Jazzprofessor Walter van de Leur laat steken vallen
1 apr – Walter van de Leur heeft donderdagavond tijdens een lezing in muziekpodium Paradox in Tilburg steken laten vallen. De hoogleraar jazz en improvisatiemuziek aan de Universiteit van Amsterdam was door Studium Generale van de Universiteit van Tilburg en Paradox uitgenodigd om de geschiedenis van de jazz in Nederland van 1920 tot 1940 en 1965 tot 1985 te komen vertellen. Tijdens zijn verhandeling ging hij slechts in op ontwikkelingen die in Amsterdam plaatsvonden.
Hoogleraar jazz en improvisatiemuziek Walter van de Leur tijdens zijn lezing in Tilburg. Foto © Stef Mennens.
Dat werd de jazzprofessor, die sprak in Tilburg, de tweede jazzstad van Nederland nogal kwalijk genomen. Na afloop van zijn lezing kreeg hij namens muziekpodium Paradox het boek ‘Jazz in Tilburg, honderd jaar avontuurlijke muziek’ aangeboden. De medewerker van Paradox, die de schrijver van het boek, Rinus van der Heijden, had opgemerkt in het publiek, vroeg deze op het podium te komen om iets over het boek te vertellen. Van der Heijden maakte van de gelegenheid gebruik om Walter van de Leur er opmerkzaam op te maken dat hij zich in de voor Nederland belangrijke jazzstad Tilburg bevond. De auteur nam het Van de Leur kwalijk dat hij ‘in het hol van de leeuw’ met geen woord repte over de historische ontwikkelingen in Tilburg en ook andere jazzmetropolen als Groningen, Rotterdam, Den Haag en Utrecht onbesproken liet.
Walter van de Leur haastte zich te zeggen dat Van der Heijden volkomen gelijk had, maar dat tijdgebrek hem noodzaakte om andere steden dan Amsterdam onvermeld te laten. Na het vertrek van Van de Leur werd er volop over het incident nagepraat en was de algemene mening dat de hoogleraar een veel te eenzijdig beeld had geschetst van de geschiedenis van de jazz in Nederland.
Zie ook:
De anonieme auteur van dit stukje is kennelijk ontgaan dat de opzet van deze Studium Generale was te laten zien hoe maatschappelijke ontwikkelingen hun weerklank vinden in de jazz. "Jazz als spiegel van de samenleving," zoals initiatiefnemer Has Klerx aan het begin van de avond zei. En dus niet: de geschiedenis van de jazz in Nederland. Dat is natuurlijk ondoenlijk in twee keer drie kwartier. Ik heb twee perioden gekozen, 1920-1940 en 1965-1975, aan de hand waarvan ik liet zien hoe maatschappelijke veranderingen hun weerklank vonden in de jazz.
W. van de Leur (E-mail ) - 04-04-’11 10:02
Jazzenzo huist ook in Tilburg, vandaar dit stukje. Komt waarschijnlijk van de hoofdredactie. Trouwens Tilburg, de tweede jazzstad van Nederland????
Tony - 04-04-’11 11:39
Ik onderschrijf de reactie van Walter van de Leur. Dat 'het Tilburgse' niet ter sprake is gekomen vloeit voort uit de vraag die we Van de Leur hebben voorgelegd: twee historische case-studies waaruit duidelijk wordt dat je jazz ook kunt zien als spiegel van de samenleving (vandaar ook de titel van deze avond 'de wereld in jazz'), meer dan muziek alleen dus en vooral ter inspiratie om ook met andere ogen naar de ontwikkelingen in de muziek te kijken. De pretentie om een compleet beeld te schetsen van de Nederlandse jazzgeschiedenis hebben we in de aankondiging en tijdens de avond in het geheel niet willen wekken, integendeel. Natuurlijk was het aardig geweest als er een Tilburgs accent was gelegd, maar om nu te zeggen dat Van de Leur in zo'n lezing niet om Tilburg, Groningen, Rotterdam, Den Haag en Utrecht heen zou kunnen is natuurlijk onterecht. Laat staan dat elke selectie bij voorbaat al omstreden is. Voor een compleet beeld kun je je wellicht inschrijven voor de academische collegereeks van Van de Leur aan de UvA. Dan zou je terecht kunnen discussiëren over welke elementen wel en niet in een historisch overzicht thuis zouden horen. Of misschien zou Van de Leur eens geïnterviewd kunnen worden door Jazzenzo. In ieder geval hebben we al wel een aardig aantal mensen heel enthousiast weten te maken voor jazzmuziek, opgemaakt uit de reacties van o.a. een heel aantal UvT-studenten. En uiteraard hopen we dat Walter van de Leur met belangstelling het prachtige boek ‘Jazz in Tilburg, honderd jaar avontuurlijke muziek’ zal lezen.
Vriendelijke groet, namens het UvT-Hartslagcafe, Has Klerx
Has Klerx (URL) - 06-04-’11 14:37
Beste Has,
In november 2008 hebben wij Walter van de Leur al eens geinterviewd, na zijn oratie. Het interview verscheen onder de titel: Hoogleraar Jazz Walter van de Leur: ‘Jazzschrijvers hebben baat bij een opleiding’.
Liefhebbers kunnen het alsnog lezen: http://www.jazzenzo.nl/?e=842
Redactie (E-mail ) - 07-04-’11 15:03