Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Andres Thor - Blik

CD-RECENSIE

Andres Thor - Blik
bezetting: Andres Thor; gitaar, Valdimar K. Sigurjonsson; contrabas, Einar Scheving; drums
opgenomen: maart en juni 2009
release: 2010
label: Dimma
tracks: 9
tijd: 46.52
website: www.myspace.com/andresthor - www.dimma.is
door: Mischa BeckersDe IJslandse jazzgitarist Andres Thor studeerde in Nederland bij onder meer Eef Albers en Hein Van de Geyn. Nog voor zijn afstuderen in 2006 was hij actief in het orgeltrio Wijnen, Winter & Thor en kort er na formeerde hij de band Bonsom. ‘Blik’, dat onlangs uitkwam, is zijn tweede album onder eigen naam.

Daarop staan ontspannen, overwegend mid-tempo stukken en enkele indringende ballads. Thor koos daarvoor een aantal stukken uit het American songbook zoals Cole Porter’s ‘It’s allright with me’, Fats Waller’s ‘Jitterbug waltz’ en ‘Lazybones’ van Johhny Mercer en Hoagy Charmichael. Melodisch blijft hij dicht bij de originelen. Thor speelt beheerst, technisch goed en heeft een uitstekend gedefinieerd, warm geluid, soms wat aangedikt met vibrato uit zijn gitaarversterker. In zijn vocabulaire besteedt hij veel aandacht aan de melodieën. Die worden mooi ingeleid met (delen van) de akkoorden die als springplank dienen voor zijn improvisaties. Dat gaat doorgaans vloeiend – in één van zijn twee eigen stukken, het ingetogen ‘Eyjavals’ (Island waltz), glijdt hij de akkoorden subtiel aan elkaar  - zonder veel spetters. En spetters verwacht je eigenlijk wel bij een laidback Scofield groove als in ‘Lazybones’. Scofield zelf, die Thor toch als een invloed noemt, neemt zo’n groove vaak als vertrekpunt om eens lekker uit de bocht te vliegen. Thor zet wel even aan met een feller geluid en lekkere bends maar houdt het verder netjes.

Beheerst is ook de begeleiding. Drummer Scheving biedt een solide maar bescheiden ritmische ondersteuning. Sigurjonsson op bas biedt meer tegenwicht. Hij onderbreekt regelmatig zijn walking bass met prikkende accenten of syncopische patronen.

Overigens is voor bestudering van de informatie in het cd-hoesje kennis van de IJslandse taal handig, een Engelse vertaling ontbreekt.


© Jazzenzo 2010