CONCERTRECENSIE. Phronesis, Bimhuis, Amsterdam, 30 maart 2019
beeld: Ron Beenen
door: Mathijs van den Berg
Het vermaarde powertrio Phronesis doet niet vaak ons land aan. Dus als de groep weer eens geprogrammeerd staat, moet je ervoor zorgen dat je erbij bent. Het Bimhuis was daarom afgelopen zaterdagavond afgeladen. De band maakte zijn live-reputatie meer dan waar. Nadat de Italiaanse support act Floors met de ongewone combinatie van elektrische gitaar, contrabas en trombone de zaal in een subtiel warm klankbad had gedompeld, zorgde Phronesis voor een stomende aaneengesloten set van anderhalf uur die louter bestond uit hoogtepunten.
Phronesis speelde werk van hun laatste album ‘We Are All’ en oudere nummers in een nieuwe uitvoering.
CONCERTRECENSIE. Artvark en Apollo Saxophone Quartet, Club Doelen, Rotterdam, 29 maart
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers
Artvark is een van de meest prominente saxofoonkwartetten binnen de actuele Nederlandse jazz. Het uit Manchester afkomstige Apollo Saxophone Quartet is een klassiek ensemble met een herkenbaar geluid en een fabelachtige techniek. Ze hebben gewerkt met toonaangevende componisten als Richard Rodney Bennett, Michael Nyman, Graham Fitkin en Michael Torke. Ook gingen ze verbintenissen aan met jazzmusici als Django Bates, Kenny Wheeler, Chick Corea, Iain Ballamy en Julian Arguelles.
Artvark en Apollo Saxophone Quartet presenteerden in Rotterdam hun nieuwe cd ‘Two Sax Quartets Collide and Merge’.
LP/CD-RECENSIE
Private Time Machine - One
bezetting: Eric van der Westen bas, zang; Jimmy Rage spoken word; Koen Smits en Joël Botma trompet; Efe Erdem trombone; Donald Simoen altsaxofoon; Guido Nijs tenorsaxofoon; Aron Raams gitaar; Martin Fondse synthesizers; Jeroen van Vliet Fender Rhodes; Marc Schenk drums
opgenomen: 13 en 14 december 2017, 3 januari 2018, Studio Cell4, Rossum
uitgebracht: maart 2019
abel: EWM
aantal stukken: 7 (en 1 download)
tijdsduur: 79’23
website: ericvanderwesten.com - green-bag.nl
door: Cyriel Pluimakers
Eric van der Westen (1963) vormt al heel wat jaren een belangrijke spil binnen de Tilburgse jazzscene als bassist, bandleider en organisator. Ooit begonnen in de hardrock en new wave, hebben we hem vooral leren kennen als jazzmusicus. Zijn carrière zou je ruwweg kunnen opdelen in een drietal periodes: tot 1993 richt hij zijn focus op de actuele jazz, van 1994 tot 2002 verlegt hij zijn aandacht naar de Zuid-Afrikaanse muziek en in de 21e eeuw hebben elektronica en samples zijn grote belangstelling.
27 mrt - De 41-jarige toetsenist en componist Robert Glasper is gekozen tot Artist in Residence van North Sea Jazz Festival dat van 12 tot en met 14 juli gehouden wordt in Rotterdam. Glasper zal drie concerten verzorgen.
CD-RECENSIE
Morten Ramsbøl – True North
bezetting: Morten Ramsbøl contrabas; Jacob Karlzon piano; Reini Schmölzer drums; Julian Argüelles saxofoons; Katja Finsel cello; Igmar Jenner viool; Andreas Semlitsch viool; Delphine Krenn-
Viard altviool
opgenomen: 24, 25 mei 2018
uitgebracht: 11 januari 2019
label: Challenge Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 42’19
website: mortenramsboel.dk - challengerecords.com
door: Mathijs van den Berg
Zoals het klokje thuis tikt tikt het nergens, moet bassist Morten Ramsbøl gedacht hebben toen hij vanuit Graz, Oostenrijk waar hij contrabas doceert, terugkwam in thuisland Denemarken. Het inspireerde hem namelijk tot zijn nieuwe album ‘True North’. De muziek hiervoor liet hij arrangeren door de Oostenrijkse drummer en componist en goede vriend Reini Schmölzer, die ook op de plaat meespeelt. Schmölzer leverde verder de partijen van de strijkers die op enkele van de composities meedoen.
26 mrt - Het Minimal Music Festival in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam opent op 3 april met een scheepshoornconcert door geluidskunstenaar Christof Schläger, waarbij 144 scheepshoorns muziek van Arvo Pärt, Philip Glass, Steve Reich verklankt én werk dat hij speciaal voor de opening componeerde.
CD-RECENSIE
VEIN & Norrbotten Big Band – Symphonic Bop
bezetting: Michael Arbenz piano, Thomas Lähns contrabas, Florian Arbenz drums (Vein) en Norrbotten Big Band o.l.v. Joakim Milder
opgenomen: oktober 2018, NOSPR Katovice
uitgebracht: maart 2019
label: Double Moon Records
tijdsduur: 51’57
website: vein.ch - challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers
Het Zwitserse VEIN is een van de meest bijzondere pianotrio’s van de Europese jazzscene. De tweeling Michel en Florian Arbenz op respectievelijk piano en drums, vergezeld van contrabassist Thomas Lähns, vormt een onweerstaanbare combinatie. Legden ze zich in hun vorige album toe op een herinterpretatie van het werk van de klassieke componist Maurice Ravel, nu gaan ze de samenwerking aan met de avontuurlijke Zweedse Norrbotten Big Band onder leiding van Joakim Milder. Een combinatie die op papier al veel belooft en op cd zonder meer verrassend uitpakt.
CD-RECENSIE
Rich Pellegrin - Down
bezetting: R. Scott Morning trompet, Neil Welch tenorsaxofoon, Rich Pellegrin piano, Evan Flory-Barnes bas, Chris Icasiano drums
opgenomen: 16 januari 2014, London Bridge Studio, Seattle en 25 oktober 2014, Memorial Baptist Church, Columbia
uitgebracht: 11 februari 2019
label: OA2
aantal stukken: 7
tijdsduur: 53’40
website: originarts.com - challengerecords.com
door: Georges Tonla Briquet
Met zijn vorige cd’s ‘Three-Part Odyssey’ en ‘Episode IV-VI’ bewees de Amerikaanse pianist Rich Pellegrin een en ander in zijn mars te hebben. ‘Down’ is de bevestiging van al dat goede. Met in de rangen tenorsaxofonist Neil Welch en drummer Chris Icasiano, bekend van Bad Luck.
CD-RECENSIE
David Torn - Sun of Goldfinger
bezetting: David Torn gitaar; elektronica; Tim Berne altsaxofoon; Ches Smith drums, elektronica, tanbou
opgenomen: september 2015, augustus 2018
uitgebracht: februari 2019
label: ECM Records
aantal stukken: 3
tijdsduur: 1.08’33
website: davidtorn.net - challengerecords.com
door: Ron Holman
‘Sun of Goldfinger’ van de Amerikaanse gitarist David Torn (1953) komt uit op ECM, het Duitse label dat bekend staat om dromerige kosmische albums die vooral rust en ruimte uitstralen. Laat één ding duidelijk zijn, dat is hier niet het geval. Ook al word je bij het eerste van de drie lange stukken die het album rijk is, nog op het verkeerde been gezet.
CD-RECENSIE
Rein de Graaff – Early Morning Blues
bezetting: Rein de Graaff piano, Marius Beets contrabas, Eric
Ineke drums
opgenomen: 27 en 28 juni 2018, Zeist
uitgebracht: februari 2019
label: Timeless Records
aantal stukken: 13
tijdsduur: 52’32
website: timeless-records.com
door: Cyriel Pluimakers
Het afscheid van jazzpianist Rein de Graaff heeft de afgelopen maanden ruimschoots aandacht gekregen tijdens een tournee langs zijn favoriete Nederlandse podia. Veel jazzperiodieken schonken er aandacht aan en tijdens de bekende Vriendendag van het Nederlands Jazz Archief op 16 juni aanstaande zal hij de centrale gast zijn. Je zou bijna vergeten dat aan de vooravond van zijn tournee een bijzondere cd het levenslicht zag, waarop we de nationale hogepriester van de bebop in volle glorie kunnen horen. Als vanouds begeleid door contrabassist Marius Beets en drummer Eric Ineke. Een ijzersterk ritmetandem, dat solist De Graaff stuwt en aanvuurt.
18 mrt - Baslegendes Richard Bona en Renaud Garcia-Fons komen naar de tweede editie van het Dutch Double Bass Festival. Het festival is een initiatief van contrabassist James Oesi en is het enige (contra)basfestival ter wereld.
CD-RECENSIE
Daniel Herskedal – Voyage
bezetting: Daniel Herskedal tuba, bastrompet; Bergmund Waal Skaslien altviool; Eyolf Dale piano; Helge Andreas Norbakken percussie; Maher Mahmoud oud
uitgebracht: 8 maart 2019
label: Edition Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 50’30
website: danielherskedal.com - editionrecords.com
door: Mathijs van den Berg
De tuba is een weinig gangbaar instrument in de moderne jazz. Zeker niet zoals de Noor Daniel Herskedal hem bespeelt: hij blaast de fijnste melodieën en tovert etherische geluiden uit dit robuuste blaasinstrument. Met een geheel akoestisch gezelschap, verder bestaand uit een altviolist, pianist en slagwerker maakte hij een volstrekt authentieke plaat. Oud-speler Maher Mahmoud zorgt op twee nummers voor een extra dimensie. Zelf bespeelt Herskedal naast tuba, ook bastrompet. ‘Voyage’ is zijn derde album als bandleider dat verschijnt op Edition Records.
CD-RECENSIE
Teis Semey – Where The Fence Is The Highest
bezetting: Teis Seim gitaar; Fuensanta Méndez vocals; Xavi Torres piano; Nicoló Ricci tenorsax; Jort Terwijn contrabas; Guy Salamon drums (Japan suite). Mo van der Does altsax; Alistair Payne trompet; Jort Terwijn contrabas; Sun-Mi Hong drums
opgenomen: juni 2018
uitgebracht: februari 2019
label: TRPTK
aantal stukken: 10
tijdsduur: 57’15
website: teissemey.com - trptk.com
door: Erno Elsinga
De Deense gitarist Teis Semey (1993) volgde zijn muzikale opleiding in Amsterdam bij Reinier Baas, Jesse van Ruller en Maarten van der Grinten. Als winnaar van het Prinses Christina Concours, Keep An Eye Jazz Award en de Leiden Jazz Award worden Semey’s gitaarspel en compositorische vondsten geprezen. Kwaliteiten die organisch samenvloeien op het verrassende debuutalbum ‘Where The Fence Is The Highest’ met daarop twee suites die met evenveel internationale bezettingen werden opgenomen.
15 mrt - Onder meer Joan Baez, John Zorn, Gregory Porter, Diana Krall, Sting en Fred Hersch sieren het affiche van Gent Jazz Festival 2019.
15 mrt - De zesde editie van het Amsterdamse Red Light Jazz festival, dat dit jaar plaatsvindt van 7 tot en met 9 juni, staat in het teken van de contrabas en basgitaar, het instrument dat voor verbinding zorgt. Enkele namen zijn al bekend.
CD-RECENSIE
Dominic Miller – Absinthe
bezetting: Dominic Miller gitaar; Santiago Arias bandoneon; Mike Lindup keyboard; Nicolas Fiszman elektrische bas; Manu Katché drums
opgenomen: februari 2018
uitgebracht: 1 maart 2019
label: ECM Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 41’49
website: dominicmiller.com - challengerecords.com
door: Mathijs van den Berg
De sterk alcoholische drank absint is sinds de negentiende eeuw een belangrijke bron van artistieke inspiratie voor kunstenaars. De drank zou (onder andere) tot auditieve en visuele hallucinaties leiden, die een schilder als Vincent van Gogh geïnspireerd zouden hebben. De mythe rond absint was in ieder geval voor gitarist Dominic Miller een inspiratiebron. ‘Absinthe’ is een passende titel voor een kleurrijk album met een mediterraan karakter.
CD-RECENSIE
Branford Marsalis Quartet – The Secret Between the Shadow and the Soul
bezetting: Branford Marsalis tenor- en sopraansaxofoon, Joey Calerazzo piano, Eric Revis contrabas, Justin Faulkner drums
opgenomen: 28-30 mei 2018, Alexander Theatre at Monash University, Clayton, Australië
uitgebracht: maart 2019
label: Okeh Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 62’18
website: branfordmarsalis.com - www.okeh-records.com
door: Cyriel Pluimakers
De jazz mist al heel lang een leidende figuur, zoals Charlie Parker dat in de jaren veertig en vijftig was en John Coltrane in de jaren zestig. Ook de icoon Sonny Rollins heeft een aantal jaren geleden afscheid genomen van de scene. Het gevolg is een breed uitwaaierend genre waarin musici, rijp en groen, zich maar al te graag de versierselen van de jazz opspelden. Ondertussen hobbelen de massamedia gezellig mee en kan het zomaar gebeuren dat artiesten als Kamasi Washington, Shai Maestro, Nubya Garcia, Mathias Eick en Cory Henry als een belofte voor de toekomst worden geafficheerd.
CD-RECENSIE
Julian Lage – Love Hurts
bezetting: Julian Lage gitaar; Dave King drums; Jorge Roeder
bas
opgenomen: 2 & 3 september 2018, The Loft, Chicago
uitgebracht: februari 2019
label: Mack Avenue
aantal stukken: 10
tijdsduur: 43’43
website: www.julianlage.com - www.mackavenue.com
door: Georges Tonla Briquet
Sinds zijn ‘Modern Lore’ werpt Julian Lage zich op als de onmisbare gitaarschakel tussen weerbarstige jazz en gekartelde pop. ‘Love Hurts’ is daar een nieuw bewijs van.
CONCERTRECENSIE. Estafest & Sanne Rambags, TivoliVredenburg, Utrecht, 7 maart 2019
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers
Het kwartet Estafest is een van de avontuurlijkste ensembles van de Nederlandse jazzscene. Violist Oene van Geel, saxofonist Mete Erker, gitarist Anton Goudsmit en pianist Jeroen van Vliet vormen met hun talenten een bijzondere eenheid, waarin de traditionele bassist en drummer ontbreken. Een concept dat ruimte biedt voor de meest onverwachte invallen en improvisaties. Waar veel musici in een valkuil van egotripperij zouden vallen, draagt bij Estafest elke noot bij aan de constructie van een uniek muzikaal bouwwerk.
Het jubilerende Estafest trad in Utrecht op met vocaliste Sanne Rambags.
CD-RECENSIE
Millennium Jazz Orchestra - Octopus
bezetting: Millennium Jazz Orchestra o.l.v. Joan Reinders
opgenomen: 2 mei 2018, Theater Bouwkunde, Deventer
uitgebracht: december 2018
label: Zennez
aantal stukken: 8
tijdsduur: 63’51
website: millenniumjazzorctestra.nl - zennezrecords.com
door: Cyriel Pluimakers
Het Millennium Jazz Orchestra is een van de best bewaarde geheimen uit het oosten van het land. Onder de charismatische leiding van Joan Reinders is daar de afgelopen decennia een orkest ontstaan dat zich niet alleen kan meten met de bekende bigbands uit de Randstad, maar dat inmiddels ook bewezen heeft internationale potentie te vertonen, zeker sinds hun recente Bernstein Celebration Tour.
CD-RECENSIE
Accidental Tourists – The Alaska Sessions
bezetting: Markus Burger piano; Peter Erskine drums; Bob Magnusson contrabas
opgenomen: 1 – 3 oktober 2018
uitgebracht: 15 februari 2019
label: Challenge Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 72’29
website: markusburger.com - challengerecords.com
door: Mathijs van den Berg
De in Los Angeles woonachtige Duitse pianist Markus Burger nam met zijn groep Accidental Tourists eerder ‘The L.A. Sessions’ (2012) op. Op deze plaat werd hij begeleid door twee grote namen uit de jazz: bassist Bob Magnusson en drummer Joe LaBarbera, die nog speelde met Bill Evans, een van Burgers idolen. Op ‘The Alaska Sessions’ worden de drums bespeeld door Peter Erskine, die Burger als student al inspireerde. Magnusson horen we opnieuw op contrabas. Burger toont zich in het booklet dan ook zeer in zijn nopjes met zijn begeleiders.
5 mrt - North Sea Jazz kondigde vandaag 36 nieuwe namen aan die in juli naar Ahoy Rotterdam komen. Onder hen oudgediende Chick Corea en het debuut van singer-songwriter Anita Baker die bezig is aan haar afscheidstournee.
5 mrt - Het Amsterdamse jazzpodium Bimhuis lanceert een nieuwe service: BIMHUIS TV. Vanaf 8 maart worden concerten via een livestream uitgezonden, waarna de uitzending 24 uur per dag nog is terug te zien. Het Mark Turner Quartet bijt vrijdag de spits af.
CONCERTRECENSIE. Rein de Graaff Trio met Ronnie Cuber, Benjamin Herman en Maarten Hoogenhuis, TivoliVredenburg, Utrecht, 3 maart 2019
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers
In het Utrechtse TivoliVredenburg vormde jazzpianist Rein de Graaff, sinds de opening in 1979, een graag geziene gast. Meerdere keren per seizoen trad hij er op, vaak vergezeld van Amerikaanse jazzgrootheden. Soms waren het bekende namen, andere keren bijna vergeten iconen uit het rijke jazzverleden. Met zijn jarenlange Stoomcursus Bebop liet De Graaff een andere kant van zichzelf zien: die van een gedreven docent met een hartstochtelijk verhaal over de naoorlogse jazz. Het publiek hing voortdurend aan zijn lippen en de concertserie was steevast uitverkocht.
Pianist Rein de Graaff neemt afscheid, met Ronnie Cuber, Benjamin Herman en Maarten Hoogenhuis in Utrecht.
4 mrt - De vorig jaar verschenen Nederlandse speelfilm 'My Foolish Heart' over de laatste dagen van jazzlegende Chet Baker, verschijnt op 6 maart op dvd en zal dan ook te zien zijn via 'video on demand'. Jazzenzo verloot vijf dvd-exemplaren.
3 mrt - Bijzondere combinaties en premières sieren het affiche van de achtste editie van het Amsterdamse Jazzfest dat op zaterdag 23 maart gehouden wordt in Studio/K en StayOkay.
JAZZPODIUM
door: Erno Elsinga
Tania Kross in de Catharinakapel in Harderwijk.
Foto © Ton Pors.
Ze bestaan nog: gepassioneerde jazzliefhebbers die plotseling het licht zien en vinden dat er nú iets moet gebeuren. Eén van hen is Rini Brandsen, 59 jaar en inwoner van Harderwijk. Sinds 2017 organiseert hij met vrouw en dochter jazzconcerten in de intieme Catharinakapel die de Hanze- en vestingstad rijk is, vanwege zijn fluwelen akoestiek al geliefd bij publiek én gerenommeerde muzikanten.
CD-RECENSIE
Emile Parisien Quartet – Double Screening
bezetting: Emile Parisien, sopraan- en tenorsaxofoon, Julie Touéry piano, Ivan Gélugne contrabas, Julie Loutelier drums
opgenomen: december 2017, Studio Gil Evans de La Maison de Culture, Amiens
uitgebracht: februari 2019
label: ACT
aantal stukken: 14
tijdsduur: 51’33
website: emileparisien.com - actmusic.com
door: Cyriel Pluimakers
De Fransman Emile Parisien (1982) heeft van de sopraansaxofoon zijn hoofdinstrument gemaakt. Hij heeft een krachtige toon ontwikkeld op dit weerbarstige instrument en in tegenstelling tot veel collega’s klinkt hij altijd loepzuiver. Zijn geluid heeft vaak een licht melancholieke ondertoon.Voor het ACT label verzorgde hij al een aantal interessante producties, onder meer met Joachim Kühn, Wynton Marsalis en Michel Portal.