Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

The Nexus - Further Out

CD-RECENSIE

The Nexus - Further Out
bezetting: Franz von Chossy, toetsen; Rodrigo Reijers, contrabas; Phillippe Lemm, drums. Gast: Terence McKenna, stem.
opgenomen: 2009
release: 2009
label: TryTone
tracks: 11
tijd: 39:13
websites: www.thenexus.nl - www.trytone.org
myspace: www.myspace.com/thenexuspage
door: Jan Jasper Tamboer


Het is altijd prettig als kunst ergens over gaat, of dat nu begrijpelijk is of niet. Het maakt historisch perspectief mogelijk en je kan creaties in een context plaatsen. Het trio The Nexus biedt met het album 'Further Out' een programma voor het meest wezenlijke in het leven, hoe we als mensen samenleven in en met onze omgeving.

De muzikanten van The Nexus zijn aanhangers van 'The Osmotic Reality', een beweging die streeft naar de osmotische wereld, waarin iedereen met elkaar en met de natuur verbonden is. Nexus betekent dan ook 'verbinding'. Songtitels refereren aan hun levensvisie, enkele zijn 'Reclaim Your Mind', 'Be Here Now' en 'Living Without Conflict'. Op twee tracks zijn de authentieke woorden te horen van sjamanist en psychedelicus Terence McKenna, kennelijk een soort goeroe voor de leden van de groep.

The Nexus klinkt niet als een traditioneel pianotrio, zoals piano met begeleiding van een ritmesectie. Alle drie de muzikanten creëren ruimte voor zichzelf. Rodrigo Reijers schept een hele eigen wereld op zijn contrabas, vooral als hij daarbij met felle, krassende streken de strijkstok hanteert, en slagwerker Phillippe Lemm torent hoog uit boven het alleen leggen van een basis. De partijen van toetsenist Franz von Chossy kortom, zijn niet zo dominant als je zou verwachten.

Von Chossy speelt de hele plaat op een Nord Electro elektrische piano, die een krachtige en soms doordringende klank met zich meebrengt, met effecten. Hij schakelt moeiteloos naar wisselende tonen en tempi. Rodrigo Reijers op contrabas heeft een modderig en wollig geluid, alsof hij over een buizenversterker speelt. Phillippe Lemm zit met zijn drums behoorlijk vooraan in de mixage en bespeelt al dan niet syncopisch zijn snaredrum, soms op de rand of zonder snaren. De sound zorgt mét de eigenheid van het spel en de composities voor een herkenbaar geluid.

The Nexus blijft bepaald niet aan de oppervlakte hangen. De band boort diepe en duistere lagen van de menselijke geest aan. Luister naar 'Be Here Now' en huiver. Bevrijdend werken dan de funky, dansbare klanken van 'Out', hoewel die halverwege het nummer toch ook uitmonden in donkere, heftige geluidsbewegingen met een rockachtig karakter. Echt vrolijk wordt het nooit, maar boeiend is het tot-en-met, vol ideeën.

'Further Out' neigt in zijn geheel genomen naar een zekere zwaarte. Wel is er af en toe lucht om even adem te halen, zoals bij 'Short Peace' dat inderdaad kort is en vredig. Hier en daar duiken schetsen op met krakende klanken, die aan dierengeluiden doen denken. Ze maken de luisteraar alert, nieuwsgierig en hebben weinig gewicht. Zo valt de plaat toch goed te verteren en zal hij de geesten vermoedelijk niet doen splijten, maar bij elkaar brengen, zoals het ideaal is van deze muzikanten.


© Jazzenzo 2010