CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Ack van Rooyen viert 90e verjaardag in Bimhuis

11 dec - Ack van Rooyen wordt op 1 januari 90 jaar. Twee dagen later verwelkomt de trompettist en flügelhornist zijn favoriete Nederlandse jazzmusici in Bimhuis voor een speciaal verjaardagsconcert. 
» Gefilmd jazzportret Jasper Blom #101 in reeks Jazzhelden

10 dec - In aanloop naar de Buma Boy Edgar Prijsuitreiking aan Jasper Blom in Bimhuis afgelopen woensdag, besloot het Nederlands Jazz Archief met voorrang een Jazzportret van de saxofonist te maken: nummer 101 in de succesvolle reeks Jazzhelden. 
» Terugluisteren: Cyriel Pluimakers te gast bij Co de Kloet

9 dec - Programmeur, concertpromotor en recensent bij Jazzenzo Cyriel Pluimakers was zondagavond te gast bij Co Live!, een programma van Co de Kloet. Pluimakers draaide zijn favoriete muziek en gaf daarbij tekst en uitleg. 

Stranger Than Paranoia onmisbaar in Nederlands jazzlandschap

FESTIVALRECENSIE. Met: Duo Stevko Busch & Paul van Kemenade, Stranger Than Four Baritones en Peter Beets & Electric Band ‘Beets Bothers 25 Jaar’, Paradox, Tilburg, 27 december 2019
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

De tweede Tilburgse dag van Stranger Than Paranoia bevat net zoals de openingsavond de nodige muzikale verrassingen. Paul van Kemenade presenteert zijn nieuwe cd met pianist Stevko Busch, geven vier baritonsaxofonisten een concert en presenteren de Beets Brothers hun Electric Band.

  
Stevko Busch en Paul van Kemenade, Stranger Than Four Baritones en de Beets Brothers met trompettist Ruud Breuls vulden de derde dag van festival Stranger Than Paranoia.


Julia Hülsmann Quartet – Not Far From Here

CD-RECENSIE

Julia Hülsmann Quartet – Not Far From Here
bezetting: Heinrich Köbberling drums; Uli Kempendorff  tenorsaxofoon; Julia Hülsmann piano; Marc Muellbauer contrabas
opgenomen: maart 2019
uitgebracht: 1 november 2019
label: ECM / Challenge
aantal stukken: 13
tijdsduur: 59’56
website: wiki.com/julia hülsmann - ecm.com 
door: Mathijs van den BergDe Duitse pianiste en componiste Julia Hülsmann vormt met bassist Marc Muellbauer en slagwerker Heinrich Köbberling al sinds 2001 een trio. Behalve trioalbums namen ze ook regelmatig platen met anderen op, zoals met vocalisten Rebekka Bakken en Anna Lauvergnac. Deze keer gingen ze een samenwerkingsverband aan met de Berlijnse saxofonist Uli Kempendorff, een in eigen land bekende naam, die onder meer speelde met Rolf Kühn en Pablo Held.


Stranger Than Paranoia meer dan avontuurlijk

FESTIVALRECENSIE. Stranger Than Paranoia met: MixMonk, Picatrix en Bik Bent Braam ‘El XYZ de Son’, Paradox, Tilburg, 23 december 2019
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Waar op andere Nederlandse jazzfestivals vaak dezelfde acts staan, zorgt Stranger Than Paranoia nog telkens voor avontuur en vernieuwing. Een evenement waar het niet gaat om de rinkelende kassa, maar waarin de artistieke kwaliteit leidend is. Vanaf het begin is de energieke Paul van Kemenade de programmeur en dit jaar beleeft het evenement zijn 27ste editie. Naast drie avonden in Paradox is er op kerstavond ook een editie in Brebl Nijmegen.

  
MixMonk, Picatrix en Bik Bent Braam openden de 27e editie van Stranger Than Paranoia in Tilburg.


Humor en emotie afwezig bij Vein en Andy Sheppard

CONCERTRECENSIE. Vein ft. Andy Sheppard, TivoliVredenburg, Utrecht, 20 december 2019
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Het Zwitserse Vein, dat al sinds 2006 bestaat, is een van de meer avontuurlijke pianotrio’s van de West-Europese jazzscene. Pianist Michael Arbenz, contrabassist Thomas Lähns en drummer Florian Arbenz ondernemen dan ook graag ontmoetingen met andere internationale musici. Zo gingen ze onder meer samenwerkingen aan met trombonist Glenn Ferris en de saxofonisten Greg Osby en Dave Liebman. In hun laatste albums slaan ze nieuwe wegen in: zo brachten ze in 2017 een productie uit die gewijd is aan de klassieke muziek van Maurice Ravel en kreeg in 2018 een samenwerking met de Norbotten Big Band gestalte.

  
Pianotrio Vein trad op met saxofonist Andy Sheppard in zaal Cloud Nine van TivoliVredenburg in Utrecht.


Jules was, Jules is, Jules blijft

IN MEMORIAM
door: Erno Elsinga

Jules Deelder 1944 - 2019.


Het onverwachte heengaan van Jules Deelder op 75-jarige leeftijd na een ziekbed van nog geen 24 uur, sloeg een gat in zowel sport- als jazzland. De markante Rotterdammer, nachtburgemeester en sinds zijn verjaardag afgelopen november uitgeroepen tot erfgoed van die stad, is dood.


Bowman Trio – Persistence

CD-RECENSIE 

Bowman Trio – Persistence
bezetting: Sami Nummela drums; Tomi Nikku trompet; Joonas
Tuuri contrabas
uitgebracht: 1 november 2019
label: We Jazz Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 34’01
website: tominikku.com - joonastuuri.com - wejazz.fi 
door: Mathijs van den Berg
Het titelloze debuut van het Bowman Trio uit Helsinki was in 2016 het eerste album dat verscheen op het Finse We Jazz Records. Het betroffen live-opnames, gemaakt tijdens het We Jazz Festival waar de platenmaatschappij uit voortkwam. Inmiddels is We Jazz aan het uitgroeien tot een invloedrijk label met een neus voor nieuw Scandinavisch jazztalent.


Tricycle - Zoom

CD-RECENSIE

Tricycle - Zoom 
bezetting: Tuur Florizoone chromatische accordeon; Philippe Laloy sopraan- en altsaxofoon, basfluit; Vincent Noiret contrabas
opgenomen: juni 2019, Studio des Rameurs
uitgebracht: 11 november 2019
label: Aventura Music
aantal stukken: 13
tijdsduur: 64’00
website: aventuramusica.be/tricycle
door: Georges Tonla BriquetTricycle bestaat twintig jaar. Geen remixen, speciale editie met outtakes of een ‘best of’ om dit jubileum te vieren, maar gewoonweg dertien nieuwe nummers. Accordeonist Tuur Florizoone, saxofonist Philippe Laloy en contrabassist Vincent Noiret musiceren verder als prille twintigers en toeren uitgebreid door Vlaanderen en Nederland met dit programma.


C. Buddingh’ – West Coast Revisited

BOEKBESPREKING

C. Buddingh’ – West Coast Revisited
heruitgave geredigeerd door Wim Huijser en John Schoorl
fotografie: Eva Roefs
uitgebracht: november 2019
uitgever: Azul Press
omvang: 80 pagina’s
website: azulpress.com - wikipedia.org/c.buddingh'
door: Cyriel Pluimakers

Zestig jaar geleden publiceerde de dichter C. Buddingh’ (1918-1985) zijn bundel ‘West Coast’, parlando poëzie opgedragen aan de jazz van de bekende Amerikaanse kunst. In tegenstelling tot de ongemeen felle hardbop van de East Coast had zich in dit andere deel van de Verenigde Staten een meer sophisticated vorm van jazz ontwikkeld waarin het accent lag op melodie en arrangementen. C. Buddingh’ zijn bundel vormt ook een daad van verzet en wel tegen de luidruchtige Beweging Vijftig. De toon van zijn poëzie benadert de normale spreektaal en passie lijkt grotendeels afwezig. Het oorspronkelijke boekje is van bijzondere illustraties voorzien door Bouke Ylstra.


Jo Berger Myhre / Ólafur Björn Ólafsson – Lanzarote

CD-RECENSIE

Jo Berger Myhre / Ólafur Björn Ólafsson – Lanzarote
bezetting: Jo Berger Myhre  contrabas, elektronica, Simmons SDS8, Prophet 6; Ólafur Björn Ólafsson piano, Farfisa orgel, Moog, drums, percussie. Gastbijdragen: Eiríkur Orri Ólafsson trompet; Ingi Garðar Garðarsson trombone, tuba
uitgebracht: 11 oktober 2019
label: Hubro / PIAS
aantal stukken: 7
tijdsduur: 32’44
website: hubromusic.com
door: Mathijs van den Berg


Het Noors/IJslandse duo Jo Berger Myhre en Ólafur Björn Ólafsson noemt zichzelf ‘sound-producers/improvisors’. Bassist Myhre is een bekende naam in de Noorse improv- en jazzscene (onder andere Nils Petter Molvaer Quartet). Pianist Ólafsson is ook componist van theater- en filmmuziek. Hun nieuwe album ‘Lanzarote’ bevat een dik half uur muziek die door de weidsheid aan klank wel twee keer zo lang lijkt te duren. Myrhe en Ólafsson bespelen diverse akoestische en elektronische instrumenten. Op de helft van de nummers worden ze aangevuld door blazers.


Avishai Cohen en Yonathan Avishai bereiken hemels niveau

CONCERTRECENSIE. Avishai Cohen & Yonathan Avishai, Lantaren/Venster, R'dam, 11 december
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Net zoals in andere muzikale genres kent de jazz een aantal legendarische duo’s. De combinatie van trompettist Avishai Cohen en pianist Yonathan Avishai is er zo een. Van kindsbeen af maakten beide heren al muziek met elkaar en nu ze wereldbekende professionals zijn, zetten ze dit spoor - al meer dan dertig jaar lang - voort. Deze intieme configuratie zorgt ervoor dat het accent op de inhoud en de communicatie komt te liggen. De afwezigheid van andere instrumenten leidt tot een open karakter, waarin geïnspireerd spelen de boventoon voert.

  
Avishai Cohen en Yonathan Avishai speelden in een uitverkocht Lantaren Venster in Rotterdam.


Ack van Rooyen viert 90e verjaardag in Bimhuis

11 dec - Ack van Rooyen wordt op 1 januari 90 jaar. Twee dagen later verwelkomt de trompettist en flügelhornist zijn favoriete Nederlandse jazzmusici in Bimhuis voor een speciaal verjaardagsconcert.


Gefilmd jazzportret Jasper Blom #101 in reeks Jazzhelden

10 dec - In aanloop naar de Buma Boy Edgar Prijsuitreiking aan Jasper Blom in Bimhuis afgelopen woensdag, besloot het Nederlands Jazz Archief met voorrang een Jazzportret van de saxofonist te maken: nummer 101 in de succesvolle reeks Jazzhelden.


Loran Witteveen Trio – Twin Paradox

CD-RECENSIE 

Loran Witteveen Trio – Twin Paradox 
bezetting: Loran Witteveen piano, Clemens van der Feen
contrabas, Tristan Renfrow drums
opgenomen: augustus en september 2019
uitgebracht: november 2019
abel: Winter & Winter
aantal stukken:11
tijdsduur: 48’48
website: loranwitteveen.com - winterandwinter.com
door: Cyriel PluimakersHet komt niet vaak voor dat een jonge Nederlandse jazzmusicus zijn debuut mag maken op een gerenommeerd internationaal label. Dit overkwam de uit Den Haag afkomstige Loran Witteveen (1988), die meteen ingelijfd werd bij Winter & Winter. In 2014 won hij zowel de Keep An Eye Award als de Dutch Jazz Competition. In 2015 maakte hij deel uit van de Young Vips Tournee en in 2016 deed hij mee aan de CrissCross Europe Tour. Sinds 2017 is hij als docent verbonden aan Codarts Rotterdam.


Jean-Paul Estiévenart – Strange Bird

CD-RECENSIE

Jean-Paul Estiévenart – Strange Bird
bezetting: Jean-Paul Estiévenart trompet; Nicola Andrioli piano; Romain Pilon gitaar; Nicolas Thys contrabas; Antoine Pierre drums + Logan Richardson altsaxofoon
opgenomen: juli 2019, Jet Studio, Brussel
label: Out Note Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 54’05
website: jeanpaulestievenart.com - outhere-music.com 
door: Georges Tonla BriquetRare jongens en meisjes, die jazzmuzikanten. Zelfkennis helpt echter wel. Zoals bij trompettist Jean-Paul Estiévenart die zijn nieuwste cd de titel ‘Strange Bird’ gaf. Het is dan ook een zeer persoonlijk en autobiografisch verhaal geworden. Aan de hand van acht nummers laat Estiévenart de luisteraar een bevoorrechte kijk nemen in zijn gevoelsleven. Tekst is overbodig. Titels en vooral muziek spreken boekdelen.


Terugluisteren: Cyriel Pluimakers te gast bij Co de Kloet

9 dec - Programmeur, concertpromotor en recensent bij Jazzenzo Cyriel Pluimakers was zondagavond te gast bij Co Live!, een programma van Co de Kloet. Pluimakers draaide zijn favoriete muziek en gaf daarbij tekst en uitleg.


Michael Blicher / Dan Hemmer / Steve Gadd – Get That Motor Runnin’

CD-RECENSIE 

Michael Blicher / Dan Hemmer / Steve Gadd – Get That Motor Runnin’
bezetting: Michael Blicher saxofoon; Dan Hemmer Hammond orgel; Steve Gadd drums. Gastbijdragen: Eddi Jarl percussie; Peter Rosendal piano; Andreas Lund gitaar; Paul Carrack zang
opgenomen: 19 februari en 2 maart 2019 (live-opnamen)
uitgebracht: 1 november 2019
label: C-Nut Records 
aantal stukken: 6
tijdsduur: 36’49
website: blicherhemmergadd.com - drstevegadd.com
door: Mathijs van den Berg


Het is natuurlijk geweldig als je een legendarische drummer als Steve Gadd voor je trio weet te strikken. Dat lukte de Denen Michael Blicher (saxofoon) en Dan Hemmer (Hammond orgel). Gadd had wel zin om weer eens in een jazz-georiënteerde band te spelen. Bovendien deelden de heren de liefde voor Hammond-gedreven souljazz. Inmiddels zijn we meer dan vijftig optredens verder en is er onlangs een derde album verschenen: ‘Get That Motor Runnin’’.


Boy Edgar Prijs in goede handen bij Jasper Blom

CONCERTRECENSIE. Uitreiking Buma Boy Edgar Prijs 2019, Bimhuis, 4 december
beeld: Olga Beumer  
door: Cyriel Pluimakers

Als er iemand in aanmerking komt voor de BUMA Boy Edgar Prijs, dan is het wel saxofonist, componist en bandleider Jasper Blom. Sinds het midden van de jaren ’80 timmert hij aan de weg met ensembles die zich bewegen tussen fusion, hardbop en avantgarde. Blom is niet binnen een stijl te vangen en is naast zijn carrière als jazzmuzikant ook een buitengewoon geliefd docent. Conservatoriumleerlingen hangen aan zijn lippen om het verhaal van de jazz in zich op te nemen. Iets wat ook blijkt uit het onconventionele programma dat hij voor zijn prijsuitreiking in het Bimhuis heeft bedacht.

  
Jasper Blom ontving in Bimhuis de Boy Edgar Prijs en trad op met zijn Quartet, Tentet met zangeres Anna Serierse en een gelegenheidsband met altsaxofonist Dick Oatts.


No Wasabi – No Wasabi

CD-RECENSIE

No Wasabi – No Wasabi
bezetting: Rebekka Van Bockstal elektrische gitaar; Machiel Heremans elektrische gitaar
opgenomen: september – oktober 2018, Sint-Franciscus kerk, Duffel (B) 
uitgebracht: 8 november 2019
label: Buzz / Challenge Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 40:09
website: rebekkavanbockstal.comchallengerecords.com 
door: Georges Tonla Briquet


Groepsnaam No Wasabi en gelijknamige cd-titel zijn het verhaal achter een afkeer voor te pittige ingrediënten en een voorliefde voor jazzstandards. Muzikaal is het vertoeven in een improvisatieland samen met twee gitaristen, Rebekka Van Bockstal en Machiel Heremans.


Mike Stern inspireert in masterclass

MASTERCLASS
door: Ronald Sterk

Mike Stern: "je moet durven, pas dan leer je vloeiend spelen." Meestergitarist Mike Stern deelde een jaar geleden zijn kennis met zo’n dertig gitaristen tijdens een masterclass bij Max Guitar in Scheveningen. Zijn boodschap: studeren, luisteren, componeren, spelen. “Never give up.”