CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Jazz in Duketown gaat in Pinksterweekeinde zeker door

1 apr - Het Bossche festival Jazz in Duketown gaat tijdens het Pinksterweekeinde zeker door, met of zonder publiek. Afhankelijk van de maatregelen worden enkele locaties verplaatst en wordt het hele festival live gestreamd. 

Gary Bartz, Ali Shaheed Muhammad, Adrian Younge – Jazz is Dead 6

CD-RECENSIE 

Gary Bartz, Ali Shaheed Muhammad, Adrian Younge – Jazz is Dead 6
bezetting: Gary Bartz altsaxofoon; Ali Shaheed Muhammad & Adrian Younge vleugelpiano, hammond orgel, elektrische gitaar, basgitaar, synthesizers, mellotron, vibrafoon, fluit, tubular bells, autoharp; Greg Paul drums; Elgin Clark, Anitra Castleberry, Loren Oden, Saudia Yasmein zang
opgenomen: Linear Labs Studios, Los Angeles
uitgebracht: 2 april 2021
label: Jazz is Dead Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 27’39
website: jazzisdead.co
door: Mathijs van den Berg


Binnen de hiphopscene van eind jaren tachtig, begin jaren negentig waren A Tribe Called Quest en De La Soul vreemde eenden in de bijt met hun jazzy sound, relaxte raps en positieve geluid. Wat hun muziek achteraf gezien vooral zo goed maakte waren de samples die ze met ruime hand haalden uit de jazzfunk van de jaren zeventig van onder andere Roy Ayers, Johnny Hammond en Donald Byrd. Een aantal van deze helden is nog in leven en treedt nog altijd op, en heeft daardoor nog niets aan kwaliteit ingeboet. Als eerbetoon aan hen nemen Ali Shaheed Muhammad van A Tribe Called Quest en componist/producer Adrian Younge platen met hen op waarbij het materiaal gezamenlijk tot stand komt. De serie komt uit onder de provocerende titel Jazz is Dead op het gelijknamige platenlabel. Na samenwerkingen met onder meer Roy Ayers en Azymuth, is er nu een album met altsaxofonist Gary Bartz en de stoom slaat er opnieuw van af.


Michael Moore & Paul Berner - Amulet

CD-RECENSIE 

Michael Moore & Paul Berner - Amulet
bezetting: Michael Moore klarinet en Paul Berner contrabas
opgenomen: 5 en 6 december 2020, Muziekcentrum voor de Omroep, Studio 2, Hilversum
uitgebracht: april 2021
label: Ramboy
aantal stukken: 11
tijdsduur: 43’00
website: ramboyrecordings.com
door: Cyriel PluimakersMichael Moore is een van de toonaangevende musici van de internationale improvisatiescene. Contrabassist Paul Berner is een grootmeester van de subtiliteit en een ware country-specialist. Beide musici verloochenen hun muzikale wortels allerminst en zoeken steeds hun Amerikaanse roots op.


Echoes of Zoo – Breakout

LP-RECENSIE

Echoes of Zoo – Breakout
bezetting: Nathan Daems tenorsaxofoon, nyahbingi drum; Falk Schrauwen drums; Lieven Van Pée contrabas; Bart Vervaeck gitaar
opgenomen: studio BOMA, Gent
uitgebracht: 5 maart 2021
label: W.E.R.F.
aantal stukken: 8
tijdsduur: 45’23
website: nathandaems.com - echoesofzoo.bandcamp.com
door: Georges Tonla BriquetDe wereld lijkt voorlopig nog een zoo waar iedereen beperkt is in bewegingsvrijheid. Tenorsaxofonist Nathan Daems en zijn groep Echoes of Zoo leveren de soundtrack om het cordon te doorbreken en volop uit de bol te gaan.


Doppler Trio – Archean

CD-RECENSIE 

Doppler Trio – Archean
bezetting: Daniël van der Duim piano, synthesizers; Floris-Jan van den Berg contrabas, zang; Hendrik Eichler drums, tabla, geluidseffecten, zang
opgenomen: Fattoria Musica, Osnabrück
uitgebracht: 26 maart 2021
label: ZenneZ Records / Berthold Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 46’17 
website: dopplertrio.com - zennezrecords.com 
door: Mathijs van den Berg


De leden van het Nederlands-Duitse Doppler Trio leerden elkaar kennen op het ArtEZ Conservatorium. De bandnaam verwijst naar het Doppler-effect waarmee ze hun eigen  improvisatiestijl vergelijken. Na hun goed ontvangen debuutalbum ‘Nebula’ is er nu het vervolg ‘Archean’. Het is wederom een conceptalbum. Terwijl het op ‘Nebula’ over de geboorte van de sterren ging, vertelt dit album de geschiedenis van het ontstaan van de aarde (‘Arkhe’ betekent in het oud-Grieks ‘begin’ of ‘ontstaan’). Elk nummer bespreekt er een ander facet van.


Sabrina Starke treedt met verve in voetsporen Nina Simone

CONCERTRECENSIE. Jazz Orchestra of the Concertgebouw & Sabrina Starke ‘The Story of Nina Simone’, de Doelen, Rotterdam, 20 april 2021
beeld: Fotowonders
door: Cyriel Pluimakers

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw timmert al heel wat jaren aan de weg met bijzondere projecten. Hun nieuwste initiatief is een themaprogramma rond Nina Simone (1933-2003), een van de iconen van de Black Music. Met haar geheel eigen stijl – een opwindende mix van blues, soul en jazz – wist ze wereldwijd velen aan zich te binden. Ze scoorde ongelooflijke hits en was een van de meest geliefde festivalartiesten, maar de glans van haar carrière verbleekte in haar latere jaren toen geestelijke problemen hun tol begonnen te eisen. Haar bipolaire stoornis en haar weigering om de juiste medicijnen te slikken, maakten dat ze te instabiel werd om nog concerten te kunnen geven.

  
Sabrina Starke met orkest en mét publiek speelt The Story of Nina Simone in de Rotterdamse Doelen.


Jasper Blom blaast leven in op safe spelend Bimhuis

CONCERTRECENSIE: Jasper Blom Polyphony 3, Livestream Bimhuis, 17 april 2021
beeld: schermafbeeldingen
door: Cyriel Pluimakers

Het coronavirus heeft de podiumkunsten een forse klap toegebracht. Veel zalen programmeren niet meer, andere podia focussen zich op livestreams of worden nog alleen maar gebruikt als repetitieruimtes. Ook het Amsterdamse Bimhuis valt nog alleen maar thuis vanaf een beeldscherm te bewonderen. Met een nogal op safe spelende programmering wordt er een aantal avonden per week een uitzending vanaf YouTube gestreamd onder het motto ‘Bimhuis TV’, een initiatief dat dankzij een externe geldschieter gestalte heeft gekregen. 

  
Het ‘Polyphony’ project van Jasper Blom op de planken van Bimhuis, met onder meer Jesse van Ruller.


Knimes Acoustic Group – Adventures in Improvised Music

LP-RECENSIE 

Knimes Acoustic Group – Adventures in Improvised Music
bezetting: Knimes (Matthijs de Ridder) drums; Yiannis Marinos trombone; Jose Cervera altsaxofoon, fluit; Ignacio Santoro contrabas
opgenomen: 15 en 16 maart 2020, Moon Music, Roermond
uitgebracht: april 2021
label: Envelope Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 37’17
website: knimes.bandcamp.com
door: Cyriel Pluimakers


De Haagse drummer, componist en producer Knimes - pseudoniem voor Matthijs de Ridder - is van alle markten thuis. Nu eens zien we hem samen met tenorsaxofonist Jasper Blom stoeien met elektronica, dan weer horen we hem als volbloed bopper. Zijn nieuwe album ‘Adventures in Improvised Music’ belicht de laatste kant van zijn talent. Een productie die een eerbetoon vormt aan de jazztraditie, maar die gelijktijdig ook een eigen geluid neerzet. Bijzonder is dat het album - naast de digitale download - op ouderwets vinyl wordt uitgegeven, iets wat het nostalgische gevoel alleen maar groter maakt.


ICP Septet – Komen & Gaan

CD-RECENSIE 

ICP Septet - Komen & Gaan
bezetting: Mary Oliver viool, altviool; Wolter Wierbos trombone; Michael Moore klarinet, altsaxofoon; Ab Baars klarinet, tenorsaxofoon, shakuhachi; Guus Janssen piano, pianola; Ernst Glerum contrabas, piano; Han Bennink drums,  percussie. Gasten: Joris Roelofs basklarinet; Terrie Ex, gitaar
opgenomen: 10 en 11 oktober 2020 door Marc Schots, Le Brocope, Oldeberkoop
uitgebracht: februari 2021
label: ICP 066
aantal stukken: 16
tijdsduur: 63’29
website: icporchestra.com
door: Cyriel Pluimakers


De Instant Composers Pool (ICP) blijft internationaal een van de toonaangevende krachten binnen de scene van de vrije improvisatie. Pianist Guus Janssen heeft met verve de rol van wijlen Mischa Mengelberg overgenomen, de energie van Han Bennink lijkt nog steeds ontembaar en de rest van het ensemble speelt avontuurlijker dan ooit. Dat de corona-crisis niet tot radiostilte hoeft te leiden, bewijst ICP met hun nieuwste loot aan de stam: een uitgave die opgenomen is in het sfeervolle café Le Brocope in het Friese Oldeberkoop. Door de internationale reisbeperkingen ontbreken een aantal leden, maar de lege plekken worden stevig ingevuld door basklarinettist Joris Roelofs en Terrie Ex: muzikanten die het ICP-DNA van nature bezitten.


Irène Schweizer & Hamid Drake – Celebration

CD-RECENSIE

Irène Schweizer & Hamid Drake – Celebration
bezetting: Irène Schweizer piano; Hamid Drake drums
opgenomen: 26 juli 2019, Jazzgallery Nickelsdorf, Oostenrijk
uitgebracht: april 2021
label: Intakt
aantal stukken: 9
tijdsduur: 43’57
website: wiki/Irene Schweizer - wiki/Hamid Drake - intaktrec.ch
door: Georges Tonla Briquet
Pianiste Irène Schweizer heeft iets met drummers en dan nog liefst in duo. Voor haar optreden tijdens het veertigjarig jubileum van het Oostenrijkse festival ‘Konfrontationen in Nickelsdorf’, editie 2019, nodigde ze slagwerker Hamid Drake uit. Het werd het hoogtepunt van het evenement.


Pierrick Pédron – Fifty-Fifty, New York Sessions

CD-RECENSIE 

Pierrick Pédron – Fifty-Fifty, New York Sessions
bezetting: Pierrick Pédron altsaxofoon, Sulivan Fortner piano,
Larry Grenadier contrabas, Marcus Gilmore drums
opgenomen: 5 en 6 januari 2020, Sear Sound New York
uitgebracht: maart 2021
abel: Gazebo
aantal stukken: 9
tijdsduur: 47’54
website: pierrickpedron.com - outhere-music.com
door: Cyriel PluimakersDe Franse altsaxofonist Pierrick Pédron is een veelzijdige muzikant. Moeiteloos schakelt hij van traditionele bebop naar fusion en andere actuele muziekvormen. Het evangelie van Charlie Parker, Cannonball Adderley, Maceo Parker en Kenny Garrett heeft hij in zijn binnenzak. Op zijn nieuwste productie laat hij zich begeleiden door de crème de la crème van de New Yorkse scene: pianist Sullivan Fortner, contrabassist Larry Grenadier en drummer Marcus Gilmore. Alle composities komen uit eigen koker, maar voor een viertal heeft hij zich laten bijstaan door Laurent Courthaliac.


B/Y Organism – The New Beginning

CD-RECENSIE 

B/Y Organism – The New Beginning
bezetting: Daniel Bulatkin orgel, piano, Fender Rhodes, synthesizer; Kirill Yakovlev gitaar, balalaika, duduk, percussie, synthesizer; Utsi Zimring en Petr Nohavica  drums, percussie; Allison Wheeler vocalen; Jonathan Ramirez spoken word, vocalen
uitgebracht: 6 juli 2020
label: Alessa Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 69’28
website: danielbulatkin.com - kirillyakovlev.eu - alessarecords.at  
door: Mathijs van den Berg


B/Y Organism is een nieuwe band uit Praag onder leiding van de jonge musici Daniel Bulatkin (toetsen) en Kirill Yakovlev (gitaar). De naam verwijst naar hun initialen. Ze worden beurtelings ondersteund door twee drummers: Petr Nohavica en Utsi Zimring, waarvan de Israëlier een echte routiné is. B/Y Organism is een orgel-/pianotrio dat inspiratie put uit diverse stijlen. Het geluid wordt af en toe aangevuld met andere instrumenten, zoals de balalaika en de duduk (een dubbelriet-blaasinstrument uit Armenië). Ook bevat het album een vocaal nummer. ‘The New Beginning’ kwam vorig jaar al uit, maar wordt nu pas onder de aandacht gebracht.


Mudita – Nature of the Netherlands

CD-RECENSIE 

Mudita – Nature of the Netherlands
bezetting: Sanne Rambags vocalen, percussie, gedichten; Sjoerd van Eijck piano, keyboard,  percussie; Koen Smits trompet, percussie, effecten
opgenomen: oktober 2020, Wedgeview Studios
uitgebracht: 25 maart 2021
label: ZenneZ Records / Sonna Records
aantal stukken: 21
tijdsduur: 60’13
website: muditamusic.com
door: Erno Elsinga


‘Nature of the Netherlands’ lijkt een logisch vervolg op ‘Listen to the Sound of the Forest', het uit 2018 afkomstige debuutalbum van Mudita dat meteen op een Edison kon rekenen. Het nieuwe project echter, kwam tot stand in samenwerking met Staatsbosbeheer, Het Nationaal Parken Bureau en EMS FILMS, verantwoordelijk voor de films ‘De Nieuwe Wildernis’ en ‘De Wilde Stad’. In het kader van het themajaar 2021 ‘Ode aan het landschap’, zet Mudita met deze organisaties de Nederlandse natuur in het zonnetje.


Machine Mass Sextet - Intrusion

CD-RECENSIE

Machine Mass Sextet - Intrusion
bezetting: Laurent Blondiau trompet; Manuel Hermia saxofoons; Michel Delville gitaar, Roland GR09; Antoine Guenet piano; Damien Campion contrabass; Tony Bianco drums
opgenomen: Studio 5, Luik
uitgebracht: 19 februari 2021
label: Off Records / Moonjune
aantal stukken: 8
tijdsduur: 65’31
website: micheldelville.com - off-recordlabel.com 
door: Georges Tonla Briquet

Met Manuel Hermia en Laurent Blondiau nodigde Michel Delville voor de nieuwe cd van zijn groep Machine Mass twee uitzonderlijke muzikanten-improvisators uit. De focus wordt verschoven naar een meer akoestisch en explicieter jazzidioom.


Jazz in Duketown gaat in Pinksterweekeinde zeker door

1 apr - Het Bossche festival Jazz in Duketown gaat tijdens het Pinksterweekeinde zeker door, met of zonder publiek. Afhankelijk van de maatregelen worden enkele locaties verplaatst en wordt het hele festival live gestreamd.