Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazzvrouwen domineren Jazz at the Castle 2011

25 mei - Het programma is nog niet helemaal rond, maar het thema van het jaarlijkse Jazz at the Castle staat vast: Ladies in Jazz. Het eendaagse festival dat op 27 augustus gehouden wordt in Kasteel Amerongen in de gelijknamige stad heeft onder meer al Simin Tander, Masha Bijlsma en Amina Figarova vastgelegd.Amina Figarova te gast op Jazz at the Castle 2011.
Foto © Andrea Canter.


De eerste jazzvrouw met een zekere reputatie was Lil Hardin (1898 – 1971), pianiste bij King Oliver en in die tijd - jaren '20 van de vorige eeuw - ook getrouwd met Louis Armstrong. Dat Jazz at the Castle dit jaar jazzvrouwen tot middelpunt kiest, komt door Margaretha Turnor (1613-1700), een rijke erfdochter, diplomatenvrouw en vrouwe van Kasteel Amerongen, de thuishaven van het festival. In de periode 1645-1672 besteedde ze veel geld aan het verfraaien van het kasteel en de verwerving van landgoed. Met het programma wordt een ode aan haar gebracht.

Op het voorlopige programma van Jazz at the Castle  staan onder anderen Mathilde Santing en Maria Merkesini, pianiste Amina Figarova uit Azerbeidzjan met haar sextet, trompettiste Saskia Laroo met haar achtkoppige funkband, Masha Bijlsma en de Duits-Afghaanse zangeres Simin Tander. Ook is de organisatie in gesprek met de talentvolle jonge zangeres Kim Hoorweg. Dj Milena van Swoolish vult de pauzes in het programma op.


© Jazzenzo 2010