Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Edisons uitgereikt tijdens jazz gala in Muziekgebouw

EDISON JAZZ WORLD 2011. Uitreiking, Muziekgebouw Eindhoven, 16 november 2011
beeld: Ron Beenen
door: Erno Elsinga

Blije en ontroerde gezichten afgelopen woensdag tijdens de uitreikingen van de Edisons Jazz en World in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. Winnaars Kurt Elling en fadozangeres Mariza ontbraken weliswaar, maar een feestelijke muzikale happening – live uitgezonden door Radio 6 - stond dat allerminst in de weg. Edisonwinnaars Tineke Postma, Ivan Lins, Gerald Clayton en Ruth Jacott maakten er onder begeleiding van het Metropole Orkest een waar jazz gala van.


Presentator Co de Kloet reikte woensdagavond Edisons uit aan onder meer Ivan Lins, Tineke Postma en Ruth Jacott.

De meeste aandacht deze avond ging uit naar Ivan Lins. De 66-jarige Braziliaanse zanger-songwriter ontving de Edison Oeuvreprijs Internationaal en zag zijn komst naar Eindhoven bekroond met een gezamenlijk optreden van een uur met het Metrople Orkest onder leiding van John Clayton. Met composities als Lua Soberana, Love Dance en Arlequim toonde een geëmotioneerde en praatgrage Lins het gelijk van de jury dat vond dat Lins de latin jazz ‘op de kaart’ had gezet.

De avond werd geopend door Tineke Postma. Uit handen van presentator Co de Kloet ontving de saxofoniste de Edison Jazz Nationaal voor haar album ‘The Dawn of Light’ waarna ze het publiek trakteerde op Short Conversations en Before the Snow, evenals de overige winnaars begeleid door het Metropole Orkest. Attent was Postma’s dankwoord aan Harry Velleman. De in september overleden jazzproducent en -promotor verrichtte baanbrekend werk voor verschillende Nederlandse jazzmusici waaronder Postma.


Pianist Gerald Clayton. Zangeres Shirma Rouse met op de achtergrond John Clayton, dirigent van het Metropole Orkest. Kurt Elling zijn dankwoord was te zien op een videoscherm.

Een bijzondere avond werd het voor de 26-jarige pianist/componist Gerald Clayton. De zoon van John Clayton, dirigent van het Metrople Orkest, ontving de Edison Jazz Internationaal voor zijn trioalbum The Paris Sessions. Daarna volgde een indrukwekkend optreden van de pianist die - geïnspireerd door het Metropole Orkest - Bond: The Release en Round Come Round  ten gehore bracht.

Imponerend was ook het optreden van Ruth Jacott, winnares van de Jazzism Publieksprijs. Overtuigend bracht Jacott twee titels van haar prijswinnende album A Tribute to Billie Holiday (Lover Come Back To Me en Ain’t Nobody’s Business) die mede door het overweldigende orkest bijzonder uit de verf kwamen.


Cees Schrama. Alle winnaars op een rij. Ivan Lins, winnaar van de Edison Oeuvreprijs Internationaal.

Ook voor Cees Schrama was er een beeldje. De jazzpromotor, producent, pianist en presentator die in december zijn 75e verjaardag hoopt te vieren en in 2009 al de prestigieuze Paul Acket Award Special Appreciation in de wacht sleepte, werd in Eindhoven gelauwerd voor de uitgaven van The Sesjun Radio Shows. Samen met Dick de Winter selecteerde Schrama opnamen uit de legendarisch geworden Tros-sessies van Bill Evans, Chet Baker en Art Blakey uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, en zette deze op cd.

Tijdens de uitreikingen van de Edisons was er een muzikaal intermezzo van Shirma Rouse. De op Curacao geboren en in Nederland woonachtige zangeres bracht een medley van Aretha Franklin, een muzikale omlijsting voor de uitreiking van de beste dvd van het jaar ‘Aretha Franklin Live at Concertgebouw 1968’. Die prijs werd in ontvangst genomen door Bob Rooijens en Willem van Kooten.Uitreiking Edison aan Tineke Postma
Tineke Postma Quartet met Metropole Orkest
Edison Gala 2011


© Jazzenzo 2010