Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Michel Banabila & Mete Erker – Route Planner

CD-RECENSIE

Michel Banabila & Mete Erker – Route Planner
bezetting: Michel Banabila - elektronica, keyboards, radio voices, percussie. Mete Erker – sopraan- en tenorsaxofoon, klarinet, basklarinet, stem. Joshua Samson – percussie (1,3,8). Rudi Sanders – drums (5). Genetic Factor – tapes (1).
opgenomen: 2011
release: 2011
label: Tapu Records
tracks: 9
tijd: 51:11
website: www.banabila.com - www.mete.nl
door: Erno Elsinga


De veelzijdige geluidsartiest Michel Banabila en de al evenzo veelzijdige rietblazer Mete Erker traden in 2010 voor het eerst samen op tijdens de dansvoorstelling ‘Common Ground’ van Conny Janssen, later nog eens in de theatervoorstelling ‘Future Vodka Show’ van Ria Marks en nu is er het duo-album ‘Route Planner’: een futuristische mix van soundscapes en improvisaties op het snijvlak van jazz, klassiek, wereldmuziek en elektronica.

Banabila (1961) schrijft onder meer muziek voor film, documentaires en theatervoorstellingen, maar bij een groter publiek raakte de Amsterdammer pas onder de aandacht sinds zijn samenwerking met Eric Vloeimans, op het album VoizNoiz III dat in 2003  met een Edison bekroond werd. Mete Erker (1971) beweegt zich in tal van uiteenlopende projecten en maakt onder meer deel uit van het Artvark Saxophone Quartet, Stefan Lievestro’s Mona Lisa Overdrive en Blink.

‘Route Planner’ bestempelen als een sfeervolle filmische plaat zou het album te kort doen. Erkers improvisaties op saxen en klarinetten zijn indringend, het niveau van een hoog gehalte. De composities van Banabila zitten vol spitsvondigheden en verrassingen waardoor voortdurend spanningsbogen gecreëerd worden binnen een uiteenlopend repertoire. Soms wordt de muziek gevangen door stilte waaruit een zielsroerende sax bezwerend opklinkt (You Little Wonder), zorgt een vervormde stem voor vervreemdend effect (Read My Lips) of wordt de luisteraar overvallen door rauwe hedendaagse muziek (Skyscraper) dat weergaloos uitsterft in dromerige klarinetklanken.

In het titelnummer waart de geest van Joe Zawinul rond en in SaxVoizStreetWalk – een up-tempostuk met invloeden uit de wereldmuziek –  horen we hilarische (vervormde) mondgeluiden van Erker. Telkens geldt dat de elektronische soundscapes van Banabila zich prima laat vermengen met de akoestische diepgang van Erker, voortgebracht door zowel sax als klarinet. Daardoor is ‘Route Planner’ een uiterst boeiende plaat die na veelvuldig beluisteren nog immer verrassingen kent.


© Jazzenzo 2010