Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazz uit Engeland; Acoustic Ladyland en Polar Bear: eenvoud als essentie

CONCERTRECENSIE. Europa Festival, Rotterdam: 8 tot en met 30 september. Deze tweede festivaleditie staat geheel in het teken van kunst uit de U.K. met film, theater, elektronica, nieuwe muziek en jazz.
beeld: Thomas Huisman
door: Mischa Andriessen


Twee van de leukste bands die de afgelopen jaren in de jazzscene zijn opgedoken, komen uit Engeland. Hoewel zij totaal anders klinken, steken er dezelfde mensen achter. Drummer Sebastian Rochford, bassist Tom Herbert en saxofonist Pete Wareham spelen zowel in Polar Bear als in Acoustic Ladyland. Het leukste van de twee groepen is dat zij jazz spelen zonder zich iets aan de regels van de jazz aan te trekken.

Seb Rochford, Tom Herbert, Pete Wareham, Tom Cawley

Vorig jaar bracht Bleu Electric de cd “Last chance disco” van Acoustic Ladyland uit. Een frisse, afwisselende plaat. Een blik op de hoes; een vrouw geketend aan een discobol en songtitels als “Iggy”, “Perfect bitch”, “Ludwig van Ramone” en “Nico” en je weet zeker dat je met een popband te maken hebt. Niet dus. Acoustic Ladyland combineert de energie van de Ramones met de hallucinerende herhalingen uit de elektronische dansmuziek en minimal music. Jazz met een discobeat en een punk attitude. Je kan het niet verzinnen en toch klinkt het heel natuurlijk. Acoustic Ladyland doet niet moeilijk en dat werkt heel aanstekelijk. “Do it yourself” was het motto van de punkbeweging en Acoustic Ladyland is zo’n band die je je scrupules over te weinig technische vaardigheid over boord laat zetten en je het idee geeft dat een eigen band beginnen niet zo moeilijk kan zijn. Dit najaar verschijnt een nieuwe cd die voorlopig als werktitel “Skinny Grin“ heeft. Daarop zal onder meer saxofonist James Chance, een van de voormannen van de Amerikaanse punkfunk- en no-wave- beweging uit de jaren tachtig meespelen. Een voorproefje staat al op de website van de band.

De twee bands mogen dan bijna dezelfde bezetting hebben, de rolverdeling is heel duidelijk. Bij Acoustic Ladyland schrijft Peter Wareham de nummers terwijl de belangrijkste man achter Polar Bear drummer Sebastian Rochford is. Wareham en Rochford zijn totaal verschillende persoonlijkheden. Dat zie je, dat hoor je. Wareham is stoerder, hij straalt zelfverzekerdheid uit en zijn spel bij Acoustic Ladyland is stekelig, bijna agressief. Rochford daarentegen is een dromer. Zijn uiterlijk, zijn manier van praten, de titels van de liedjes die hij schrijft, allemaal komt het naïef en wereldvreemd over. De muziek van Polar Bear heeft aanstekelijke drumritmes als basis waarover door de twee saxofonisten (onder meer Wareham in een heel andere stijl) een vervreemdende laag wordt gelegd van sferische melodieën. Waar Wareham bij Acoustic Ladyland alles zo basaal mogelijk houdt en Rochford niet wars is van toegevoegde strijkers en vrouwen die zingen alsof ze net uit bed komen. Weird, maar onweerstaanbaar. De website van de groep is misschien wel de vaagste die er bestaat. Zij geeft het karakter van de band perfect weer. Polar Bear bracht op het Belgische Rub Recordings tot dusver twee cd’s uit “Dim lit” en vorig jaar “Held on the tips of fingers”. Beide platen zijn net als die van Acoustic Ladyland absolute aanraders en het bewijs dat jazz alles behalve verstoft hoeft te klinken. Een recensent noemde Polar Bear de perfecte jazzband voor mensen die niet van jazz houden, maar zij is minstens zo goed voor degenen die dat wel doen.

Met Acoustic Ladyland en Polar Bear heeft de Engelse jazzscene in elk geval twee prettig gestoorde en vernieuwende groepen te bieden. Het Europa Festival dat de hele maand september in Rotterdam zal worden gehouden focust dit jaar op Engeland. Behalve oude rotten als Bill Bruford, Kenny Wheeler en John Taylor zullen ook een aantal interessante jonge Engelse jazzartiesten te zien zijn zoals Gerald Presencer, Colin Steele en Soweto Kinch. Die laatste was met zijn band Jazz Jamaica vorige week nog te gast op het Pure Jazz Fest in Den Haag. Zijn onorthodoxe spel op de altsax belooft dat er uit Engeland nog veel meer eigengereid talent komt dan alleen Polar Bear en Acoustic Ladyland.


© Jazzenzo 2010