Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Muziek Centrum Nederland uit de cultuurbegroting

10 jun - Vandaag maakte het kabinet bekend dat de beoogde bezuiniging van 200 miljoen euro op de cultuursector vanaf 2013 voltrokken zal worden. Voor Muziek Centrum Nederland (MCN) betekent dat einde verhaal. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Halbe Zijlstra aan de Tweede Kamer waarin hij schrijft:  “Er zal geen ruimte meer in de basisinfrastructuur zijn voor Muziek Centrum Nederland (…).” MCN, het kennis- en promotiecentrum voor de Nederlandse professionele muziek, reageert met grote verbijstering en ongeloof.
Het wegcijferen van MCN maakt een einde aan de promotionele ondersteuning van MCN aan onder meer netwerkdagen als de Dag van de Klassieke Muziek en de Dutch Jazz en World Meeting, aan het Gaudeamus Vertolkers Concours; aan promotionele ondersteuning van zeshonderd componisten door MCN’s Uitgeverij en aan de Digitale Muziekencyclopedie die jaarlijks 900.000 bezoekers trekt.

Het besluit komt bij Muziek Centrum Nederland vooral hard en onverwacht aan omdat MCN nog geen jaar geleden goed werd beoordeeld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenscahp (OCW). Door het samengaan van onder meer het Nationaal Pop Instituut en Donemus (op verzoek van OCW) is Muziek Centrum Nederland geworden tot een organisatie waar vele Nederlandse muziekprofessionals gebruik van maken; vrijwel altijd niet-gesubsidieerde afnemers in het professionele circuit.

MCN ad interim directeur Hans van Beers reageert: “Het voorstel is even meedogenloos als onvoorstelbaar: eerst een lovende recensie en vlak daarna einde oefening en dan ook nog met de foute argumenten: MCN werkt juist voornamelijk voor de niet gesubsidieerde sector.” En: “Los van de harteloosheid van de maatregel heeft men nauwelijks in de gaten wat de gevolgen zullen zijn.”

En Arjen Davidse, projectleider pop- jazz en wereldmuziek, laat weten: "MCN werkt juist voor meer dan 80% voor ongesubsidieerde muzikanten. Pop-, klassieke en jazzmuzikanten die allemaal hun eigen geld verdienen, precies zoals de overheid wil. Het enige dat zij hebben aan rijksoverheidondersteuning is MCN zelf en daar gaat dan ook nog eens een streep doorheen.

MCN laat vandaag weten dat het de komende tijd alles in werking zal stellen om aan te tonen dat het opvolgen van het advies van de staatssecretaris een grote vergissing is.

Zie ook:


© Jazzenzo 2010