Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

ZomerJazzFietsTour 2011 volgt Berlijnse route

19 aug - De ZomerJazzFietsTour in de omgeving van Groningen wordt op 27 augustus voor de 25e keer gehouden. De jubileumeditie geeft de levendige jazzscène uit Berlijn speciale aandacht in de Berlijnse route. Langs een aangename route door het Reitdiepdal, ten noordwesten van Groningen, kan een keuze gemaakt worden uit 28 concerten in middeleeuwse kerkjes en boerenschuren.


De Zwitserse vocaliste Erika Stucky speelt tijdens de proloog van de ZomerJazzFietsTour 2011. Foto © Julia Free.


In deze 25e editie gaat de aandacht vooral uit naar de nieuwe jazzscène uit Berlijn. In de Berlijnse route worden oude bekenden en nieuwe verrassingen gepresenteerd: klarinettist Claudio Puntin met La Dolce Vita brengt een ode aan filmcomponist Nino Rota. Cellist Tristan Honsinger, die ook naar Berlijn verhuisde brengt zijn nieuwe kwartet Hook, Line & Sinker (Nederlandse première). Saxofonist Tobias Delius presenteert zijn internationale trio Booklet. De in Kreuzberg opgegroeide tenorist Thomas Borgmann komt met Boombox. Ook het jonge trio Hyperactive Kid geeft acte de precense en speelt rietblazer Gebhard Ulmann die het opneemt tegen twee bassisten in BassX3.

Het fietstourprogramma herbergt deze aflevering een keur aan strijkers. Op cello naast Tristan Honsinger Ernst Reijseger (met Franky Douglas en Lesley Joseph). En uit Gent cellist Lode Vercampt met Bart Maris. Verder zijn er twee Zapp-violisten aan het werk. Oene van Geel in The Nordanians en Jasper le Clerq die met zijn eigen kwartet speelt. De kerk van Feerwerd is de plaats voor de liefhebber van lage tonen met de Koreaanse celliste Okkyung Lee die optreddt met bassist Wilbert de Joode. Eerder op de middag geeft de New Yorkse klarinettist/altsaxonist Ned Rothenberg een bijzonder soloconcert.

Ook pianisten doen het festival aan: twee uit Engeland: Veryan Weston (met Trevor Watts) en Alex Maguire (met Sean Bergin). En de Berlijnse pianist Alexander von Schlippenbach die met de Italiaanse rietblazer Daniele D’Agaro en slagwerker Han Bennink optreedt.

De Jongens Driest treden op met alle gasten waarmee ze in de loop der jaren speelden, zoals de Siciliaanse trompettist Roy Paci, altsaxofonist/klarinettist Matt Darriau uit Brooklyn, New York en slagwerker Michael Vatcher.

België
Uit België zijn twee belangrijke muzikale leiders met hun grote formaties te gast. In de imposante schuur van Hans staat Peter Vermeersch met de Flat Earth Society (uit Gent) en  als festivalfinale in Garnwerd speelt Luc Mishalle met Marockin’ Brass (uit Brussel).

Eerbetoon
Op verzoek van de ZJFT krijgt een van de mooiste Nederlandse moderne jazzplaten een eerbetoon bij de Dutch Impro Academy. Op de 25ste ZJFT gaan Sean Bergin-composities klinken van het in 1988 opgenomen album Kids Mysteries, de eerste cd van Sean Bergin MOB (Nimbus records).

Proloog
Als opmaat van de ZomerJazzFietsTour is er de Proloog op vrijdag 26 augustus in De Machinefabriek. Dit jaar spelen De Jongens Driest Allstars, de Zwitserse vocaliste Erika Stucky en de energieke slotact The Ex & Brass Unbound, met een blazerssectie bestaande uit Matts Gustavson, Ken Vandermark, Roy Paci en Wolter Wierbos.


© Jazzenzo 2010