Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazzin' The Hague nieuw Haags jazzfestival

19 jan - Voor de derde keer na het vertrek van North Sea Jazz in 2005 wordt in Den Haag een nieuw jazzfestival gestart. Initiatiefnemer is jazzpianist en Hagenaar Peter Beets die samenwerking vond in onder meer AT Events. Het nieuwe festival Jazzin' The Hague vindt plaats op 1 en 2 juni en wordt gehouden in het World Forum. Het programma wordt half februari bekendgemaakt. Dan start ook de kaartverkoop.Peter Beets initiatiefnemer Jazzin' The Hague.

Foto © Ron Beenen.


"Er moest gewoonweg wat gebeuren. Mijn geboortestad Den Haag heeft een rijke jazztraditie die teruggaat tot ver in de vorige eeuw. Dat kunnen we niet zo maar uit onze handen laten glippen. Het faillissement van The Hague Jazz mag niet het faillissement van Jazz in Den Haag betekenen", aldus Beets.

Na het vertrek van North Sea Jazz uit Den Haag sneuvelden al twee opvolgers. Het festival Pure Jazz was een kort leven beschoren en festival The Hague Jazz ging vorig jaar ten onder, al dan niet door wanbeleid.

Beets en het Haagse evenementenbureau AT Events zijn al een half jaar bezig met het  festival. Een vertrouwensbasis kweken bij artiesten was daarbij niet onbelangrijk gezien de vele onbetaalde rekeningen die The Hague Jazz achterliet. De Nederlandse Toonkunstenaarsbond controleert de transparantie van het nieuwe festival, dat verder inhoudelijk samenwerkt met Haagse jazzpartners, zoals het Haagse jazz- en cultuurpodium Stichting Prospero en het Koninklijk Conservatorium.

Hoewel de organisatie een subsidieaanvraag heeft ingediend, zegt het niet afhankelijk te zijn van gemeentelijke steun. "Maar alles wat we extra krijgen zorgt voor een beter festival", aldus directeur Arwin Touw van AT Events.

Programma
In samenwerking met de inhoudelijke partners ligt de programmering van Jazzin' The Hague in handen van Peter Beets en Michel Peek. Naast internationale jazzgrootheden, worden vooral jazzgroepen uit de Nederlandse top uitgenodigd en is er ruimte voor jong talent. Hans Dulfer heeft zijn medewerking aan het festival al toegezegd. Half februari wordt het definitieve programma van het tweedaagse Jazzin' The Hague bekendgemaakt en start ook de voorverkoop.


© Jazzenzo 2010