CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Flink deel programma North Sea Jazz 2023 bekend

29 jan - Naast publiekstrekkers als Tom Jones, Van Morrison en Buddy Guy, maakte North Sea Jazz een flink deel van het affiche van de 46e festivaleditie bekend dat van 7 tot en met 9 juli gehouden wordt in de Rotterdamse Ahoy. 
» Paradox presenteert cursus 'The Story of Jazz', inclusief drie concerten

5 jan - In maart gaat in Tilburg de vierdelige cursus 'The Story of Jazz' van start. Een kennismaking met zowel het verleden als het heden van de jazz en de historische verbindingen daartussen. Bij de cursusprijs zijn drie concerten inbegrepen. Docent is Koen Graat. 
» UJazzFest opent festivaljaar met warme mix

4 jan - Onder het motto 'avontuur, variacón en voyage' vindt op zaterdag 21 januari in zaal Dums van De Utrechtse Muziekschool het jaarlijkse UjazzFest plaats. Een mengeling van talent en gepeperde namen inclusief een dubbelconcert op de avond voorafgaand aan het festival. 

Avram Fefer Quartet – Juba Lee

CD-RECENSIE 

Avram Fefer Quartet – Juba Lee
bezetting: Avram Fefer alt- en tenorsaxofoon, basklarinet; Marc Ribot gitaar; Eric Revis contrabas; Chad Taylor drums
opgenomen: 9 maart 2022, EastSide Sound, New York
uitgebracht: 18 november 2022
label: Clean Feed
aantal stukken: 9
tijdsduur: 63’25
website: avramfefer.com - cleanfeed-records.com
door: Cyriel PluimakersZo nu en dan verschijnt er weer een musicus ten tonele die onomwonden de traditie van de free jazz voortzet. De Amerikaanse saxofonist Avram Fefer (1965) is zo iemand. Hij maakte inmiddels een tweetal albums voor het grensverleggende Portugese label Clean Feed: ‘Ritual’ (2009) en ‘Testament’ (2019). Voor het Poolse Not Two Records maakte hij in de tussentijd ook nog de fraaie release ‘Eliyahu’ (2011). In gitarist Marc Ribot, ook al zo’n vrijgevochten geest, heeft hij zijn perfecte muzikale partner gevonden.


Flink deel programma North Sea Jazz 2023 bekend

29 jan - Naast publiekstrekkers als Tom Jones, Van Morrison en Buddy Guy, maakte North Sea Jazz een flink deel van het affiche van de 46e festivaleditie bekend dat van 7 tot en met 9 juli gehouden wordt in de Rotterdamse Ahoy.


Sun-Mi Hong – Third Page: Resonance

CD-RECENSIE

Sun-Mi Hong – Third Page: Resonance
bezetting: Sun-Mi Hong drums; Nicolò Ricci tenorsaxofoon; Alistair Payne trompet; Chaerin Im piano; Alessandro Fongaro contrabas
opgenomen: 8-9 december 2021, Bethlehemkerk Studio 150, Amsterdam
uitgebracht: 18 november 2022
label: Edition Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 48’35
website: sunmihong.com - editionrecords.com 
door: Mathijs van den Berg


De naam Sun-Mi Hong zal iedere jazzliefhebber inmiddels zijn opgevallen. In 2021 ontving ze een Edison voor ‘A Self-Strewn Portrait’, uitgekomen bij ZenneZ Records. Ze kreeg veel aandacht vanwege haar aansprekende persoonlijke verhaal: het beklemmende traditionele Zuid-Korea deed haar vluchten in het drummen en vervolgens uitwijken naar Nederland. Daarbij is een vrouwelijke drummer in de jazz nog altijd bijzonder. Dit alles kwam de CEO van Edition Records, Dave Stapleton, ter ore, die haar vastlegde voor een nieuw album. Het contract met dit prestigieuze label is de volgende stap in Hongs carrière.


Kameel – Trugschluss

CD-RECENSIE

Kameel – Trugschluss
bezetting: Patrick Steenaerts gitaar; Geert Roelofs drums; Hans Mullens bas, Dijf Sanders productie, mix
opgenomen: oktober en november 2021, GAM studios en Studio Ledeberg, België
uitgebracht: 3 februari 2023
label: Poplar
aantal stukken: 10
tijdsduur: 49’28
website: poplar-sounds.com
door: Georges Tonla Briquet


De tweede tocht in gezelschap van deze Kameel wijkt licht af van de eerste, ‘Barkas’ uit 2020, maar het parcours blijft even hobbelig. Er is continuïteit door een aantal essentiële aanknopingspunten, toch wordt alles anders gekadreerd en verschuiven enkele accenten.


Dave Douglas Quintet in topvorm

CONCERTRECENSIE. Dave Douglas Quintet, Paradox Tilburg, 20 januari 2023
beeld: Dirk Neven
door: Cyriel Pluimakers

De uit New York afkomstige trompettist Dave Douglas (1963) beweegt zich al sinds de jaren negentig in de frontlinie van de actuele jazz. Hij gaat alle mogelijke samenwerkingen aan, beweegt zich ook in andere genres en staat erom bekend dat hij altijd een topprestatie levert. Hij laat zijn publiek nooit in de steek, ook al heeft hij maar een paar uur zijn bed gezien. Daarnaast is hij ook nog een handige zakenman die voor zijn fans exclusieve releases verzorgt op zijn Greenleaf Music. Als liefhebber kun je je op dit label abonneren en hoe meer je betaalt, des te meer fraais valt er dan met regelmaat op je deurmat.

  
Dave Douglas met contrabassist Nick Dunston en drummer Rudy Royston.


Brad Mehldau – Your Mother Should Know

CD-RECENSIE 

Brad Mehldau – Your Mother Should Know
plays The Beatles
bezetting: Brad Mehldau piano
opgenomen: 20 september 2020, Philharmonie de Paris
uitgebracht: 10 februari 2023
label: Nonesuch
aantal stukken: 11
tijdsduur: 46’26
website: bradmehldaumusic.com - nonesuch.com
door: Erno ElsingaHet is voor weinig musici weggelegd de finesses van de doorgaans door John Lennon en Paul McCartney gecomponeerde werken voor The Beatles (1960 – 1970) authentiek weer te geven. De rijke melodieën en vernuftige arrangementen behoren tot op de tel nauwkeurig tot het collectief geheugen waar ook jongere generaties vroeg of laat kennis van nemen.


Dave Brubeck Quartet – Debut in The Netherlands 1958

CD-RECENSIE 

Dave Brubeck Quartet – Debut in The Netherlands 1958 
bezetting: Paul Desmond altsaxofoon, Dave Brubeck piano, Eugene Wright contrabas, Joe Morello drums
opgenomen: VARA, 26 februari 1958, Concertgebouw Amsterdam 
uitgebracht: december 2022
label: The Lost Recordings
aantal stukken: 9
tijdsduur: 78’06
website: www.thelostrecordings.store
door: Cyriel PluimakersIn de prachtig uitgegeven ‘Lost Recordings’ serie van het Franse Devialet label verschijnt nu een historische uitgave van het Dave Brubeck Quartet uit februari 1958, hun Nederlandse debuut. Een jaar later zou ‘Time Out’ uitkomen, een van de bestverkochte jazzalbums aller tijden met onder meer de megahit ‘Take Five’. Ironisch is dat deze bijzondere plaat wereldwijd neergesabeld werd door de jazzkritiek, terwijl Brubeck (1920-2012) met deze uitgave wereldroem oogstte bij het grote publiek.


The Bad Plus – The Bad Plus

CD-RECENSIE 

The Bad Plus – The Bad Plus
bezetting: Reid Anderson contrabas; Dave King drums; Ben Monder elektrische gitaar; Chris Speed tenorsaxofoon, klarinet
opgenomen: september 2021, Power Station New England 
uitgebracht: 30 september 2022
label: Edition Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 42’50
website: thebadplus.com - editionrecords.com     
door: Mathijs van den BergThe Bad Plus vond na het vertrek van pianist Ethan Iverson in Orrin Evans een vervanger. Na twee albums hield Evans het echter alweer voor gezien. In plaats van opnieuw op zoek te gaan naar een pianist besloten bassist Reid Anderson en drummer Dave King het over een andere boeg te gooien. Ze benaderden gitarist Ben Monder en saxofonist Chris Speed, beiden gelouterde muzikanten met wie ze eerder in verschillende bands samenspeelden. En zo werd het trio een kwartet met een geheel andere constellatie. De plaat heet – net als bij de vorige wederopstanding – simpelweg The Bad Plus, alsof het een debuutalbum betreft.


Teus Nobel Liberty Group – Human First

LP-RECENSIE 

Teus Nobel Liberty Group – Human First
bezetting: Teus Nobel trompet, flugelhorn; Jasper Blom tenorsaxofoon, Teis Semey gitaar, Alexander van Popta piano, Fender Rhodes, Jeroen Vierdag contrabas, basgitaar, Tuur Moens drums
opgenomen: 2 en 3 maart 2022, Wedgeview Studio’s
uitgebracht: januari 2023
label: Integral
aantal stukken: 3
tijdsduur: 43’15
website: teusnobel-music.nl
door: Cyriel Pluimakers


Teus Nobel behoort tot de top van de Nederlandse jazztrompettisten en staat met beide benen in de jazztraditie. In tegenstelling tot sommige muzikale collega’s neemt hij geen afstand van het genre maar duikt hij er met volle overgave in. Met name op zijn albums ‘ Journey of Man’ (2019) en ‘Pleasure Is The Measure’ (2021) liet hij horen dat hij een talent van internationale allure is. Raakte hij op deze producties de grenzen van de bop, op zijn nieuwe album ‘Human First’ staat de jazzrock uit de jaren zeventig centraal.


Joseph Nowell Trio - Sketches

CD-RECENSIE

Joseph Nowell Trio - Sketches
bezetting: Joseph Nowell piano; Manolo Cabras contrabas;
Gaspard Sicx drums
opgenomen: september 2021
uitgebracht: 16 september 2022
label: OFF
aantal stukken: 9
tijdsduur: 39’35
website: off-recordlabel.blogspot.com
door: Georges Tonla Briquet‘Sketches’ is het debuut van de Engels-Italiaanse pianist Joseph Nowell (1994) die zowel een master in klassiek als in jazz op zak heeft. In gezelschap van de Belgisch-Italiaanse contrabassist Manolo Cabras (Wolfert Brederode, Eric Vloeimans) en de Brusselse drummer Gaspard Sicx gaat hij op zoek naar parallellen tussen klassiek, jazz en free aan de hand van partituur en improvisatie.


Efraïm Trujillo & Rembrandt Frerichs – The Standards Collection Vol. 1

CD-RECENSIE 

Efraïm Trujillo & Rembrandt Frerichs – The Standards Collection
Vol. 1

bezetting: Efraïm Trujillo tenorsaxofoon, Rembrandt Frerichs piano
opgenomen: 2020-2022, Bimhuis en Studio Theemsweg, Amsterdam
uitgebracht: december 2022
label: ZenneZ
aantal stukken: 9
tijdsduur: 39’07
website: rembrandtfrerichs.nl - efraimtrujillo.com
door: Cyriel Pluimakers


De afgelopen vijftien jaar kregen saxofonist Efraïm Trujillo en pianist Rembrandt Frerichs grote bekendheid als toonaangevende musici. Ze kwamen elkaar regelmatig tegen in diverse settings, maar nog nooit lukte het om met elkaar een nieuw project van de grond te tillen. Tijdens de coronacrisis traden ze als gelegenheidsduo op in het Bimhuis en met name hun uitvoering van Horace Silver’s compositie ‘Peace’ kon rekenen op buitengewoon enthousiaste reacties. Dit stuk is dan ook opgenomen op hun verse cd en uitgebreid met recente opnames, gemaakt in Trujillo’s Studio Theemsweg.


Mark Guiliana – The sound of listening

CD-RECENSIE 

Mark Guiliana – The sound of listening
bezetting: Marc Guiliana drums, synthesizers, drumprogrammering, percussie;Jason Rigby tenorsax, basklarinet, klarinet, fluit; Shai Maestro piano, melletron, ampli-celeste, fender rhodes; Chris Morrissey contrabas
opgenomen: maart 2022, Bunker Studio, Brooklyn, NY
uitgebracht: 7 oktober 2022
label: Edition Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 47’15
website: markguiliana.com - editionrecords.com 
door: Mathijs van den Berg


Zoals zoveel hedendaagse jazzartiesten put ook drummer Mark Giuliana uit andere muzikale bronnen, in zijn geval vooral rock en elektronica. Terwijl Giuliana eerder zijn Jazz Quartet reserveerde voor akoestische jazz, horen we op deze derde kwartetplaat, ‘The sound of listening’, eveneens veel elektronica. Shai Maestro is terug op piano en bespeelt ook melletron, ampli-celeste en Fender Rhodes. Giuliana neemt af en toe plaats achter de synthesizer en maakt een keer gebruik van een drumcomputer. Jason Rigby breidt het palet akoestisch uit met basklarinet, klarinet en fluit. Bassist Chris Morrisey is in dit kwartet de rots in de branding.


Paradox presenteert cursus 'The Story of Jazz', inclusief drie concerten

5 jan - In maart gaat in Tilburg de vierdelige cursus 'The Story of Jazz' van start. Een kennismaking met zowel het verleden als het heden van de jazz en de historische verbindingen daartussen. Bij de cursusprijs zijn drie concerten inbegrepen. Docent is Koen Graat.


UJazzFest opent festivaljaar met warme mix

4 jan - Onder het motto 'avontuur, variacón en voyage' vindt op zaterdag 21 januari in zaal Dums van De Utrechtse Muziekschool het jaarlijkse UjazzFest plaats. Een mengeling van talent en gepeperde namen inclusief een dubbelconcert op de avond voorafgaand aan het festival.


Claudio Jr De Rosa - Next

CD-RECENSIE 

Claudio Jr De Rosa - Next
bezetting: Claudio Jr De Rosa tenor- en sopraansaxofoon, Xavi Torres piano, Mauro Cottone contrabas, Sander Smeets drums
opgenomen: 8 en 9 december 2021, Wedgeview Studio, Woerdense Verlaat
uitgebracht: november 2022
label: ZenneZ Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 54’33
website: claudiojrderosa.com
door: Cyriel Pluimakers


Met zijn uitstekend ontvangen producties ‘Groovin Up’ (2016) en ‘Forces’ (2019) vestigde de uit Napels afkomstige Claudio Jr De Rosa meteen zijn naam in West-Europa. De Rosa is een musicus die nieuwsgierig maakt en groot respect heeft voor de jazztraditie. Bij hem geen pretentieus gefröbel dat door moet gaan voor een eigen visie, maar composities en improvisaties die aansluiten bij de grote namen van weleer.


Wout Gooris – Voor Jef - deel 2

LP-RECENSIE

Wout Gooris – Voor Jef - deel 2
bezetting: Wout Gooris synthesizer, harmonium, gitaar, piano, percussie
opgenomen: lente,zomer 2021
uitgebracht: 15 november 2022
label: eigen beheer
aantal stukken: 5
tijdsduur: 31’04
website: woutgooris.bandcamp.com 
door: Georges Tonla BriquetNa ‘Jogo’, het duo-album met Sam Joris opgedragen aan zijn grootouders, gunt Wout Gooris ons een nog meer bevoorrechte kijk in zijn privéleven. ‘Voor Jef’ is namelijk een muzikale open brief gericht aan zijn zoon. Het werd een soloplaat.