Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Music Meeting Nijmegen vol verrassingen

9 jun - In Nijmegen barst tijdens de Pinksterdagen het Music Meeting Festival los. Van 11 tot en met 13 juni treden tijdens de 27e editie van het festival in Park Brakkenstein musici uit de jazz en wereldmuziek op, zijn er talloze workshops, masterclasses, akoestische sessies en films te beleven. Onder meer Lionel Loueke, Gary Lucas, Getatchew Mekuria & The Ex, en de uit Duitsland afkomstige Max Wild Band komen naar Nijmegen.Lionel Loueke treedt op met Joris Roelofs, Clemens van der Feen en Hans van Oosterhout. Foto © Hans Reitzema.Het programma van Music Meeting Nijmegen is groots en veel omvattend. Zo staan er ruim twintig films uit verschillende werelddelen op het programma die muziek als gemene deler heeft. Ook de muzikanten komen uit alle winstreken om soms in onverwachte bezettingen te concerteren.

De Afrikaanse gitarist Lionel Loueke bijvoorbeeld, speelt in een Nederlandse bezetting. Loueke, die deel uit maakt van de band van Herbie Hancock en ook solo van zich doet spreken, speelt met saxofonist Joris Roelofs, contrabassist Clemens van der Feen en slagwerker Hans van Oosterhout (11 juni, 18.30 uur).

Ook gitaarheld Gary Lucas komt naar Nijmegen. Hij treedt, samen met zijn band, op met de uit Shanghai afkomstige zangeressen Sally Kwok en Mo Hai Jin. Lucas was  medebepalend voor de sound van Beefhearts Magic Band en en die van Jeff Buckley (die ooit in zijn band Gods and Monsters zat), en speelde onder meer met Nick Cave en John Zorn.

Overige namen op het affiche zijn onder meer Dobet Gnahoré (1982), danseres, percussionist en zangeres en algemeen beschouwd als groot Afrikaans talent, het trio Luciano Biondini / Michel Godard / Lucas Niggli, het gloednieuwe Krasz Collective van violiste Tessa Zoutendijk dat aantreedt met zangeres Ceumar (Braziliaanse folk), 6 Spoons 1 Kitchen met fluitist Jeroen Pek. Extatisch slagwerk, sjamanistische zang en acrobatische dans wordt gebracht door Koreaanse groep Noreum Machi.

Ook de Amerikaanse jazzvioliste Regina Carter treedt tijdens de Music Meeting op. Carter brak in 2003 door met het album 'Paganini: After a Dream' en haar talent werd in 2006 beloond met de 'Genius Grant' van de MacArthur Foundation. Recent verscheen haar album Reverse Thread waarop ze de viool met de kora, percussie en accordeon combineert, een bezetting waarmee ze ook aantreedt in Nijmegen.


© Jazzenzo 2010