CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



 
» Ragazzi Quintet wint Dutch Jazz Competition 2022

19 dec - Strijkkwintet Ragazzi heeft zaterdagavond in Bimhuis de Dutch Jazz Competition gewonnen. Ook ontving het de Publieksprijs. Opmerkelijk detail: het ensemble gaat per direct verder onder de naam Woodcraft.



 
» Organisatie Gent Jazz en Jazz Middelheim failliet

3 dec - Twee iconische Belgische jazzfestivals verdwijnen van het toneel. Door een torenhoge schuld is het faillissement uitgesproken over zowel Jazz Middelheim als Gent Jazz dat beide door dezelfde organisatie, vzw Jazz en Muziek, werd georganiseerd. Dat melden Belgische media.



 

Oscar Peterson – On A Clear Day

CD-RECENSIE 

Oscar Peterson – On A Clear Day
bezetting: Oscar Peterson piano, Niels-Henning Ørsted Pedersen contrabas, Louis Hayes drums
opgenomen: 24 november 1971, Zürich Kongresshaus, Zürich
uitgebracht: november 2022
label: Mack Avenue
aantal stukken: 8
tijdsduur: 62’48
website: challengerecords.com - mackavenue.com
door: Cyriel Pluimakers



De uit Canada afkomstige pianist Oscar Peterson (1925-2007) was meer dan een halve eeuw lang een van de meest populaire jazzperformers. Hij was in zijn lange carrière goed voor meer dan tweehonderd albums. Op menig festival was Peterson een van de headliners en North Sea Jazz was jarenlang ondenkbaar zonder zijn aanwezigheid.


Lionel Beuvens – 49 Steps To Heaven

CD-RECENSIE

Lionel Beuvens – 49 Steps To Heaven
bezetting: Lionel Beuvens drums; Alexi Tuomarila piano; Kalevi Louhivuori trompet; Brice Soniano contrabass; Ewout Pierreux Rhodes; Frank Vaganée altsaxofoon
opgenomen: 15-17 augustus 2021, Jet Studio, Brussel
uitgebracht: 25 november 2022
label: Hypnote
aantal stukken: 8
tijdsduur: 42’57
website: lionelbeuvens.com - hypnoterecords.com
door: Georges Tonla Briquet


De heren van Led Zeppelin hadden hun eigen ‘Stairway To Heaven’. Eddie Cochran had slechts ‘Three Steps To Heaven’ nodig. En dan waren er nog de ’39 Steps’ van Hitchcock die weliswaar naar andere oorden leidden. Lionel Beuvens doet er net wat langer over om zijn nirwana te bereiken, ’49 Steps To Heaven’.


Paul van Kemenade & Friends – Lockdown The End

CD-RECENSIE

Paul van Kemenade & Friends – Lockdown The End
diverse bezettingen: Duo Stevko Busch – Van Kemenade; Paul van Kemenade Classic Quintet; Three Horns And A Bass
opgenomen: 21 en 30 maart, 11 april en 6 juni 2022, Maarweg Studio 2, Keulen
uitgebracht: december 2022
label: KEMO
tijdsduur: 44’49
website: paulvankemenade.com
door: Cyriel Pluimakers



Bijna elk jaar voegt de Tilburgse altsaxofonist Paul van Kemenade een toonaangevend album toe aan zijn toch al indrukwekkende oeuvre. Nu verschijnt er een productie die drie van zijn bekende ensembles uitlicht: het Paul van Kemenade Classic Quintet, zijn duo met Stevko Busch en Three Horns And A Bass. De meeste composities en arrangementen werden geschreven in 2021 en 2022 gedurende de coronapandemie.


Ragazzi Quintet wint Dutch Jazz Competition 2022

19 dec - Strijkkwintet Ragazzi heeft zaterdagavond in Bimhuis de Dutch Jazz Competition gewonnen. Ook ontving het de Publieksprijs. Opmerkelijk detail: het ensemble gaat per direct verder onder de naam Woodcraft.


GoGo Penguin beweegt zich steeds verder van jazz af

CONCERTRECENSIE. GoGo Penguin, TivoliVredenburg, Grote Zaal, Utrecht, 17 december 2022
beeld: Facebook, MvdB
door: Mathijs van den Berg

Het concert was al drie keer uitgesteld. Twee keer vanwege corona en een keer wegens privé- omstandigheden. Eindelijk trad het Britse GoGo Penguin dan aan in de afgeladen Grote Zaal van TivoliVredenburg. Het concert had oorspronkelijk in het teken van het in 2020 verschenen gelijknamige album moeten staan. Inmiddels is er het nodige gebeurd: drummer Rob Turner vertrok en werd vervangen door Jon Scott. Met Scott maakte GoGo Penguin het afgelopen jaar de EP ‘Between Two Waves’ waarvan deze avond enkele stukken werden gespeeld. 

  
GoGo Penguin in de Grote Zaal van TivoliVredenburg (m).


Groots geluid van zinderend Trio Onoda

CONCERTRECENSIE. Trio Onoda, Observant, Amersfoort, 14 december 2022 
beeld: Peter Putters
door: Christel Meijer 

Gitarist Michiel Stekelenburg presenteerde woensdagavond zijn composities in de Amersfoortse Observant met zijn Trio Onoda. Geflankeerd door Arno Krijger achter zijn Hammond B3 en drummer Jeroen Batterink, die Jasper Hulten verving. Een band met groots geluid op het kleine jazzpodium.

  
Trio Onoda met gitarist Michiel Stekelenburg, drummer Jeroen Battering en Arno Krijger achter de Hammond B3 in Amersfoort.


Gratitude Trio – Birth

CD-RECENSIE 

Gratitude Trio – Birth
bezetting: Jeroen Van Herzeele tenorsaxofoon, EWI, modular synthesizer; Alfred Vilayleck basgitaar; Louis Favre drums; Michel Andina: sitar, dilruba
opgenomen: september 2021,Red H Studio, Brussel
uitgebracht: 2 september 2022
label: W.E.R.F.
aantal stukken: 7
tijdsduur: 38’31
website: gratitudetrio.comdewerfrecords.be
door: Georges Tonla Briquet


Vijf jaar was het wachten voor een vervolg op ‘Gratitude III’ maar het loonde de moeite. Het is evenzeer een terugkeer voor tenorsaxofonist Jeroen Van Herzeele naar het W.E.R.F.-label waar hij indertijd doorbrak.


Millennium Jazz Orchestra - Bleeding Amazonia

CD-RECENSIE

Millennium Jazz Orchestra - Bleeding Amazonia 
bezetting: Millennium Jazz Orchestra o.l.v. Joan Reinders; Lílian Vieria zang; Vincent Spitters percussie
opgenomen: 13 & 14 juni 2021, Wisseloord Studio's, Hilversum
uitgebracht: 28 oktober 2022
label: ZenneZ Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 60’20
website: millenniumjazzorchestra.nl - zennezrecords.com
door: Christel Meijer 



'Bleeding Amazonia' is het laatste project van het Millennium Jazz Orchestra. Resultaat van een langgekoesterde droom van dirigent en componist Joan Reinders om zich te storten op Braziliaanse muziek. Enthousiast ontvangt Zuco 103-vocaliste Lílian Vieria de uitnodiging tot samenwerking. De ontwapenende performer introduceert Reinders met de poëzie van Thiago de Mello, wiens gedichten verhalen over het drama dat zich afspeelt in het Amazonegebied. Een achtdelige suite ontspruit uit Reinders' brein.


Fergus McCreadie Trio te breed uitgesponnen

CONCERTRECENSIE. Fergus McCreadie Trio, Bimhuis, Amsterdam, 8 december 2022
beeld: Dirk Neven
door: Mathijs van den Berg

Het was de eerste keer dat de jonge Schotse pianist Fergus McCreadie (25) in Amsterdam optrad; hij was er zelfs nog nooit geweest, moest hij aan een matig bezet Bimhuis bekennen. Met zijn trio bracht hij tot nu toe drie albums uit, een vierde wordt binnenkort opgenomen. Materiaal hiervan zou tijdens dit concert worden uitgeprobeerd. Zoals het solostuk waarmee McCreadie opende en waarvoor hij zelfs nog geen titel had: een hymnische compositie vol brede en zware akkoorden waarmee hij zich meteen als een echte klavierleeuw presenteerde.

  
Pianist Fergus McCreadie, contrabassist David Bowden en drummer Stephen Henderson in Bimhuis.


Ronald Snijders zorgt voor vrolijkste Boy Edgar Prijs uitreiking ooit

CONCERTRECENSIE. Uitreiking Buma Boy Edgar Prijs 2022, Bimhuis, 7 december 2022
beeld: Olga Beumer  
door: Cyriel Pluimakers

Fluitist Ronald Snijders vroeg zich al decennialang af waarom hij maar steeds niet in aanmerking kwam voor de Boy Edgar Prijs. Meer dan eens figureerde hij op diverse jurylijstjes maar steeds gingen anderen hem voor. Het is opmerkelijk dat oudgedienden als Jasper van ’t Hof en Ack van Rooyen de afgelopen jaren deze prestigieuze prijs uiteindelijk in ontvangst mochten nemen. Van ironie getuigt het dat de inmiddels 71-jarige Snijders nu een avond lang het feestvarken mag zijn.

  
Feestelijke stemming in Bimhuis tijdens uitreiking Boy Edgar Prijs aan Ronald Snijders.


Michael Wollny Trio - Ghosts

CD-RECENSIE 

Michael Wollny Trio - Ghosts
bezetting: Michael Wollny piano; Tim Lefebvre contrabas; Eric Schaefer drums
opgenomen: 17 en 18 juni 2022, Clouds Hill Studio, Hamburg
uitgebracht: 30 september 2022
label: ACT Music
aantal stukken: 10
tijdsduur: 37’32
website: michaelwollny.com - actmusic.com
door: Mathijs van den Berg



De regel ‘All the songs are living ghosts and long for a living voice’ van de Ierse dichter Brendan Kennelly (1936 - 2021) inspireerde Michael Wollny voor zijn nieuwe trio-album ‘Ghosts’. ‘Als improvisator heb je vaak het gevoel dat je niet de composities speelt, maar je herinneringen eraan,’ aldus Wollny. De composities spoken als het ware door je hoofd. Daarnaast bestaan er in de jazz meerdere covers van hetzelfde nummer, zodat je ook nog eens te maken hebt met herinneringen aan verschillende uitvoeringen. Gershwins ‘I Loves You Porgy’ is bijvoorbeeld ook heel bekend in de versie van Nina Simone. En wie denkt bij Ellingtons ‘In A Sentimental Mood’ niet aan Coltranes partijen?


Brussels Jazz Orchestra with Camille Bertault - Gainsbourg

CD-RECENSIE

Brussels Jazz Orchestra with Camille Bertault - Gainsbourg
bezetting: Frank Vaganée, Dieter Limbourg, Bart Defoort, Kurt Van Herck, Bo Van der Werf saxofoons; Marc Godfroid, Lode Mertens, Ben Fleerakkers, Bart De Lausnay trombones; Serge Plume, Nico Schepers, Jeroen Van Malderen, Pierre Drevet; gitaar: Hendrik Braeckman trompetten; Nathalie Loriers piano; Bart De Nolf contrabas; Toni Vitacolonna drums; Camille Bertault zang
opgenomen: 26 tot 30 oktober 2020, Galaxy Studio, Mol, België
uitgebracht: 18 november 2022
label: Brussels Jazz Orchestra Records (BJO002)
aantal stukken: 10
tijdsduur: 73’18
website: brusselsjazzorchestra.com
door: Georges Tonla Briquet


De Frans dichter, zanger, componist, acteur en regisseur Serge Gainsbourg (1928 – 1991) staat weer volop in de actualiteit. Trombonist Daniel Zimmerman bracht recent met ‘L'Homme à tête de chou in Uruguay’ bewerkingen van zijn muziek uit. Het Brussels Jazz Orchestra (BJO) brengt nu ook een tribute uit.


Organisatie Gent Jazz en Jazz Middelheim failliet

3 dec - Twee iconische Belgische jazzfestivals verdwijnen van het toneel. Door een torenhoge schuld is het faillissement uitgesproken over zowel Jazz Middelheim als Gent Jazz dat beide door dezelfde organisatie, vzw Jazz en Muziek, werd georganiseerd. Dat melden Belgische media.


Xavi Torres – Kind of Beethoven

CD-RECENSIE 

Xavi Torres – Kind of Beethoven
bezetting: Joris Roelofs basklarinet, Xavi Torres piano, Joan Terol drums
opgenomen: 29 en 30 juli 2021, Studio 150, Bethlehemkerk Amsterdam
uitgebracht: november 2022
label: Just Listen
aantal stukken: 9
tijdsduur: 59’28
website: xavitorresmusic.com - justlistenrecords.com
door: Cyriel Pluimakers


De jonge pianist Xavi Torres speelde zich in de kijker met zijn debuut ‘Resistance’ uit 2019 voor Just Listen: een album waarin hij een wonderlijke mengelmoes van jazz en klassiek speelde. De productie blonk uit door virtuositeit maar zijn improvisaties waren iets te veel van het goede. De juiste maatvoering moest hij in al zijn jeugdige enthousiasme nog ontdekken.