Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Bram Stadhouders, Sidsel Endresen, Jim Black - Bell Time

CD-RECENSIE

Bram Stadhouders, Sidsel Endresen, Jim Black - Bell Time
bezetting: Bram Stadhouders gitaar, laptop; Sidsel Endresen stem; Jim Black drums, laptop
opgenomen: 16, 18 september 2010
release: 15 november 2011
label: IDGR / Muzieklab Brabant
tracks: 9
tijd: 54:46
websites: www.bramstadhouders.nl - www.sidselendresen.com - www.jimblack.com
door: Jan Jasper Tamboer


Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg. De zielsverwantschap die gitarist Bram Stadhouders toch al voelde met enkele bewonderde collega's, bleek zich te kunnen uiten in een spontaan samenspel met verrassend en groots resultaat. Prachtig dat daar nu een weerslag van is in de vorm van het album 'Bell Time'.

Toen Stadhouders in 2010 carte blanche kreeg van het Tilburgse Incubate Festival en uitgenodigd werd vrijelijk zijn muziekpartners te kiezen, had hij niet lang bedenktijd nodig. Hij is een fan van de Noorse stemkunstenares Sidsel Endresen en van de Amerikaanse slagwerker Jim Black en zag zijn helden heel dichtbij komen toen zij ‘ja’ zeiden op zijn vraag om met hem te werken. Tien minuten voor ze op moesten ontmoetten de drie elkaar pas, maar het werkte, want er was direct een band. 'Bell Time' werd meteen live opgenomen op het festival in Tilburg.

De plaat heeft een overwegend minimalistisch karakter, maar bevat daarnaast mooie melodieën,  gelaagde harmonieën en samengestelde ritmes. Meest kenmerkend is nog de rijke kleuring van gitaar, drums en stem tezamen. Stadhouders speelt veel losse, voorzichtige noten, maar komt ook met jazzgeoriënteerde open akkoordprogressies als begeleiding van de stemvorming van Endresen. Meesterdrummer Black kan elders vrij dominant zijn, maar beperkt zich hier tot fijnzinnige accenten, en uitspattingen als het kan. Het is wel duidelijk waarom hij onder collega's zo'n geliefd voorbeeld is met zijn creatieve en inventieve spel.

Stadhouders laat veel ruimte tussen de noten, die daardoor kleine entiteiten vormen en elk op zich maximale betekenis krijgen. Vanuit betrekkelijke staticiteit ontwikkelt zich een dynamiek die je ongemerkt omklemt zonder te verstikken. Fascinerend en aanstekelijk zijn de keel- en stotterklanken van Endresen. Zij introduceert de luisteraar in een nog niet beleefde werkelijkheid middels een fantasietaal die razend nieuwsgierig maakt naar betekenis. Haar klankimprovisaties gaan van uiterst fragiel en kwetsbaar tot krachtig en pompeus.

'Bell Time' is een volstrekt authentiek en origineel werkstuk, dat veel ruimte biedt voor de fantasie van de luisteraar, maar toch ook een duidelijke koers aangeeft en identiteit uitstraalt. Waar Endresen vaak intimiteit suggereert, is het spel van Stadhouders juist weids en ruimtelijk, Black is de ideale bruggenbouwer die beiden haarzuiver aanvoelt en tot een eenheid smeedt. Gedrieën vormen zij een mooi stel dat best wel vaker van zich mag laten horen.


© Jazzenzo 2010