Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Rita Reys populairste Nederlandse jazzmuzikant aller tijden

16 jun - Rita Reys is met grote voorsprong de populairste Nederlandse jazzmuzikant aller tijden. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Arno Prins MusicResearch.Nl in opdracht van Buma Cultuur dat tijdens de Jazzdag op vrijdag 24 juni in Rotterdam wordt gepresenteerd. Rita Reys eindigt in de lijst met internationale muzikanten op de derde plaats na Louis Armstrong en Miles Davis. In de lijst met alleen nationale artiesten eindigt ze als eerste.Rita Reys bijna net zo populair als Louis Armstrong en Miles Davis.


Rita Reys
Rita Reys is sinds de jaren vijftig één van de top jazzzangeressen van Europa en is sinds die tijd internationaal bekend onder de bijnaam 'Europe's First Lady of Jazz'. Haar naam werd internationaal gevestigd toen zij in 1956 in New York voor Columbia Records de elpee The Cool Voice Of Rita Reys opnam, met Art Blakey's Jazz Messengers. Reys won in 2006 als eerste Nederlandse jazzmusicus de Edison Oeuvre Award.

Reys (86) treedt nog altijd op. In januari van dit jaar speelde ze met het Metropole Orkest tijdens het  Rogier van Otterloo Tribute Concert. Ook speelt ze met regelmaat met onder meer het Trio Peter Beets, Kwintet Rob van Bavel of de Dutch Swing College Band.

Nederland
Nederlandse jazzmusici doen niet onder voor de buitenlandse competitie. In de internationale top 30 worden Candy Dulfer, The Dutch Swing College Band, Kyteman en Wouter Hamel genoemd als favoriete jazzartiesten onder respondenten.

De Jazzdag wordt georganiseerd door Buma Cultuur en is een initiatief van Buma Cultuur en Stichting JazzNL en vindt plaats op 24 juni in Lantaren Venster en Hotel New York.

Zie ook:


© Jazzenzo 2010