Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazzprofessor Walter van de Leur laat steken vallen

1 apr – Walter van de Leur heeft donderdagavond tijdens een lezing in muziekpodium Paradox in Tilburg steken laten vallen. De hoogleraar jazz en improvisatiemuziek aan de Universiteit van Amsterdam was door Studium Generale van de Universiteit van Tilburg en Paradox uitgenodigd om de geschiedenis van de jazz in Nederland van 1920 tot 1940 en 1965 tot 1985 te komen vertellen. Tijdens zijn verhandeling ging hij slechts in op ontwikkelingen die in Amsterdam plaatsvonden.Hoogleraar jazz en improvisatiemuziek Walter van de Leur tijdens zijn lezing in Tilburg.
Foto © Stef Mennens.


Dat werd de jazzprofessor, die sprak in Tilburg, de tweede jazzstad van Nederland nogal kwalijk genomen. Na afloop van zijn lezing kreeg hij namens muziekpodium Paradox het boek ‘Jazz in Tilburg, honderd jaar avontuurlijke muziek’ aangeboden. De medewerker van Paradox, die de schrijver van het boek, Rinus van der Heijden, had opgemerkt in het publiek, vroeg deze op het podium te komen om iets over het boek te vertellen. Van der Heijden maakte van de gelegenheid gebruik om Walter van de Leur er opmerkzaam op te maken dat hij zich in de voor Nederland belangrijke jazzstad Tilburg bevond. De auteur nam het Van de Leur kwalijk dat hij ‘in het hol van de leeuw’ met geen woord repte over de historische ontwikkelingen in Tilburg en ook andere jazzmetropolen als Groningen, Rotterdam, Den Haag en Utrecht onbesproken liet.

Walter van de Leur haastte zich te zeggen dat Van der Heijden volkomen gelijk had, maar dat tijdgebrek hem noodzaakte om andere steden dan Amsterdam onvermeld te laten. Na het vertrek van Van de Leur werd er volop over het incident nagepraat en was de algemene mening dat de hoogleraar een veel te eenzijdig beeld had geschetst van de geschiedenis van de jazz in Nederland.Zie ook:


© Jazzenzo 2010