Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Vijay Iyer + Mike Ladd - Still life with commentator

CD-RECENSIE

Vijay Iyer + Mike Ladd - Still life with commentator
bezetting: Mike Ladd; stem, Vijay Iyer; piano, programmering, elektronica. Gasten o.a. Pamela Z.; zang, Liberty Ellman; gitaar, Okkyung Lee; cello
opgenomen: 2006
release: 2007
label: Savoy Jazz - www.savoyjazz.com
tracks: 17
tijd: 65.45
websites: www.vijay-iyer.com - www.still-life.intoxarts.org
myspace: www.myspace.com/likemadd
door: Mischa Andriessen

Pianist Vijay Iyer is een van de creatiefste, interessantste en hardst werkend jazzmuzikanten. Hij heeft zijn eigen kwartet, maakt deel uit van dat van Rudresh Mahanthappa en van het verbluffende trio Fieldwork. Dat hij zich niet graag op een stijl vastpint, bewijst “Still life with commentator”. Een sterk politiek gekleurd hedendaags oratorium waarin hij samen met zanger/schrijver Mike Ladd geen enkele muzikale grens respecteert om uiting te geven aan zijn ongenoegen over de moderne maatschappij.

Zo wordt bijvoorbeeld in het ontroerende “Cleaning up the mass” hiphop gemixed met Italiaanse belcantozang waarover Mike Ladd zijn bijtende teksten rapt die van een grote betrokkenheid getuigen. Ladds ruige stem contrasteert heel fraai met de orkestrale partijen van Iyer, waarbij vooral de gitaar van het grote talent Liberty Ellman en de cello van Okkyung Lee sfeermakers zijn. Niet alle composities zijn even sterk, maar in dit stilleven is elke keer weer van alles te ontdekken. De muzikale moed van de makers is bovendien bewonderenswaardig en leidt bij vlagen tot briljante muziek.


© Jazzenzo 2010