Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Joe Morello, drummer 'Take Five', overleden

13 mrt - De Amerikaanse jazzdrummer Joe Morella is zaterdag op 82-jarige leeftijd overleden. Morella maakte deel uit van het Dave Brubeck Quartet waarmee hij het legendarisch geworden 'Take Five' opnam, een geimproviseerd stuk uit 1959 voor piano, saxofoon, bas en drums met een opmerkelijke solo voor Morello.Dave Brubeck Quartet (1950) met Joe Morello (l), Paul Desmond, Eugine Wright en Brubeck achter de piano.


Joe Morello werkte mee aan ruim 120 albums, waarvan ongeveer zestig van het Drave Brubeck Quartet en maakte voornamelijk faam als drummer van technisch moeilijkere stukken, met minder gangbare maatsoorten, zoals de 5/4 en 9/8 maatsoort. Na het uiteenvallen van Brubeck's kwartet in 1967 en vanwege steeds slechter wordende ogen (in 1976 werd hij blind) legde hij zich door de jaren heen meer toe op het geven van drumlessen.

In 1988 werd Morello door Modern Drummer Magazine opgenomen tot de Hall of Fame. Van Downbeat magazine kreeg hij vijf jaar achter elkaar de prijs voor beste drummer.Joe Morello, 1961


© Jazzenzo 2010