Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

The Auratones (& Thijs en Berenice van Leer) – The Adventure Continues

CD-RECENSIE 

The Auratones (featuring Thijs en Berenice van Leer) – The Adventure Continues
bezetting: o.a. Rolf Delfos alt- en tenorsaxofoon en zang; Boudewijn Lucas bas; Tjeerd van Zanen gitaar. Plus gasten: Thijs van Leer zang, HammondB3, fluiten etc; Berenice van Leer zang , en anderen
opgenomen: 2011 in Rotterdam en ’s Gravendeel
label: Supertracks / Challenge Records
release: 2011
tracks: 11
tijd: 60.16
website: www.theauratones.com - www.supertracks.nl
door: Rinus van der Heijden


The Auratones is een ensemble dat funk, soul en ‘jazz met een beat’ in zijn concept verwerkt. Dat zegt de groep zelf en wat dit laatste betekent, daar kan de luisteraar naar raden. Het gezelschap is in 1986 opgericht door gitarist Tjeerd van Zanen, saxofonist Rolf Delfos en bassist Boudewijn Lucas. Het bracht tot nu toe diverse cd’s uit, met als laatste ‘The Adventure Continues’, een absoluut dieptepunt dat als het in 2012 was uitgebracht, weinig goeds voor dit prille jaar voorspelt.

The Auratones hebben op deze cd de hulp ingeroepen van Thijs en Berenice van Leer. Succes verzekerd zullen ze hebben gedacht, want het voormalig wonderkind Thijs roept nog altijd zoete herinneringen op bij menige Nederlander. Deze fluitist in je project meenemen en zijn (relatief onbekende) dochter Berenice laten meeliften brengt vanzelf geld in het laatje. Zo moet de commerciële gedachtengang van The Auratones zijn geweest, want hadden ze artistiek gedacht dan hadden ze in elk geval Berenice thuis gelaten. Haar nietszeggende stemgeluid, dat het vooral van schreeuwen en uiterst voorspelbaar scatten moet hebben, is ronduit stuitend.

Op de cd zijn drie versies van Thijs van Leerhits te horen: ‘Sylvia’, Hocus Pocus’ en ‘House of the King’. Toen ze bijna veertig jaar geleden het handelsmerk werden van de groep Focus betekenden ze een belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van de Nederlandse muziek. In 2012 zijn ze dat nog altijd, als er tenminste van af wordt gebleven. The Auratones en Van Leer c.s. voegen er niets aan toe, ze dobberen heel goedkoop mee op wat ooit eens was.

‘The Adventure Continues’ doet beslist niet wat de titel uitdrukt. Het album is een gemakzuchtig aftreksel van funk, die bij The Auratones al is ondergebracht in de categorie ‘beter thuis gebleven’. Met de deelname van de beide Van Leers wordt het allemaal nog veel bedenkelijker.


© Jazzenzo 2010