Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jumpin' Jazz Orchestra springplank voor talent

16 sep - In tijden van bezuinigingen is het in Friesland gelukt een nieuw 18-koppig orkest op te richten: het Jumpin' Jazz Orchestra. Het orkest is opgezet om te dienen als springplank voor jonge aankomende professionele musici en bestaat uit zowel doorgewinterde jazzmusici als studenten die verbonden zijn aan verschillende conservatoria. Zij gaan het podium delen met onder meer Fay Claassen, Henk Meutgeurt en Renske de Boer. De première is op 2 oktober in Heerenveen wanneer het orkest Francien van Tuinen begeleidt.
Het Jumpin' Jazz Orchestra onde leiding van Jelle Visser.De bandleden komen voor een groot deel uit het noorden van Nederland, maar er speelt ook een aantal buitenlandse musici in het orkest afkomstig uit Polen, Duitsland, Rusland, Spanje en Roemenië. Voor de naam Jumpin’ Jazz Orchestra is gekozen omdat het orkest als springplank dient voor jonge afgestudeerde musici. Het orkest heeft zijn wortels in het Friese Oosterwolde. Naast slagwerk, piano, contrabas en gitaar, herbergt het orkest twee altsaxen, baritonsax, twee tenorsaxen, bastrombone, drie trombones en vijf trompetten. Het orkest staat onder leiding van Jelle Visser, de arrangementen komen voor rekening van Douwe Dijkstra.

Concerten
De première vindt plaats op 2 oktober in het Potshuis Theater in Heerenveen met zangeres Francien van Tuinen en trompettist Ruud Breuls. Daarna volgen concerten in Groningen met Al Dickinson, José Zwerink en Renske de Boer (6 oktober), in Drachten met Joyce Stevens (16 december), en tweemaal in Heerenveen met Fay Claassen (20 januari) en Esther Groenenberg (3 maart).


© Jazzenzo 2010