Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Bik Bent Braam stopt na 25 jaar

28 sep - Bik Bent Braam, het ensemble onder leiding van Michiel Braam, houdt op in zijn huidige vorm te bestaan. Na 25 jaar vindt Braam het mooi geweest en tijd voor iets nieuws, zo maakte de pianist/componist bekend. ‘Exit’, de afscheidstournee van de Bik Bent Braam vindt plaats in januari en februari 2012.Michiel Braam. Foto © Jos L. Knaepen.Volgens Braam is het tijd voor een volgende stap. Was de Bik Bent 25 jaar geleden nog een traditionele big band, nu is het een flexibel ensemble waar weinig vast staat. "Welke stukken gespeeld worden, in welke volgorde en hoe de stukken gespeeld worden, dat is iedere keer anders. Iedere muzikant heeft een gelijkwaardige inbreng", aldus Braam. "Als componist is het schrijven van muziek voor zo’n grote groep en zoveel verschillende instrumenten inspirerend. Met de Bik Bent Braam kan ik alle kanten op; de kant van de traditie, melodietjes of juist alles loslaten".

Flexibiliteit
Toch zal de visie van Bik Bent niet helemaal verloren gaan. Braam wil een nieuw ensemble starten met de omvang vergelijkbaar aan die van de Bik Bent en in een flexibele bezetting. "Voor ieder programma zal de Bik Bent bestaan uit een andere groep muzikanten. Het is een keuze voor nóg meer flexibiliteit en nóg meer openheid".

 ‘Exit’, de afscheidstournee van de Bik Bent Braam vindt plaats in januari en februari 2012. Braam is al volop aan het schrijven. "Om de muzikanten uit te dagen zal 'Exit' bestaan uit twee delen: één deel waarvoor ik alleen de opening schrijf en één deel waarvan ik alleen het slot schrijf. De muzikanten vullen de rest in. Zoiets kun je alleen doen met een orkest waarvan de muzikanten elkaar door en door kennen.

Projecten
Overige projecten waarbij de pianist bij betrokken is, lopen voortvarend. Trio BraamDeJoodeVatcher toert in oktober door de Verenigde Staten en Canada, en van Hybrid, het 10tet van Michiel Braam, verscheen de cd 'On the move' dat op 13 april 2011 werd opgenomen in het Bimhuis.


© Jazzenzo 2010