Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Sfeervol Kaaijazz krijgt publiek op de been

CONCERTRECENSIE. Kaaijazz, Roosendaal, met onder meer New Cool Collective, The Jazzinvaders en Eleonora’s Holiday, 16 juni 2007
door: Koen Graat

De Kade in Roosendaal had zaterdagavond wel iets weg van de bekende 52nd street in het New York van de jaren vijftig. Een bruisende straat waar in allerlei cafés en clubs verschillende soorten jazz was te horen. Tijdens de tweede editie van Kaaijazz kon het publiek met een passe-partout van het ene naar het andere optreden hoppen en kijken wat er allemaal in de jazzetalage van het festival stond.

Het openingsschot voor Kaaijazz werd gegeven door New Cool Collective en dan weet je vooraf dat het met de sfeer wel goed komt. Met de bekende mix van latin, jazz en funk wist de groep onder leiding van saxofonist Benjamin Herman er ondanks het erbarmelijk slechte geluid in de zaal van Erato toch een dansfeest van te maken. Het collectief met de altijd vrolijke gitarist Anton Goudsmit is nog steeds een van de leukste feestbands in Nederland jazzland.

Hoewel minder bekend dan New Cool Collective geldt hetzelfde voor The Jazzinvaders. Ook deze groep combineert jazz met andere stijlen, in dit geval voornamelijk met elektronische beats. Drie blazers, onder wie Rolf Delfos op saxofoon, die op een jaren vijftig hardbop manier met energieke solo’s over opzwepende grooves spelen. Het zorgde voor een lekker, broeierig sfeertje in het stampvolle Verkadehuis.

Heel anders ging het eraan toe bij het optreden van zangeres Eleonora Kruijk. Zij speelde met haar band Eleonora’s Holiday in café Spoorzicht. Swingende jazzliedjes waren in popachtige arrangementen gegoten. Dat klonk soms wat gekunsteld, maar Kruijk heeft wel een fijne stem en bovendien een prima band bij zich. Hoewel soms wat zoetjes, was het een goed optreden. Helaas had een deel van het publiek weinig aandacht voor de muzikanten op het podium, waardoor de zangeres tijdens de ballades overstemd werd.

Voor liefhebbers van het akoestische jazzgeluid was er nog het optreden van pianist Gé Bijvoet met zijn kwartet in het café van Erato. Voor de pianist geen cross-overs met popmuziek, maar traditionele bop op een swingende manier gespeeld. Goed voor de afwisseling dus.

Wat opzet en sfeer betreft is Kaaijazz een erg leuk festival. In de programmering was vooral gekozen voor hele toegankelijke jazz. Met net iets meer ruimte voor wat avontuurlijkere muziek zou het festival volgend jaar nog interessanter worden.


© Jazzenzo 2010