CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Deze festivals kun je in het Pinksterweekeinde online bezoeken

25 mei - Het improvisatiefestival Moers uit de gelijknamige Duitse stad en het nieuwe Bel Jazz Fest vanuit Brussel zijn komend Pinksterweekeinde via een livestream online te volgen. 
» Drummer Jimmy Cobb (91) overleden

25 mei - Jimmy Cobb, de drummer die meespeelde op het beroemde album 'Kind of Blue' van Miles Davis, is zondag overleden. 
» Cultuursector organiseert actieweek op digitaal Malieveld

25 mei - De Nederlandse cultuursector organiseert van 30 mei tot 5 juni een actieweek om aandacht te vragen voor de problemen ten gevolge van de coronacrisis. Er komt op de site cultuurinactie.nl een livestream voor protesten op 'het digitale Malieveld'. 
» 'Afscheidstournee' Corrie van Binsbergen, ook einde Brokken Festival

16 mei - Corrie van Binsbergen (1957) zet een punt achter een aantal zaken zoals het organiseren van concerten en projecten. De gitariste gaat zich toeleggen op componeren. Ook aan het jaarlijkse Brokken Festival in Bimhuis komt in december een einde. 
» Petitie behoud Brabantse cultuur al ruim 12.000 keer ondertekend

14 mei - Het besluit van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten om Cultuur voortaan te scharen onder Vrije Tijd en subsidies in vier jaar tijd tot praktisch nul te reduceren, is bij cultureel Brabant ingeslagen als een bom. Een petitie hiertegen is in een paar dagen tijd ruim twaalfduizend keer ondertekend. 
» Angela Merkel vindt cultuur ‘belangrijk voor ons' en geeft meer steun

12 mei - Bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft in haar wekelijkse videoboodschap aangekondigd de noodlijdende culturele sector in Duitsland verdere steun te geven. Merkel sprak over een diepe snee in het culturele leven dat nu al maanden stil ligt. 
» Amersfoort Jazz krijgt alternatieve online editie in november

11 mei - Amersfoort Jazz, dat oorspronkelijk gehouden zou worden in mei, vindt alsnog plaats in november van dit jaar. Tijdens de alternatieve online festivaleditie treden negentien Nederlandse acts op in Theater de Lieve Vrouw en de Observant. 
» Boy Edgar Prijs 2020 in digitale vorm gegoten

9 mei - De bekendmaking van de Buma Boy Edgar Prijs 2020 tijdens inJazz wordt dit jaar in een virtuele vorm gegoten. Het jaarlijkse showcasefestival en netwerkfestijn wordt op 25 en 26 juni live gestreamd vanuit LantarenVenster en Bimhuis. 
» Forum voor Democratie ramp voor cultureel Brabant

7 mei - De kunst- en cultuursector in Noord-Brabant krijgt de komende vier jaar te maken met afbouw van subsidies. Dat staat in het bestuursakkoord dat vandaag door het nieuwe college van Gedeputeerde Staten - VVD, CDA, Lokaal Brabant en Forum voor Democratie - werd gepresenteerd. 
» Massale evenementen pas weer mogelijk met vaccin

7 mei - Pas als er een vaccin is ontwikkeld tegen het coronavirus, zijn er weer massale evenementen mogelijk. "Dat kan een jaar duren, maar ook langer is heel reëel", aldus Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een brief aan het Kabinet. 
» Kunstenbond roept op gederfde inkomsten te melden

7 mei - De Kunstenbond doet een dringende oproep aan zzp'ers die werkzaam zijn in de culturele sector, voor 1 juni hun gederfde inkomsten ten gevolge van de coronacrisis online te melden. Met de uitkomst wordt een stevige onderhandelingspositie richting overheid afgedwongen. 
» Concerten vanaf 1 juni voor klein publiek mogelijk

6 mei – Vanaf 1 juni mogen theaters en concertzalen weer optredens verzorgen voor ten hoogste dertig personen, inclusief personeel. De anderhalve meter afstand blijft van kracht. Dat maakte premier Rutte vanavond in een persconferentie bekend. 
» Noodfonds Muziek van start voor getroffen muziekprofessionals

1 mei - Muziekrechtenorganisaties Sena en Buma/Stemra hebben voor muziekprofessionals die het zwaarst getroffen worden het Noodfonds Muziek opgericht. Naast een eigen bijdrage start ook een donatiecampagne. 
» Afrobeat drummer Tony Allen (79) overleden

1 mei - Drummer Tony Allen is in zijn woonplaats Parijs op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van hartfalen. De Nigeriaan was een van de grondleggers van de afrobeat. 

Francesco Cataldo - Giulia

CD-RECENSIE

Francesco Cataldo - Giulia
bezetting: Francesco Cataldo gitaar, piano; Marc Copland piano, Adam Nussbaum drums; Pietro Leveratto contrabas
opgenomen: augustus 2019, Forward Studios, Grottaferrata,Italië
uitgebracht: februari 2020
label: Alfa Music
aantal stukken: 10
tijdsduur: 49’30
website: francescocataldo.eu - alfamusic.com
door: Georges Tonla BriquetAcht jaar na zijn debuut ‘Spaces’ (opgenomen in New York met Scott Colley, Clarence Penn, Erik Friedlander, Salavatore Bonafede en David Binney) blijft de Italiaanse gitarist Francesco Cataldo een ambassadeur van de mediterrane cool. Verfijnde verweving van harmonie en melodie zijn daarbij de typische hoofdkenmerken. Zelfs het azzurro van de hoes is er nog steeds.


Trichome – Unknown Prophet

CD-RECENSIE

Trichome – Unknown Prophet
bezetting: Benny Lackner piano, elektronica; Nesin Howhannesijan contrabas; Diego Piñera drums, percussie
opgenomen: 6 en 7 juni 2019
uitgebracht: 6 maart 2020
label: Double Moon Records / Challenge Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 56’24
website: bennylackner.com - challengerecords.com
door: Mathijs van den BergTrichomen, waarnaar deze band is genoemd, zijn de haren waarmee een plant zonlicht absorbeert. Trichome is daarmee een metafoor voor de invloeden uit klassieke muziek, elektronica, folk en hiphop, die het drietal in zijn muziek heeft verwerkt. Zelf noemen ze hun sound ‘experimental/electronic hip-hop/odd-meter-jazz’. De groep bestaat uit gelouterde muzikanten die elkaar in de Berlijnse jazzscene hebben ontmoet en verschillende culturele bagage meebrengen. Benny Lacker (piano), Nesin Howhannesijan (bas) en Diego Piñera (drums) hebben respectievelijk een (deels) Amerikaanse, Armeense en Uruguayaanse achtergrond.


Deze festivals kun je in het Pinksterweekeinde online bezoeken

25 mei - Het improvisatiefestival Moers uit de gelijknamige Duitse stad en het nieuwe Bel Jazz Fest vanuit Brussel zijn komend Pinksterweekeinde via een livestream online te volgen.


Drummer Jimmy Cobb (91) overleden

25 mei - Jimmy Cobb, de drummer die meespeelde op het beroemde album 'Kind of Blue' van Miles Davis, is zondag overleden.


Cultuursector organiseert actieweek op digitaal Malieveld

25 mei - De Nederlandse cultuursector organiseert van 30 mei tot 5 juni een actieweek om aandacht te vragen voor de problemen ten gevolge van de coronacrisis. Er komt op de site cultuurinactie.nl een livestream voor protesten op 'het digitale Malieveld'.


Paul van Kemenade raakt met overweldigende oerkreet

CONCERTRECENSIE. Paul van Kemenade: Three Horns And A Bass en Budha Building, Livestream vanuit Paradox Tilburg, 22 mei 2020
beeld: livestream
door: Cyriel Pluimakers

In coronatijden zoeken vele musici naar oplossingen om hun creativiteit te laten horen. Een aantal podia faciliteren deze artistieke behoefte zoals De Doelen in Rotterdam, het Amsterdamse Concertgebouw en Paradox in Tilburg. Maar bij veel gerenommeerde podia is een akelige radiostilte ingetreden of ze vertonen op internet ingeblikt materiaal dat al enige tijd op de plank ligt.

  
Paul van Kemenade gaf een concert met Three Horns And A Bass en presenteerde met elektronica specialist Hans Timmermans (alias Budha Building) de nieuwe cd Russian Roads.


Rob Pronk – The Bebop Years

CD-RECENSIE 

Rob Pronk – The Bebop Years
bezetting: Rob Pronk Combo (1-3), Orkest Rob Pronk (4-9), Dutch Jazz Combo (10-13), Rosolino – Persson Sextet (15-15), Zoot Sims Quartet (16-17) en Babes Pronk zang, Rob Pronk piano, Hans Tan contrabas en Jan Opgenhaeffen drums
opgenomen: 1950-1957, Hilversum, Stockholm en Den Haag
uitgebracht: mei 2020
label: NJA
aantal stukken: 19
tijdsduur: 59’54
website: wikipedia Rob Pronk - jazzarchief.nl
door: Cyriel Pluimakers


Rob Pronk (1928-2012) is met name de geschiedenis ingegaan als een buitengewoon bekwaam arrangeur, die een groot gedeelte van zijn leven in Duitsland werkzaam was. Ook schreef hij zo’n 1200 arrangementen voor het Metropole Orkest. Minder bekend is dat Pronk een van de Nederlandse boppers van het eerste uur was die met verve diverse formaties leidde waarin hij ook nog een hoofdrol vervulde als trompettist of pianist. Zijn sextet wordt gerekend tot de belangrijkste Nederlandse jazzformaties uit de eerste helft van de jaren vijftig.


Gordon Grdina Septet – Resist

CD-RECENSIE

Gordon Grdina Septet – Resist
bezetting: Gordon Grdina gitaar, oud; Jon Irabagon tenor- en sopraninosaxofoon; Jesse Zubot viool; Eyvind Kang viola; Peggy Lee cello; Tommy Babin bas; Kenton Loewen drums
opgenomen: 1 juli 2017 uitgebracht: 10 april 2020
label: Irabbagast
aantal stukken: 5
tijdsduur: 48’49
website: jonirabagon.com - gordongrdinamusic.com
door: Georges Tonla BriquetZoals zovele muzikanten wil de Canadese gitarist Gordon Grdina het opnemen tegen corruptie en aanverwante misbruiken in de maatschappij. ‘Resist’ is zijn expliciete bijdrage.


Duo Baars Buis – Moods for Roswell

CD-RECENSIE 

Duo Baars Buis – Moods for Roswell
bezetting: Joost Buis trombone; Ab Baars tenorsaxofoon, klarinet en shakuhachi
opgenomen: 12 oktober 2017, Studio Helmbreker Haarlem
uitgebracht: maart 2020
label: Wig
aantal stukken: 10
tijdsduur: 36’36
website: stichtingwig.com - subdist.com
door: Cyriel PluimakersEen aantal jaren geleden was het Bimhuis nog de belangrijkste aanjager van de Nederlandse improvisatiemuziek, een stijl die door de gezaghebbende criticus Kevin Whitehead omgedoopt werd tot ‘New Dutch Swing’. Politieke verschuivingen en veranderingen van management hebben ervoor gezorgd dat dit genre nog maar sporadisch aan bod komt in wat ooit op nationaal niveau de belangrijkste broedcel was van de muzikale vernieuwing.


'Afscheidstournee' Corrie van Binsbergen, ook einde Brokken Festival

16 mei - Corrie van Binsbergen (1957) zet een punt achter een aantal zaken zoals het organiseren van concerten en projecten. De gitariste gaat zich toeleggen op componeren. Ook aan het jaarlijkse Brokken Festival in Bimhuis komt in december een einde.


Kurt Elling – Secrets Are The Best Stories

CD-RECENSIE 

Kurt Elling – Secrets Are The Best Stories
bezetting: Kurt Elling stem; Danilo Pérez piano, Fender Rhodes; Clark Sommers contrabas; Jonathan Blake drums; Rogério Boccato en Román Díaz percussie; Chico Pinheiro gitaar; Miguel Zenón altsaxofoon
uitgebracht: 3 april 2020
label: Edition Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 53’36
website: kurtelling.com - editionrecords.com
door: Mathijs van den Berg


De Amerikaanse zanger Kurt Elling weet altijd weer de beste namen te strikken. Op ‘The Questions’ (2018) waren dat onder meer saxofonist Branford Marsalis en drummer Jeff Watts. De belangrijkste naam op zijn nieuwe plaat ‘Secrets Are The Best Stories’ is pianist Danilo Pérez, vooral bekend van zijn samenwerking met Wayne Shorter. Behalve zijn sprankelende pianospel draagt Pérez ook een aantal composities bij. Verder horen we onder meer Jonathan Blake op drums en de vermaarde percussionisten Rogerio Boccato en Román Díaz. De composities die Elling van teksten voorzag zijn van onder andere Wayne Shorter, Django Bates en (net als op ‘The Questions’) Jaco Pastorius.


Petitie behoud Brabantse cultuur al ruim 12.000 keer ondertekend

14 mei - Het besluit van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten om Cultuur voortaan te scharen onder Vrije Tijd en subsidies in vier jaar tijd tot praktisch nul te reduceren, is bij cultureel Brabant ingeslagen als een bom. Een petitie hiertegen is in een paar dagen tijd ruim twaalfduizend keer ondertekend.


Het tegendraadse geluid van VLEK

ACHTERGROND
door: Cyriel Pluimakers

Bart van Dongen: "De muziek gaat bij ons automatisch door het VLEK filter."  Foto © Paul Janssen.Een hoogtepunt tijdens het in oktober 2019 gevierde 40-jarige jubileum van Paradox Tilburg was het optreden van het septet VLEK. Een ensemble waarin stevige beats, heavy metal, blues, pakkende grooves en hartverscheurend mooie melodieën voorbijkomen. Een vaak tegendraads geluid waarin muzikale tegenstellingen worden opgeheven en leiden tot een vaak overvloedig artistiek resultaat.


Angela Merkel vindt cultuur ‘belangrijk voor ons' en geeft meer steun

12 mei - Bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft in haar wekelijkse videoboodschap aangekondigd de noodlijdende culturele sector in Duitsland verdere steun te geven. Merkel sprak over een diepe snee in het culturele leven dat nu al maanden stil ligt.


Amersfoort Jazz krijgt alternatieve online editie in november

11 mei - Amersfoort Jazz, dat oorspronkelijk gehouden zou worden in mei, vindt alsnog plaats in november van dit jaar. Tijdens de alternatieve online festivaleditie treden negentien Nederlandse acts op in Theater de Lieve Vrouw en de Observant.


Wout Gooris & Sam Joris – Jogo

CD-RECENSIE

Wout Gooris & Sam Joris – Jogo
bezetting: Wout Gooris piano; Sam Joris trompet
opgenomen: 9 & 10 juli 2019, home studio
uitgebracht: 11 april 2020
label: eigen beheer
aantal stukken: 6
tijdsduur: 22’45
website: woutgooris.com
door: Georges Tonla Briquet
Iedere muzikant geeft een persoonlijk kantje aan zijn muziek. Als je echter elk nummer opdraagt aan vrienden of familieleden, gaat het natuurlijk heel ver. Dat is het geval voor de nieuwste cd van Wout Gooris die hij in duo maakte met trompettist Sam Joris. Ondanks deze thematiek is ‘Jogo’ geen gekunsteld poëziewerk maar eerder een VIP-ticket dat toegang verschaft tot de habitat van de pianist.


Boy Edgar Prijs 2020 in digitale vorm gegoten

9 mei - De bekendmaking van de Buma Boy Edgar Prijs 2020 tijdens inJazz wordt dit jaar in een virtuele vorm gegoten. Het jaarlijkse showcasefestival en netwerkfestijn wordt op 25 en 26 juni live gestreamd vanuit LantarenVenster en Bimhuis.


Superposition

CD-RECENSIE 

Superposition
bezetting: Olavi Louhivuori drums; Adele Sauros tenorsaxofoon; Linda Fredriksson alt- en baritonsaxofoon; Mikael Saastamoinen contrabas
opgenomen: 27 september 2018, 1 oktober 2019
uitgebracht: 27 maart 2020
label: We Jazz Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 38’14
website: olavilouhivuori.com - wejazz.fi 
door: Mathijs van den Berg


Olavi Louhivuori is een van de bekendste drummers en componisten van Finland. Hij speelde met Tomasz Stanko en Alexi Tuomarila en maakt deel uit van het vermaarde Ilmiliekki Quartet, dat vorig jaar met ‘Land Of Real Men’ een indrukwekkende comeback vierde. Verder richtte hij in 2003 de experimentele groep Oddarang op. Superposition is een nieuw project waarin hij samenwerkt met saxofonisten Adele Sauros en Linda Fredriksson en bassist Mikael Saastamoinen.


Forum voor Democratie ramp voor cultureel Brabant

7 mei - De kunst- en cultuursector in Noord-Brabant krijgt de komende vier jaar te maken met afbouw van subsidies. Dat staat in het bestuursakkoord dat vandaag door het nieuwe college van Gedeputeerde Staten - VVD, CDA, Lokaal Brabant en Forum voor Democratie - werd gepresenteerd.


Massale evenementen pas weer mogelijk met vaccin

7 mei - Pas als er een vaccin is ontwikkeld tegen het coronavirus, zijn er weer massale evenementen mogelijk. "Dat kan een jaar duren, maar ook langer is heel reëel", aldus Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een brief aan het Kabinet.


Kunstenbond roept op gederfde inkomsten te melden

7 mei - De Kunstenbond doet een dringende oproep aan zzp'ers die werkzaam zijn in de culturele sector, voor 1 juni hun gederfde inkomsten ten gevolge van de coronacrisis online te melden. Met de uitkomst wordt een stevige onderhandelingspositie richting overheid afgedwongen.


De laatste adem van het zwarte goud

COLUMN
door: Cyriel Pluimakers

De vinylcollectie van een jazzverzamelaar.In de jaren zeventig, tachtig en negentig ging mijn hart telkens harder kloppen als ik een bezoek bracht aan een platenzaak. Mijn huis raakte in de loop der jaren tot de nok van mijn zolderkamer met vinyl gevuld. Jazz was mijn grote liefde en daarna kwamen klassiek en wereldmuziek aan de beurt. In tegenstelling tot mijn generatiegenoten heb ik nooit iets gehad met symfonische of psychedelische rock, maar wel met soul. De vinylcollectie overschrijdt tegenwoordig vier nullen en hoeveel ik eraan uitgegeven heb, is een zorgvuldig bewaard geheim. Regelmatig word ik door platenhandelaren benaderd of ik er niet aan wil denken om de verzameling te verkopen.


Concerten vanaf 1 juni voor klein publiek mogelijk

6 mei – Vanaf 1 juni mogen theaters en concertzalen weer optredens verzorgen voor ten hoogste dertig personen, inclusief personeel. De anderhalve meter afstand blijft van kracht. Dat maakte premier Rutte vanavond in een persconferentie bekend.


Suura - Luwte

CD-RECENSIE

Suura - Luwte
bezetting: Nicolas Van Belle gitaar, electronics; Emanuel Van Mieghem contrabas; Reindert Spanhove tenorsaxofoon; Werend
Van Den Bossche altsaxofoon, electronics
opgenomen: 9 & 10 juli 2019, Room 13
uitgebracht: 6 mei 2020
label: bwaa
aantal stukken: 10
tijdsduur: 42’45
website: www.bwaa.be
door: Georges Tonla Briquet


Suura is wederom een Vlaamse groep die de combinatie van broze geluidssculpturen en verstilde sfeerscheppingen verheft tot pareltjes van intiem luistergenot. Maar op zijn manier ook weer net verschillend van al die anderen.


Millennium Jazz Orchestra begeleidt belangrijk stuk jazzgeschiedenis

ACHTERGROND
door: Cyriel Pluimakers

Millennium Jazz Orchestra staat sinds de oprichting onder leiding van Joan Reinders. 
Foto © Hardy Klink.


Het in Zwolle gevestigde Millennium Jazz Orchestra (MJO) bestaat een stuk langer dan je in eerste instantie zou denken. De bigband werd niet opgericht rond de eeuwwisseling, maar bestaat al vanaf 1985. Begonnen als Big Barchem Band maakte het orkest onder de bezielende leiding van Joan Reinders (1959) een transformatie door tot een initiatief van nationaal niveau. Sinds 1990 geeft het MJO elke eerste zondag van de maand een concert in Theater Bouwkunde in Deventer. Door de coronacrisis zal de geplande viering van het jubileum in mei niet doorgaan, maar welllicht zal er virtueel aandacht aan gegeven worden. Met ingang van het nieuwe seizoen zal het MJO zijn optredens verplaatsen naar het nieuwe, aan de IJssel gelegen, Theater Mimik.


Noodfonds Muziek van start voor getroffen muziekprofessionals

1 mei - Muziekrechtenorganisaties Sena en Buma/Stemra hebben voor muziekprofessionals die het zwaarst getroffen worden het Noodfonds Muziek opgericht. Naast een eigen bijdrage start ook een donatiecampagne.


Afrobeat drummer Tony Allen (79) overleden

1 mei - Drummer Tony Allen is in zijn woonplaats Parijs op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van hartfalen. De Nigeriaan was een van de grondleggers van de afrobeat.


Reverso – The Melodic Line

CD-RECENSIE

Reverso – The Melodic Line
bezetting: Frank Woeste piano; Ryan Keberle trombone; Vincent Courtois cello
opgenomen: april 2019, Studio Libretto
uitgebracht: maart 2020
label: Out Note
aantal stukken: 9
tijdsduur: 47’02
website: frankwoeste.com - ryankeberle.com - outhere-music.com
door: Georges Tonla BriquetReverso is het trio van pianist Frank Woeste. Samen met trombonist Ryan Keberle en cellist Vincent Courtois trekt hij de lijn van zijn vorige cd ‘Suite Ravel’ verder door. En dat is nog steeds licht improviserend koorddansen tussen jazz en klassiek.