Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nel Super Session tot diep in de nacht feestelijk

CONCERTRECENSIE. Nel Super Session, Café-restaurant Nel, Amsterdam, 14 november 2011
beeld: Julia Free
door: Jan Jasper Tamboer

Twee vuurhaarden bij de ingang van café-restaurant Nel moeten de bezoekers een warm welkom bereiden. Een sympathieke binnenkomer, en niet geheel overbodig in de al bijna winterse kou. Binnen zal de warmte al gauw te veel worden, met zoveel mensen op elkaar gepakt. Facebook blijkt weer eens een geschikt communicatiemiddel, mond-tot-mondreclame doet de rest.


Vele musici beklommen het podium tijdens de jubileumsessie, waaronder Emiel Wienholts, Oliver Emmitt en zangeres Shirma Rouse.

Sommigen hebben weinig aanleiding nodig om een flink feest te vieren. Voor de organisatoren van Nel Jam Sessions op het Amsterdamse Amstelveld was het tweejarig bestaan reden genoeg om groots uit te pakken met een Super Session die van vroeg op de avond tot en met de gehele nacht duurde. Vele muzikanten kwamen aan bod, van beginners tot gelauwerden, maar het algehele niveau was hoog.

In die twee jaar is Nel Jam Sessions uitgegroeid tot een van de populairste en belangrijkste plekken voor geïmproviseerde muziek in Amsterdam. Dankzij het niet aflatende enthousiasme van gastheren Laurens Priem en Daan Herweg, en de krachtige support van eigenaar Dennis Dwinger, is het hier elke maandagavond bomvol, en het lijkt met de week drukker te worden. Bij geen enkele sessie zie je zoveel jonge mensen als bij Nel, een bewijs voor de vitaliteit van dit wekelijkse gebeuren.

Toch bestaat het repertoire voornamelijk uit standards als 'The Days of Wine and Roses', 'I'll Remember April', 'Maiden Voyage' en het van Freddie Hubbard bekende 'Bolivia'. Eigen composities zijn er onder meer van saxofonist Emiel Wienholts van Originals Only!, Tin Men and the Telephone en de groep rond zangeres Jessica Manuputty. Ook is er plaats voor de anti-oorlogssoul van Les McCann met 'Compared to What', in een gloedvolle uitvoering door zanger Paul van Kessel, waarbij het publiek goed loskomt. Van Kessel is onder meer actief bij The Very Next en Wicked Jazz Sounds. Hij zet in een paar luttele ogenblikken even neer waar velen zich minuten voor warm moeten draaien.


Percussionist Nippy Noya, bassist Lucas Dols en pianist Daan Herweg in een bomvol Café Nel Amstelveld.

Dat geldt voor meer muzikanten bij een sessie: opkomen, je nummer spelen en weer afgaan. Dat weerhoudt zangeres Femke Smit er niet van om al na een paar frasen een onbevangen scat in te zetten, die aantrekkelijk swingt. Floris van der Vlugt (Quincey, Renske Taminiau) krijgt meer tijd om op te warmen, hij zal vanavond en vannacht herhaaldelijk zijn spel mogen spelen, met heerlijk harmonieus vloeiende lijnen op de altsaxofoon. Ook Brabander en bassist Ludo van der Winkel kan vaker aan de bak, zijn tonen lijken uit de losse pols te komen en swingen hartelijk in al hun soepelheid. Pianist Gideon van Gelder ontstijgt de status van talent met afwisselend subtiele en beukende noten.

Ondertussen is het dringen geblazen als je je wilt verplaatsen tussen al die mensen. Tegen middernacht is Nel tot in de kleinste hoeken en gaten bezet met publiek, dat nog steeds komt binnenstromen. Tientallen mensen staan buiten op het terras, al dan niet rokend. Inmiddels is een oudgediende aangeschoven: meesterpercussionist Nippy Noya, die vanuit Enschede met zijn conga's is komen reizen. Hij is er vaker bij in Nel, en zorgt dan voor een hoogtepunt met zijn felle klappen als zweepslagen. Uit Rotterdam komt zangeres Shirma Rouse, goed voor een opwindende song met funky stuff.  De uit Nieuw-Zeeland afkomstige trombonist Oliver Emmitt geeft het feest een internationaal tintje.

De happening zal nog tot vroeg in de morgen doorgaan. Na middernacht was het wachten op artiesten die vanuit hun eigen optreden de weg naar het Amstelveld nog wisten te vinden. Die kwamen ook, maar bekende namen ontbraken. Dat mocht de pret niet drukken. Zelfs als er niets te vieren zou zijn, bij Nel Jam Sessions is het altijd feest.

Zie ook:Beelden van de Super Session in Café Nel, Amstelveld
14 november 2011


© Jazzenzo 2010