Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Tony Allen te gast bij eerste editie Groundsfest

6 dec - Een jaar na de opening van het Rotterdamse podium Grounds vindt op 16 en 17 december de eerste editie van Groundsfest plaats. Tijdens het tweedaags festival dat in het teken staat van afrobeat met als speciale gast meesterdrummer Tony Allen, voormalig slagwerker van Fela Kuti's band Africa 70, treden onder meer op Ursula Rucker, Jungle by Night, Woima Collective en de Re:Freshed Band.De Nigeriaanse meesterdrummer Tony Allen twee dagen op Groundsfest.Afrobeat is een combinatie van jazz, Yoruba muziek (Nigeriaanse drummuziek), funk en highlife (een West-Afrikaans muziekgenre). De ontwikkeling van afrobeat is onlosmakelijk verbonden met de muziek van de charismatische Fela Kuti en de Nigeriaanse drummer Tony Allen. Tijdens Groundsfest treedt Tony Allen beide avonden op als gastmuzikant.

Op vrijdag doet Allen dat met de Re:Freshed Band onder leiding van Furlan Felter en Alex van Popta. Zij brengen een tribute aan Fela Kuti (1938 - 1997). Daarna begeleid de Re:Freshed Band in een mix van afrobeat, hiphop, nu soul en jazz ook Ursula Rucker, Akua Naru en Saskia Josy.

Zaterdag treedt Allen op met het Duitse Woima Collective dat een mix brengt van funky, filmische, obscure en experimentele jazz. Ook het negenkoppige afro-funk-soul-jazz collectief Jungly by Night is te gast. De avond wordt omlijst door Kindred Spirit DJ’s.


© Jazzenzo 2010