Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Konitz, Mehldau, Haden, Motian – Live at Birdland

CD-RECENSIE

Konitz, Mehldau, Haden, Motian – Live at Birdland
bezetting: Lee Konitz altsaxofoon, Brad Mehldau piano, Charlie
Haden contrabas, Paul Motian drums
opgenomen: 9 en 10 december 2009, Birdland New York
release: 2011
label: ECM / Challenge
tracks: 6
tijd: 71.22
websites: www.ecmrecords.nl  www.bradmehldau.com  www.charliehadenmusic.com   www.challenge.nl
door: Erno Elsinga


Lee Konitz, Brad Mehldau, Charlie Haden en Paul Motian mogen dan grootheden van de jazz zijn, de registratie van hun concert in de New Yorkse jazzclub Birdland uit 2009 is enigszins tegenvallend. Het heilige vuur ontbreekt bij de inmiddels 83-jarige Konitz om de veelvoud aan ideeën naar behoren uit te voeren. Het is met name aan pianist Brad Mehldau te danken dat het concert in eniger mate waardevol is.

Lang uitgestrekte uitvoeringen van Lover Man, Lullaby of Birdland, Miles Davis’ Solar, I fall in love too easily, You stepped out of a dream en Sonny Rollins’ Oleo vullen het album. De toon van Konitz is dun en zwak, het tempo ligt laag, helt achterover, maar blijft nog net overeind door de solistische uitspattingen van de begeleiders.

In I fall in love too easily laat Konitz nog wel prachtige zwoele tonen uit zijn altsax rollen, gevolgd door een fabuleuze, sfeervolle pianosolo van Mehldau. En in Oleo ontstaat er een fascinerend samenspel tussen Konitz en slagwerker Motian, wederom gevolgd door een uitblinkende Mehldau, maar over het algemeen laten de heren het publiek te veel aan hun lot over.


© Jazzenzo 2010