Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Sound Vision Studio’s wil ook de jazzmuzikant binden

ACHTERGROND
door: Erno Elsinga

Arjo de Zeeuw en George Konings leiden de Sound Vision Studio's in Arnhem waar 'vintage' en 'blend' sleutelwoorden zijn.


Een goede sound, elk album valt of staat ermee. Bezuinigen op de opnamen of een overdaad aan digitale apparatuur komen het eindresultaat niet ten goede. “Een goede opname verkoopt zichzelf”, aldus George Konings, eigenaar van de Sound Vision Studio’s in Arnhem. Daarom investeerde de voormalig muzikant de afgelopen jaren in vintage studioapparatuur en microfoons uit de middenjaren van de vorige eeuw. Jaarlijks begroet de studio musici uit uiteenlopende genres, van pop tot klassiek. Maar nu vindt Konings de tijd rijp om ook de jazzmuzikant aan zich te binden. Waarom? “Omdat het geweldige muziek is en de studio uitermate geschikt is voor akoestische muziek. En ik heb er de apparatuur voor”, zegt Konings.

Rob van Bavel, Maurits Fondse, Koos Wiltenburg, Eef Albers en Bart Tarenskeen wisten de weg naar de Sound Vision Studio’s al te vinden. Laatstgenoemde nam in de studioruimte ‘live’ een album op voor vijftig man publiek. ”Een droom”, aldus Konings, die dat kunstje graag nog eens zou willen herhalen.

De studio is even compact als knus. In de grote opnameruimte van honderdvijftien vierkante meter pronkt een Yamaha C7-vleugel. In de twee naastgelegen ruimten kunnen indien gewenst apart de zang of drums opgenomen worden. “We kunnen alles tegelijk opnemen of in hokjes. We zijn heel erg op de muzikant gericht, het samenwerken is heel belangrijk”, zegt Konings die het liefst met professionele musici werkt. “Als een muzikant er verstand van heeft, kan hij zo instappen”, daarmee doelend op het mixen van muziek.

Vintage
Eigenaar George Konings (1970) en publiciteitsmedewerker Arjo de Zeeuw (1955) vertellen gepassioneerd over hun vakmanschap. Geluid en apparatuur zijn nauw aan elkaar verbonden. Van simulatie of plug-ins moeten de twee niets hebben. Daarom wordt er hoofdzakelijk gewerkt met ‘vintage-apparatuur’: kwalitatief hoogwaardige analoge studioapparatuur uit de jaren ’30 tot en met ’80 uit de vorige eeuw. Konings is dan ook trots op zijn steeds maar uitdijende verzameling microfoons. Op de in de Verenigde Staten gekochte Neumann U47 zangmicrofoon bijvoorbeeld, waar ook The Beatles mee werkten. Of de handgemaakte PB 90 RCA-ribbonmicrofoon uit 1934, ook wel Nat King Cole-mike genoemd, geschikt voor zang, drums, strijkers, piano en gitaar. “Het zijn vintage hoogvliegers. Het geluid en de emotie druipen er vanaf. Je kunt er eindeloos mee kleuren”, aldus De Zeeuw.


De controlekamer. De grootste van de drie opnamestudio's met de Yamaha C7. De beschikbare vintage opnamemicrofoons.

Galmplaten
Uniek voor Nederland is de aanwezigheid van twee galmplaten in de Sound Vision Studio’s. Konings kocht ze in Rusland. “Door die galmplaten krijg je geen galmstaart, en sterft het geluid traploos uit. Een plug-in zorgt ervoor dat je de laatste sample altijd hoort. Dat is heel lelijk. Een galmplaat voorkomt dat”, legt Konings uit.

Blend
Alle componenten in de studio zijn gericht op de perfecte sound. ‘Blend’ is daarbij het toverwoord. “Het geluid moet groots en diep zijn, gedefinieerd maar klinkend als een geheel. De zang moet er niet ‘op liggen’, maar er aan vast zitten. Blend dus, de muziek moet doorlopen, zich vermengen. In de beleving moet ruimte klinken, de muziek moet ademen”, vinden beiden.

De Sound Vision Studio’s zijn geschikt voor kleine en grote ensembles. Naast de drie studioruimten beschikt het complex over een stijlvolle, intieme ‘vintage bar’ waar musici in een sfeervolle ambiance kunnen ontspannen, eten en drinken.

De Sound Vision Studio’s is gelegen aan de Cruquiusweg in Arnhem. Musici die kennis willen maken met deze bijzondere studio voor eventuele cd-opnamen kunnen telefonisch een afspraak maken met George Konings of Arjo de Zeeuw: 026 – 4452498.


© Jazzenzo 2010