Banabila/Scanner - Banabila/Scanner
VINYL-RECENSIE
Banabila/Scanner - Banabila/Scanner
bezetting: Robin Rimbaud (Scanner), Michel Banabila, remix, compositie, productie; gasten: Eric Vloeimans, trompet; Anton Goudsmit, gitaar
opgenomen: 2010
release: 2010
label: Steamin' Soundworks
tracks: 4
tijd: 27:28
websites: www.banabila.com - www.scannerdot.com - www.steamsounds.com
door: Jan Jasper Tamboer
Elektronische muziek op vinyl die wellicht eerder de gemiddelde danceliefhebber zal aanspreken dan de doorsnee jazzaanhanger, maar die in het genre beslist boven het maaiveld uitsteekt, dat is het onderwerp van deze recensie. Met bijdragen van Eric Vloeimans en Anton Goudsmit krijgt de plaat toch een jazztintje.
'Banabila/Scanner' is het eerste gezamenlijke project van de Londense elektronicaspecialist Robin Rimbaud (Scanner ) en de Rotterdamse muziekkunstenaar Michel Banabila. Platenlabel Steamin' Soundworks benaderde het tweetal met de vraag een herinterpretatie te realiseren van elkaars werk en van een eigen nummer, uit te brengen op 10 inch-vinyl in een gelimiteerde editie van 300 handgenummerde stuks. Een collectors item dus.
Atmosferische klanken stijgen op met ijle vrouwenzang en een eenvoudig ritme in vierkwartsmaat, met veel zich herhalende patronen en meerdere muzikale lagen. Ambient en filmisch zijn begrippen die hierbij passen. De nummers zijn geen liedjes, maar lang uitgesponnen soundscapes. Vloeimans voegt zich daarbij met breekbare en delicate klanken, waarbij zijn tere, gestopte trompetgeluid volledig opgaat in de etherische klankarchitectuur.
Op 'Ears Tell Us Where We Are In Space' in de versie van componist Banabila zelf, ligt het tempo aanmerkelijk hoger, met een stuiterende beat. Het nummer is beslist dansbaar. Jammer is, dat gitarist Goudsmit aanvankelijk een beetje achteraan zit in de mix, maar zijn gekke, grillige riffs komen richting eind van het nummer volop aan bod. Het stuk 'The Radiance of a Thousand Suns Burst Forth at Once' in de versie van Rimbaud zelf, heeft iets militaristisch, niet alleen omdat er af en toe schoten lijken te worden gelost, maar ook vanwege de ritmes, die aan mitrailleurs doen denken. De titel van het stuk doet echter anders vermoeden, maar de luisteraar is vrij om te associëren.
Het is verleidelijk om te suggereren dat deze plaat vergezeld zou moeten gaan van beeld of anderszins als achtergrond zou kunnen dienen, maar hij bevat voldoende muzikale aspecten aan melodie, harmonie en ritmes om ook puur luistergenot te bieden.
De verschillen tussen de diverse remixen en de originelen zijn behoorlijke groot. Je kan een gerecht met een ander sausje overgieten, maar je kan ook het gerecht zelf van andere ingrediënten voorzien. Het ene is niet per se beter dan het andere. Een bepaalde sfeer past bij een bepaalde stemming. En sfeer hebben de uitvoeringen van Banabila en Scanner allemaal.