Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Wolfert Brederode Quartet – Post Scriptum

CD-RECENSIE

Wolfert Brederode Quartet – Post Scriptum
bezetting: Wolfert Brederode piano, Claudio Puntin klarinet, Mats Eilertsen contrabas, Samuel Rohrer drums.
opgenomen: mei 2010
release: 2011
label: ECM / Challenge 
tracks: 14
tijd: 67.10
website: www.wolfertbrederode.com - www.ecmrecords.nl
door: Erno ElsingaMuzikale schilderijen die rust en stilte ademen. Ingetogen en intens, zoekend naar ruimtelijke vrijheid. Wolfert Brederode’s tweede album voor ECM is door zijn ogenschijnlijk eenvoudige opzet een wonderlijke muzikale zoektocht vol mysterieuze spanningsbogen. Een compositorisch pareltje, ingevuld door uitzonderlijke muzikanten.

Brederode’s liefde voor zowel jazz als klassiek, zijn toegewijde klankbehandeling en aandacht voor dynamiek binnen zijn composities, maken van Post Scriptum een uiterst ontspannen en zeer luisterrijk album, dat bol staat van verrukkelijk schommelende klanklandschappen.

Brederode is verantwoordelijk voor het merendeel van de composities maar ook klarinettist Claudio Puntin, contrabassist Mats Eilertsen en slagwerker Samuel Rohrer droegen bij. Vaak uitgaand van een eenvoudig en klein thema, zwiert het kwartet om de noten heen. Bedachtzaam, sierlijk, elkaar de ruimte gevend. Soms werken de repeterende patronen hypnotiserend, dan weer is het juist de stilte die de emotie van de luisteraar voedt. De stukken kennen veelal geen begin, midden of duidelijk einde, maar herbergen een innerlijke zoektocht naar de perfecte (muzikale) balans. Brederode’s toucher is helder en weloverwogen, dromerig deinend op de kalme golfslag van klarinet, slagwerk en contrabas.

Al deze kwalificaties maken Post Scriptum tot een juweeltje, perfect passend in de traditie van ECM en diens kenmerkende sound. Absolute top.


© Jazzenzo 2010