsterdam, rechtstreeks te beluisteren via Radio 6.


© Jazzenzo 2010