Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Mike Walker meest opmerkelijke Impossible Gentleman

CONCERTRECENSIE. The Impossible Gentlemen. Paradox Tilburg. 29 oktober 2011
beeld: Stef Mennens
door: Erno Elsinga

Pas vorig jaar kwam dit gezelschap onmogelijke heren op initiatief van gitarist Mike Walker voor het eerst bij elkaar. De Engelsman formeerde met landgenoot Gwilym Simcock en de Amerikaanse grootheden uit de muziek Steve Swallow en Adam Nussbaum een superformatie onder de merkwaardige naam The Impossible Gentlemen. In Brittannië werd de band op veel lof getrakteerd en dat resulteerde in een gelijknamig debuutalbum en een Europese tournee waarvan de aftrap afgelopen zaterdag in Paradox plaatsvond.


Gwilym Simcock, Steve Rodby en Mike Walker aan het begin van hun Europese tournee in Paradox.

Het Amerikaans/Engels The Impossible Gentlemen wordt toegeschreven aan Gwilym Simcock. Niet onlogisch; de pas 28-jarige pianist won recentelijk diverse prestigieuze prijzen in zijn thuisland waaronder de BBC New Generation Jazz Artist Award, maakt furore met zijn trio en wordt vergeleken met grootheden als Keith Jarrett en Brad Mehldau.

Om die vergelijkingen waar te maken heeft Simcock nog een weg te gaan, zo bleek in Tilburg. De pianist had moeite zijn rol op te eisen in de begeleiding en viel alleen op tijdens zijn weliswaar virtuoze, harmonieuze solo’s die dan weer vergaande expressiviteit misten om Simcock tot de absolute top te rekenen.

Het op jazzstandards gebaseerde repertoire kende weinig compositorische hoogstandjes. Eerder vormden de spanningloze thema’s – veelal uit de koker van Walker - een solide basis voor de solistische bolwerken van Simcock en Walker. In tegenstelling tot Simcock legde Walker veel expressiviteit in zijn gitaarspel dat een merkwaardige mengeling is tussen het scheurende en schurende gitaargeluid van John Scofield en de ingetogen melodielijnen van Pat Metheny. Daar waar het moest werd de eigenzinnige Walker bovendien flink opgejaagd door de drammerige, harde knallen van slagwerker Nussbaum.


The Impossible Gentlemen (m): Gwilym Simcock, Steve Rodby, Adam Nussbaum en Mike Walker.

Door Walkers explosiviteit en Simcocks virtuositeit heeft The Impossible Gentlemen veel dynamiek in huis. Waar Walker luidruchtig zijn stempel op het kwartet drukt en groots uitpakt, brengt de pianist de intimiteit weer terug.

Jammer was het afzeggen van Steve Swallow. Zijn plek werd ingenomen door Steve Rodby, sinds dertig jaar de bassist van de Pat Metheny Group. Een begrijpelijke keuze want de muziek van The Impossible Gentlemen schurkt dicht tegen die van Metheny (en Scofield) aan, met Walker in de hoofdrol.


© Jazzenzo 2010