Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Dertigjarige SJU viert vijf dagen feest

ACHTERGROND
door: Rinus van der Heijden

De Stichting Jazz in Utrecht (SJU) bestaat dertig jaar. En dat is naar eigen zeggen een héél lange tijd. De stichting, die het gelijknamige podium beheert, is samen met het Bimhuis in Amsterdam en muziekpodium Paradox in Tilburg toonaangevend voor de ontwikkeling en instandhouding van de jazz in Nederland. Hoewel Willem Kniknie, directeur van Muziekpodium Zeeland, het daar niet helemaal mee eens zal zijn. Tot twee jaar geleden was hij programmeur bij Lantaren/Venster in Rotterdam. Hij vindt dat door de gewaagde programmering van toen, het Rotterdamse podium direct na het Bimhuis genoemd moet worden.

Vanaf morgen tot en met 1 juli viert SJU Jazzpodium in Utrecht zijn dertigste verjaardag.

Niettemin is dertig jaar inderdaad een hoge leeftijd voor een instituut, dat het van ‘randmuziek’ moet hebben. Daarom barst er in Utrecht een feestje los, dat vijf dagen gaat duren: van 27 juni tot en met 1 juli. Pianist Michiel Borstlap opent de vijfdaagse met zijn groep Elektron. Na hem is dezelfde avond plaats ingeruimd voor het project ‘RijmTijd’, dat staat voor open mic-sessies voor MC’s.

Op donderdag 28 juni staat het Zuiderzeeorkest op het podium, op vrijdag 29 juni is het tijd om te dansen. Dan is SJU030 on Tour geprogrammeerd, waarbij tien bands op acht podia aantreden. SJU030 on Tour is een initiatief van Club Djazzive en HKU. Het eerste fenomeen wil het vooral hebben van funk, rhythm&blues, hiphop en allerlei mengvormen ervan; HKU draagt pop, jazz, wereldmuziek en fusion in het vaandel.

Op zaterdag 30 juni staan maar liefst drie evenementen gepland. De avond wordt geopend door het Gijs Hendriks Quintet. Geen verwonderlijke keuze, want de Utrechtse tenorsaxofonist behoort vanaf de begintijd tot de harde kern van de SJU. Na Hendriks treedt het Denise Jannah Quartet aan, terwijl de avond wordt besloten met Sinax Global Dancefloor Jazz.

De laatste dag staan kinderen en amateurs centraal. Jazz4kids opent de slotdag, gevolgd door workshopuitvoeringen van bigbands. Het feest wordt uiteindelijk afgesloten door Pleinvrees. Dat is een big band, waarvan de organisatie hoopt dat hij uit meer dan honderd man gaat bestaan…


© Jazzenzo 2010