CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» North Sea Jazz 2021 gaat niet door

18 mrt - North Sea Jazz 2021 gaat definitief niet door en wordt verplaatst naar 8, 9 en 10 juli volgend jaar. Dat heeft concertorganisator Mojo donderdag bekendgemaakt. Het is het tweede jaar op rij dat het festival niet doorgaat. Ook het openingsconcert van John Legend op de donderdag komt te vervallen. 
» Viktorien van Hulst nieuwe directeur Fonds Podiumkunsten

15 mrt - Viktorien van Hulst (1972) wordt per 1 juli de nieuwe directeur van het Fonds Podiumkunsten. Zij volgt Henriëtte Post op, die de functie dertien jaar vervulde. 
» North Sea Jazz in spagaat: uitstellen of aanpassen?

10 mrt -  Vanwege onduidelijkheid of festivals dit jaar doorgang kunnen vinden, heeft de organisatie van North Sea Jazz Festival aan kaarthouders van de komende editie twee opties voorgelegd: uitstellen of aanpassen? 
» Transition Festival presenteert driedaags online programma

5 mrt - De vijfde editie van het Utrechtse Transition Festival werd in 2020 geschrapt, in de hoop dat het evenement in 2021 alsnog doorgang kon vinden. Mét publiek is nog altijd geen optie voor de festivalwereld, vandaar dat Transition onder de noemer Transmission besloot tot een driedaags online-editie met vooral Nederlandse muzikanten en musici die in ons land verblijven. En dat levert een mooi affiche op. 
» Drummer Ralph Peterson Jr. (58) overleden

2 mrt - Drummer en bandleider Ralph Peterson Jr. is 1 maart op 58-jarige leeftijd in Massachusetts overleden aan de gevolgen van kanker. Peterson was onder meer slagwerker bij de legendarische Art Blakey's Jazz Messenger Big Band. 
» Maar liefst 50 gratis concerten vanuit Roode Bioscoop

1 mrt - De Roode Bioscoop in Amsterdam heeft vijftig concerten opgenomen die de komende tijd allemaal online te zien zijn. Merendeels jazz, maar ook pop en klassiek. De serie is opgezet in samenwerking met het nieuwe platform New Amsterdam Jazz en Amarte Studio Concerts en komt voort uit de muzikantenbehoefte te spelen in coronatijd 

Transmission Festival mist stukje extra karakter

CONCERTRECENSIE. Transmission Festival, TivoliVredenburg Utrecht, 26 t/m 28 maart 2021
beeld: schermafbeeldingen*
door: Cyriel Pluimakers

Het Utrechtse Transition Festival heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de belangrijkste Nederlandse jazzevenementen. Vorig jaar ging het niet door vanwege de corona-epidemie, maar dit jaar heeft de organisatie er een livestream editie van gemaakt. De naam is daarom voor een keer veranderd in Transmission. Drie avonden lang worden de jazzliefhebbers thuis ondergedompeld in een selectie van de nationale jazz, want buitenlandse optredens zitten er nog steeds niet in. Een deel van het aanbod betreft echter eerder gemaakte concertopnames, die een reprise krijgen.

  
Benjamin Herman Quintet met Ack van Rooijen, Brad Mehldau Quartet en Eric Vloeimans met Phion Koperblazers sierden onder meer het driedaagse festival Transmission.


Sam Newbould – Bogus Notus

CD-RECENSIE 

Sam Newbould – Bogus Notus
bezetting: Sam Newbould altosaxofoon; Bernard van Rossum tenorsaxofoon; Youngwoo Lee piano, Fender Rhodes; Daniel Nagel contrabas; Guy Salomon drums, percussie. Gastbijdragen: Ian Cleaver trompet; Beth Aggett vocalen; Billy Marrows  gitaar, vocals; Federico Calcagno basklarinet
opgenomen: september 2020, Studio 150 Bethlehemkerk, Amsterdam
uitgebracht: 5 maart 2021
label: Zennez Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 41’47
website: samnewbould.com - zennezrecords.com
door: Mathijs van den Berg


De Britse saxofonist Sam Newbould (1990) woont sinds 2016 in Amsterdam. Met zijn internationaal samengestelde kwintet debuteerde hij in 2019 met ‘Blencathra’, dat in binnen- en buitenland goed werd ontvangen. Newbould won in dat jaar de Keep An Eye Records, wat hem de middelen verschafte een vervolgalbum op te nemen. Op ‘Bogus Notus’ pakt hij uit met diverse gastmuzikanten. Zijn kwintet is op toetsenist Youngwoo Lee na ongewijzigd. De acht composities zijn allemaal van Newboulds hand.


Engels / Teepe / Herman – When Will The Blues Leave

CD-RECENSIE 

Engels / Teepe / Herman – When Will The Blues Leave
bezetting: Benjamin Herman altsaxofoon, Joris Teepe contrabas, John Engels drums
opgenomen: 15 en 16 juni 2020, door Marc Schots in Bimhuis
uitgebracht: december 2020
label: Dox Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 38’
website: doxrecords.com
door: Cyriel PluimakersDe 85-jarige John Engels is misschien wel de meest geliefde slagwerker van de Nederlandse jazz. Hij speelde met talloze nationale en internationale grootheden en is zelfs op hoge leeftijd een kracht om mee rekening te houden. Samen met altsaxofonist Benjamin Herman en contrabassist Joris Teepe maakte hij afgelopen juni opnames in het Amsterdamse Bimhuis, die een ode vormen aan de jazztraditie: veel klassiekers passeren de revue en krijgen van het trio eerlijke en onopgesmukte uitvoeringen.


Orange Moon – Orange Moon

CD-RECENSIE

Orange Moon – Orange Moon
bezetting: Hendrik Lasure piano; Manolo Cabras contrabas; Mathieu Calleja drums
opgenomen: 2019, Studio Noyer, Brussel
uitgebracht: 17 oktober 2020
label: el NEGOCITO
aantal stukken: 11
tijdsduur: 41’15
website: manolocabras.com - elnegocito.bandcamp.com
door: Georges Tonla BriquetOrange Moon is een pianotrio dat musiceert ver van de gebruikelijke typeringen. Niet echt verwonderlijk wanneer je drie totaal verscheiden persoonlijkheden als Manolo Cabras, Hendrik Lasure en Mathieu Calleja bij elkaar plaatst.


Four Horns & Piano creëert nieuwe muzikale vergezichten

RECENSIE LIVESTREAM. Four Horns & Piano, TivoliVredenburg, 21 maart 2021
beeld: schermafbeeldingen
door: Cyriel Pluimakers

Een van de hoogtepunten tijdens de feestelijke Buma Boy Edgar Prijsuitreiking in december 2018 aan Jasper van ’t Hof was zijn optreden met Four Horns & Piano. Een kamermuziek-achtige formatie met trombonist Ilja Reijngoud en de saxofonisten Tineke Postma, Paul van Kemenade en Dick de Graaf. 

  
Jasper van ’t Hof op het podium van TivoliVredenburg met trombonist Ilja Reijngoud en saxofonisten Paul van Kemenade, Tineke Postma en Dick de Graaf.


Kali Trio – Loom

CD-RECENSIE 

Kali Trio – Loom
bezetting: Raphael Loher piano; Nicolas Stocker drums; Urs Müller gitaar
opgenomen: Suburban Sound Studio, Winterthur
uitgebracht: 5 maart 2021
label: Ronin Rhythm Records / Challenge Records
aantal stukken: 4
tijdsduur: 45’17
website: kalitrio.com - roninrhythmrecords.com - challenge.com
door: Mathijs van den Berg‘Loom’, de titel van het tweede album van het Kali Trio, betekent weefgetouw en is zeer toepasselijk: de drie Zwitsers weven piano-, drum- en gitaarklanken tot muzikale wandtapijten aaneen. Volgens hen houdt de muziek het midden tussen het bizarre, postmoderne proza van T.C. Boyle en de dromerige beelden van een Tarkovsky-film. Hun muzikale taal is gevormd door prog groove, noise, new minimal, ambient en moderne klassieke kamermuziek. Het Kali Trio is daarmee een typische exponent van de Ronin-stal van jazzpionier Nik Bärtsch, maar met een geheel eigen geluid.


North Sea Jazz 2021 gaat niet door

18 mrt - North Sea Jazz 2021 gaat definitief niet door en wordt verplaatst naar 8, 9 en 10 juli volgend jaar. Dat heeft concertorganisator Mojo donderdag bekendgemaakt. Het is het tweede jaar op rij dat het festival niet doorgaat. Ook het openingsconcert van John Legend op de donderdag komt te vervallen.


Michel Portal – MP85

CD-RECENSIE 

Michel Portal – MP85
bezetting: Nils Wogram trombone; Michel Portal basklarinet, sopraansaxofoon; Bojan Z piano, keyboards; Bruno Chevillon contrabas; Lander Gyselink drums
opgenomen: 26-29 juni 2020, Gil Evans Studio, Maison de la Culture d’Amiens
uitgebracht: maart 2021
label: Label Bleu
aantal stukken: 10
tijdsduur: 49’55
website: label-bleu.com - outhere-music.com
door: Cyriel Pluimakers


De inmiddels 85-jarige Michel Portal vormt een van de grote krachten binnen de West-Europese jazz en improvisatiemuziek. Opvallend ook is dat hij een synchroon lopende carrière in de hedendaagse klassieke muziek heeft gehad. Portal is een grootmeester op alle mogelijke rietinstrumenten en heeft ook een indrukwekkend cv als bandleider en componist.


Brussels Jazz Orchestra – Two Places

CD-RECENSIE

Brussels Jazz Orchestra – Two Places
bezetting: Brussels Jazz Orchestra*
opgenomen: augustus en september 2020, Audioworkx in Hoogeloon (NL), Galaxy Studio in Mol en Great Oak Studio in Rotselaar (B)
uitgebracht: 5 februari 2021
label: BJO
aantal stukken: 10
tijdsduur: 72’28
website: brusselsjazzorchestra.com
door: Georges Tonla Briquet


Het Brussels Jazz Orchestra (BJO) kiest resoluut voor een hippere richting zonder de eigen stijl te verloochenen. Met de hulp van DJ Grazzhoppa, rapper Zediam en zangeres Monique Harcum.


Viktorien van Hulst nieuwe directeur Fonds Podiumkunsten

15 mrt - Viktorien van Hulst (1972) wordt per 1 juli de nieuwe directeur van het Fonds Podiumkunsten. Zij volgt Henriëtte Post op, die de functie dertien jaar vervulde.


Archie Shepp & Jason Moran – Let My People Go

CD-RECENSIE 

Archie Shepp & Jason Moran – Let My People Go
bezetting: Archie Shepp, zang, sopraan– en tenorsaxofoon; Jason Moran piano
opgenomen: 12 september 2017, Jazz à la Villette Festival Parijs, en 9 november 2018, Enjoy Jazz Festival in Mannheim
uitgebracht: februari 2021 
label: Archieball (Broken Silence) 
aantal stukken: 8 (12 in de digitale HR versie)
tijdsduur: 62’55 (99’55 in de digitale HR versie)
website: brokensilence.de
door: Cyriel Pluimakers


Saxofonist Archie Shepp (1937) was in de jaren zestig een van de fakkeldragers van de free jazz. Een muzikale opvatting die hij combineerde met politieke statements over de Black Power beweging. Shepp werd gezien als een waardige opvolger van John Coltrane, die voor hem de jazz jarenlang had gedomineerd.


Little North – Finding Seagulls

CD-RECENSIE 

Little North – Finding Seagulls
bezetting: Benjamin Nørholm Jacobsen piano; Martin Brunbjerg Rasmussen contrabas; Lasse Jacobsen drums. Gastbijdrage: Anna Rebekka Ross cello
opgenomen: 2019, Royal Danish Academy of Music, Kopenhagen
uitgebracht: 19 februari 2021
label: April Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 46’49
website: little-north.com - aprilrecords.bandcamp.com
door: Mathijs van den Berg


Little North is een hier nog vrij onbekend jong Deens pianotrio dat in eigen land al veel lof krijgt toegezwaaid. Met ‘Finding Seagulls’ brengt het zijn derde album uit op het kleine Deense label April Records. De titel geeft de ambitie van de band aan. Het is een metafoor voor het verkennen van nieuwe mogelijkheden: meeuwen op zee duiden op de aanwezigheid van land, in dit geval onbekend muzikaal terrein. Tegelijkertijd is het geluid stevig geworteld in nordic jazz met invloeden uit minimal music.


North Sea Jazz in spagaat: uitstellen of aanpassen?

10 mrt -  Vanwege onduidelijkheid of festivals dit jaar doorgang kunnen vinden, heeft de organisatie van North Sea Jazz Festival aan kaarthouders van de komende editie twee opties voorgelegd: uitstellen of aanpassen?


Pinheiro / Ineke / Cavalli – Turn Out The Stars – The Music of Bill Evans

CD-RECENSIE

Pinheiro / Ineke / Cavalli – Turn Out The Stars – The Music of Bill Evans 
bezetting: Ricardo Pinheiro gitaar, Massimo Cavalli contrabas, Eric Ineke drums
opgenomen: 8 november 2019
uitgebracht: februari 2021
label: Challenge Records
aantal stukken: 7 
tijdsduur: 46’32
website: ricardopinheiro.com - ericineke.com - challenge.com
door: Cyriel Pluimakers


De muziek van pianist Bill Evans (1929-1980) ontstond bijna letterlijk uit de toetsen van zijn instrument. De uit Lissabon afkomstige Ricardo Pinheiro heeft een deel van diens oeuvre naar gitaar getransponeerd. Eerder was de gitarist al met drummer Eric Ineke en contrabassist Massimo Cavalli te horen op de cd’s ‘Is Seeing Believing’ en ‘Triplicity’, beiden verschenen op het DayBreak label.


Boost! – Boost!

CD-RECENSIE 

Boost! – Boost!
bezetting: Rob Mostert Hammond B3, footbass, keys; Jerôme Hol gitaar; Erik Kooger drums
uitgebracht: 5 februari 2021
label: ZenneZ Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 48’27
website: boosttheband.com - zennezrecords.com 
door: Mathijs van den Berg
In deze kille covidtijden werd onlangs een nieuw Nederlands powertrio geboren: Boost! Hammond-speler Rob Mostert, gitarist Jerôme Hol en drummer Erik Kooger willen het zieltogende muziekpubliek met hun gelijknamige debuut een oppepper geven. Ze prijzen zichzelf aan als ‘A Loud & Nasty Rollercoaster Ride’ en maken dit predikaat meer dan waar. Ze schreven voor Boost! alle drie materiaal.


Transition Festival presenteert driedaags online programma

5 mrt - De vijfde editie van het Utrechtse Transition Festival werd in 2020 geschrapt, in de hoop dat het evenement in 2021 alsnog doorgang kon vinden. Mét publiek is nog altijd geen optie voor de festivalwereld, vandaar dat Transition onder de noemer Transmission besloot tot een driedaags online-editie met vooral Nederlandse muzikanten en musici die in ons land verblijven. En dat levert een mooi affiche op.


Q-Some Big Band – Dreamin’

CD-RECENSIE 

Q-Some Big Band – Dreamin’
bezetting: Q-Some Big Band o.l.v. trombonist Manten van Gils*
opgenomen: gedurende 2020, DAFT Studios, Malmedy
uitgebracht: 4 november, 2020
label: Q-Some
aantal stukken: 11
tijdsduur: 57’11
website: qsomebigband.com
door: Cyriel Pluimakers
Dat het jazzleven in België zich niet door het coronavirus laat kisten mag duidelijk zijn uit de aanzienlijke hoeveelheid albumreleases en livestreams. Ook veel festivals vinden gewoon doorgang, maar dan via internet. Een nieuwe ster aan het firmament vormt de uit Mechelen afkomstige Q-Some Big Band, een sprankelend ensemble onder de bezielende leiding van trombonist Manten van Gils.


Idema / Serierse Quartet - Motus

CD-RECENSIE 

Idema / Serierse Quartet - Motus
bezetting: Gijs Idema gitaar; Anna Serierse zang; Cas Jiskoot contrabas; Tim Hennekes drums
opgenomen: Factoria Musica, Osnabrück, Duitsland 
uitgebracht: 27 november, 2020
label: Dox Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 47’59
website: annaserierse.com- gijsidema.com - doxrecords.com
door: Erno ElsingaAnna Serierse (1993) behoort met stemkunstenaars als Sanne Rambags en Nina Rompa tot een nieuwe generatie Nederlandse vocalisten waarbij niet het traditionele lied de gemene deler is, maar klank en experiment de boventoon voeren.


Drummer Ralph Peterson Jr. (58) overleden

2 mrt - Drummer en bandleider Ralph Peterson Jr. is 1 maart op 58-jarige leeftijd in Massachusetts overleden aan de gevolgen van kanker. Peterson was onder meer slagwerker bij de legendarische Art Blakey's Jazz Messenger Big Band.


Maar liefst 50 gratis concerten vanuit Roode Bioscoop

1 mrt - De Roode Bioscoop in Amsterdam heeft vijftig concerten opgenomen die de komende tijd allemaal online te zien zijn. Merendeels jazz, maar ook pop en klassiek. De serie is opgezet in samenwerking met het nieuwe platform New Amsterdam Jazz en Amarte Studio Concerts en komt voort uit de muzikantenbehoefte te spelen in coronatijd


Rik van den Bergh – Is That So?

LP-RECENSIE

Rik van den Bergh – Is That So?
bezetting: Rik van den Bergh baritonsaxofoon, Timothy Banchet piano, Steve Zwanink contrabas, Sander Smeets drums
opgenomen: 27 februari 2020, MCO Studio2, Hilversum
uitgebracht: februari 2021
label: ZenneZ Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 38’07
website: rikvandenbergh.com - zennezrecords.com
door: Cyriel PluimakersBaritonsaxofonist Rik van den Bergh (1970) vormt een stille kracht binnen de Nederlandse jazz. Afkomstig uit Breda, kwam hij al vroeg in aanraking met de klassieke kant van dit genre. Na eerst klarinet en altsaxofoon gespeeld te hebben, koos hij definitief voor de baritonsaxofoon. Baanbrekend waren zijn projecten ‘Reserge’ (2007), gewijd aan het werk van Serge Chaloff en ‘High Slide Low Blow’ (2011), met trombonist Bart van Lier.