Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Hank Jones (91) overleden

NIEUWS
door: Erno Elsinga

In New York is afgelopen nacht jazzpianist Hank Jones op 91-jarige leeftijd overleden. Ondanks zijn hoge leeftijd was Jones nog immer zeer actief binnen de jazz. Vorig jaar trad hij nog op tijdens North Sea Jazz en dit jaar zou hij een concert geven op Jazz Middelheim. Recentelijk toerde Jones nog met Joe lovano en trad hij op met zangeres Roberto Gambarini. In totaal nam Hank Jones meer dan zestig albums op.Hank Jones in 2009 op The Hague Jazz. Foto © Eddy Westveer.Hank Jones kwam uit een bijzonder muzikale familie. Hij was de oudste broer van de - eveneens legendarische - jazzdrummer Elvin Jones die in 2004 overleed, en van Thad Jones die trompettist en orkestleider was.

Hank Jones stond aan de wieg van de bebop. Een bekende uitspraak van hem luidt: “elke noot op de piano moet een eigen identiteit hebben”. Als een van de langstlevende jazzmuzikanten van nu zag hij de jazzgeschiedenis aan zich voorbij trekken.

Jones speelde met grootheden als Ella Fitzgerald, Charlie Parker, Lester Young, Artie Shaw, Cannonball Adderley en Wes Montgomery. In de jaren zeventig en tachtig nam Jones veel albums op zonder begeleiding of speelde in duo met andere pianisten zoals John Lewis en Tommy Flanagan en speelde in de Great Jazz Trio, een ensemble dat verschillende bezettingen kende en bekend werd bij het grote publiek.

In 1989 ontving Hank Jones de NEA Jazz Masters Award, de hoogste onderscheiding in de jazzwereld. En in 2003 kreeg de pianist de Jazz Living Legend Award van de American Society of Composers, Authors and Publishers, eveneens een grote onderscheiding.

Hoewel Jones de laatste jaren regelmatig een concert wegens gezondheidsproblemen moest afzeggen, bleef hij tot aan zijn dood volop actief en trad overal ter wereld op.

Met het overlijden van Jones is een van de laatste jazzlegenden heen gegaan.


© Jazzenzo 2010