CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Directeur Willem Kniknie verlaat MuziekPodium Zeeland

21 dec - Directeur en programmeur Willem Kniknie verlaat per 1 januari MuziekPodium Zeeland. In een vrijdag verstuurde mail noemt Kniknie de culturele bezuinigingen als voornaamste reden voor zijn vertrek. 
» Zangeres Nancy Wilson (81) overleden

14 dec - Drievoudig Grammy-winnares Nancy Wilson is donderdag na een lang ziekbed op 81-jarige leeftijd thuis overleden in Pioneertown, Californië. 
» UJazz Fest in teken van nieuwe verbindingen

9 dec - Tijdens de achtste editie van het Utrechtse UJazz Fest in TivoliVredenburg op zaterdag 15 december worden verbindingen gelegd tussen generaties musici, jazz en visuele kunst. Hoofdgast is Boy Edgar Prijswinnaar Jasper van 't Hof. 
» Programma Stranger Than Paranoia weer vol verrassingen

4 dec - De 26e editie van het kleinschalige maar spraakmakende festival Stranger Than Paranoia van altist en onafhankelijk programmeur Paul van Kemenade wordt dit jaar gehouden in Tilburg, Nijmegen en Amsterdam. Tussen 23 en 29 december vinden uiteenlopende muziekstijlen elkaar op één podium en presenteert Van Kemenade zijn nieuwe cd met de gelijknamige titel 'Stranger Than Paranoia'. 

Stranger Than Paranoia luidt 2018 subliem uit

FESTIVALRECENSIE. Stranger Than Paranoia, Slotavond. Met: JOC, Cappella Pratensis & Sanne Rambags, Duo Gerd Dudek/Stefan Heidtmann. Paradox Tilburg, 29 december 2018
beeld: Karla Hoffman
door: Erno Elsinga

Met drie concerten van topniveau met een intensiteit zo hoog dat je in de Tilburgse Paradox de hele avond een speld kon horen vallen, werd de 26e editie van het kleinschalige festival Stranger Than Paranoia afgesloten. Met een goed gevulde zaal liet ook het publiek het niet afweten.

  
Saxofonist Gerd Dudek, Sanne Rambags met Cappella Pratensis, en Jazz Orchestra of the Concertgebouw sloten Stranger Than Paranoia in Tilburg af.


Poolse jazz op Paranoia maakt weinig indruk

FESTIVALRECENSIE. Stranger Than Paranoia, Polish Night. Met: Grzegorz Karnas Formula, Krzystof Kobylinsky en het Laboratorium Quintet. Paradox, Tilburg, 28 december 2018
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

De Italian Night van Stranger Than Paranoia 2018 was zonder meer een succes. Voor de Poolse avond zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen. Zullen ze worden waargemaakt?

  
Zanger Grzegorz Karnas van de band Formula, saxofonist Marek Stryszowski van Labaratorium en pianist Krzystof Kobylinsky vertegenwoordigden de Poolse jazz op Stranger Than Paranoia in Tilburg.


Italië verovert Stranger Than Paranoia

FESTIVALRECENSIE. Stranger Than Paranoia, Italian Night. Met: Niccola Fazzini XY Quartet, Antonello Salis en Francesco Diodati Yellow Squeeds, Paradox, Tilburg, 27 december 2018
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Het bekende Stranger Than Paranoia festival is een van de leukste muziekfestivals in Nederland. Dit jaar beleeft het evenement zijn 26ste jaargang met extra edities in Nijmegen en Amsterdam. Werd het evenement in het verleden nog wel eens geplaagd door subsidieperikelen, dit jaar is het vol gas voor interessante binnen- en buitenlandse ontwikkelingen. In Tilburg zijn een tweetal avonden ingeruimd voor Italiaanse en Poolse jazz.

  
Antonello Salis en de ensembles van altsaxofonist Nicola Fazzini en gitarist Francesco Diodati brachten de Italiaanse jazz voor het voetlicht op de donderdag van Stranger Than Paranoia.


Braskiri – The Couch Principle

CD-RECENSIE

Braskiri – The Couch Principle
bezetting: Bert Lochs trompet, flügelhorn; Steffen Granly tuba; Dirk Balthuis grand piano; Wim Kegel drums
opgenomen: 3,4 en 5 november 2017
uitgebracht: november 2018
label: Berthold Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 52’57
website: www.braskiri.nl
door: Mathijs van den BergDe beste ideeën ontstaan op de bank. Ook als je gewoon naar een serie of film zit te kijken. ‘The Couch Principle’ staat voor de inspiratie die je elk moment kan overvallen. Dan kun je maar beter altijd muziekpapier bij je hebben, zoals trompettist Bert Lochs. De neerslag van zijn recente inspiratie vinden we op het gelijknamige nieuwe album van zijn groep Braskiri.


Millennium Jazz Orchestra schittert met Bernstein programma

CONCERTRECENSIE. Millennium Jazz Orchestra o.l.v. Joan Reinders: ‘Bernstein Celebration' met zangeres Laura Bohn, TivoliVredenburg, Cloud Nine, Utrecht, 22 december 2018
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Het Millennium Jazz Orchestra vormt een van de meest interessante Nederlandse jazzorkesten. Meer dan 25 jaar heeft leider Joan Reinders inmiddels geslepen aan deze ruwe diamant, die een kweekvijver vormt voor jazztalent.

  
Zangeres Laura Bohn te midden van Millennium Jazz Orchestra onder leiding van Joan Reinders met werk van Leonard Bernstein.


Art Blakey & The Jazz Messengers – Live In Scheveningen 1958

CD-RECENSIE 

Art Blakey & The Jazz Messengers – Live In Scheveningen 1958
bezetting: Lee Morgan trompet, Benny Golson tenorsaxofoon, Bobby Timmons piano, Jymie Merritt contrabas, Art Blakey drums
opgenomen: Kurhaus, Scheveningen, 29 november 1958
uitgebracht: november 2018
label: Fondamenta
aantal stukken: 14
tijdsduur: 37’03 / 43’02 (2 cd)
website: challengerecords.com - fondamenta-music.com
door: Cyriel PluimakersDrummer Art Blakey vormde met zijn Jazz Messengers decennialang een ijkpunt in de naoorlogse jazz. Alle hardbop bands werden afgemeten aan de prestaties van dit ensemble, dat onder meer de doorbraak betekende van musici als Clifford Brown, Hank Mobley, Lee Morgan, Benny Golson, Wayne Shorter, Bobby Watson en Wynton Marsalis.


Directeur Willem Kniknie verlaat MuziekPodium Zeeland

21 dec - Directeur en programmeur Willem Kniknie verlaat per 1 januari MuziekPodium Zeeland. In een vrijdag verstuurde mail noemt Kniknie de culturele bezuinigingen als voornaamste reden voor zijn vertrek.


Michael Formanek Elusion Quartet – Time Like This

CD-RECENSIE

Michael Formanek Elusion Quartet – Time Like This
bezetting: Michael Formanek contrabass, Tony Malaby tenor- en sopraansaxofoon, Kris Davis piano, Ches Smith vibrafoon drums haitian tanbou
opgenomen: 14 februari 2018, Oktaven Audio, Mount Vernon, NY
uitgebracht: oktober 2018
label: Intakt
aantal stukken: 7
tijdsduur: 58’43
website: amibotheringyou.com - intaktrec.ch
door: Georges Tonla Briquet


Voor zijn Elusion Quartet kan contrabassist Michael Formanek rekenen op hoofdrolspelers uit de New Yorkse alternatieve jazzscene, met name saxofonist Tony Malaby, pianist Kris Davis en drummer en vibrafonist Ches Smith. Kortom, een bezetting waar het haast niet fout mee kan gaan.


Tegenstellingen overbrugd op benefietconcert Jazz Archief

BENEFIETCONCERT Nederlands Jazz Archief, Bimhuis Amsterdam, 16 december 2018
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Het jaarlijkse benefietconcert voor het Nederlands Jazz Archief heeft dit jaar een duidelijk thema: oud en jong staan samen op het podium en artistieke tegenstellingen worden overbrugd. Oude vijandschappen worden voor eens en altijd weggewuifd.

  
Benjamin Herman en Mo van der Does, Dutch Swing College Band met Clara Bakker, en Martin Fondse met harpist Remy van Kesteren stonden onder meer op het benefietpodium in Bimhuis.


Ant Law – Life I Know

CD-RECENSIE 

Ant Law – Life I Know
bezetting: Ant Law gitaar; Ivo Neame piano; Mike Chillingworth altsaxofoon; Tom Farmer contrabas; James Maddren drums. Gastbijdragen: Tim Garland tenor- en sopraansaxofoon; Asaf Sirkis konnakol
opgenomen: 29, 30 november 2017
uitgebracht: 9 november 2018
label: Edition Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 41’28
website: www.antlaw.co.uk - www.editionrecords.com
door: Mathijs van den Berg


De Britse gitarist Ant Law wist al snel met zijn zowel virtuoze als stevige spel de aandacht te trekken. Naast twee eigen albums maakte hij er drie met saxofonist Tim Garland. Inmiddels zijn er alweer vier jaar verstreken sinds zijn laatste album, wat onder meer kwam door een intensief tour- en opnameschema met de band van Garland. Voor zijn derde album tekende hij een contract bij Edition Records. Op Law’s nieuwe album ‘Life I Know’ treedt Garland op als gastmuzikant op zowel tenor- als altsaxofoon.


Zangeres Nancy Wilson (81) overleden

14 dec - Drievoudig Grammy-winnares Nancy Wilson is donderdag na een lang ziekbed op 81-jarige leeftijd thuis overleden in Pioneertown, Californië.


Wayne Shorter - Emanon

CD-RECENSIE

Wayne Shorter - Emanon
bezetting: Wayne Shorter sopraan- en tenorsaxofoon, Danilo Perez piano, John Pattituci contrabas, Brian Blade drums. Cd 1: kwartet
+ Orpheus Chamber Orchestra
opgenomen: 2013 in Avatar Studios, New York (cd 1), 2016 in The Barbican, London, UK (cd 2 en 3)
uitgebracht: oktober 2018
label: Blue Note
aantal stukken: 10
tijdsduur: 51’02 / 37’23 / 39’
website: www.bluenote.com
door: Cyriel Pluimakers


De drie-cd uitgave ‘Emanon’ vormt de vijfde productie sinds het bestaan van het huidige kwartet van saxofonist en componist Wayne Shorter. De 85-jarige musicus die sinds het einde van de jaren vijftig aan de wieg stond van vele jazztrends. De titel is geleend van de beroemde compositie ‘Emanon’ van Dizzy Gillespie, een woordgrap die staat voor het omgekeerde van no name.


Matthias Van den Brande - Opus#1

CD-RECENSIE

Matthias Van den Brande - Opus#1
bezetting: Matthias Van den Brande tenor- & sopraansax; Alex Koo piano; Soet Kempeneer contrabas; Robin van Rhijn drums; Teresa Costa fluit; Tonio Comesana klarinet; Jochem van Hoogdalem Franse hoorn; Maripepa Contreras hobo; Tania Otero Blanco fagot 
opgenomen: Wisseloord Studios
uitgebracht: 10 oktober 2018
label: SoulFactory
aantal stukken: 9
tijdsduur: 54’24
website: matthiasvandenbrande.besoulfactory.be
door: Georges Tonla Briquet


Tussen al het jong geweld dat momenteel de Belgische jazzscene overhoop gooit met de meest gedurfde combinaties, zijn er ook nog muzikanten die de meer vertrouwde tradities eren en daarmee aan de slag gaan. De vijfentwintigjarige saxofonist Matthias Van den Brande is zo iemand.


Ben Sluijs Quartet - Particles

CD-RECENSIE

Ben Sluijs Quartet - Particles
bezetting: Ben Sluijs altsaxofoon, (alt)fluit; Bram De Looze piano; Lennart Heyndels contrabas; Dre Pallemaerts drums
opgenomen: 2017, De Meent-Alsemberg en Rataplan-Antwerpen
uitgebracht: 11 augustus 2018
label: Sabam Records/BrokenSilence 
aantal stukken: 8
tijdsduur: 58’02
website: www.bensluijs.be
door: Mathijs van den BergDe Belgische saxofonist Ben Sluijs stelde in 2016 een nieuw kwartet samen dat hij op de Club Stage van het Jazz Middelheim Festival presenteerde. Naast routiné Dre Pallemaerts op drums koos hij voor twee jonge musici die al veel prijzen in de wacht sleepten: Bram De Looze op piano en Lennart Heyndels op contrabas. Onlangs verscheen van dit kwartet het album ‘Particles’.


UJazz Fest in teken van nieuwe verbindingen

9 dec - Tijdens de achtste editie van het Utrechtse UJazz Fest in TivoliVredenburg op zaterdag 15 december worden verbindingen gelegd tussen generaties musici, jazz en visuele kunst. Hoofdgast is Boy Edgar Prijswinnaar Jasper van 't Hof.


Prijswinnaar Jasper van ’t Hof bewijst internationale allure

CONCERTRECENSIE. Uitreiking Buma Boy Edgar Prijs 2018, Bimhuis, 6 december
beeld: Olga Beumer en Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Zelden was de gunfactor voor de prestigieuze BUMA Boy Edgar Prijs groter dan bij de toekenning aan Jasper van ’t Hof (1947). De toetsenist en bandleider heeft zich tijdens zijn indrukwekkende carrière steeds ver buiten de Amsterdamse grachtengordel bewogen, maar nu – decennia later – is dan toch eindelijk het moment aangebroken om hem te huldigen.

  
Jasper van 't Hof ontving in Bimhuis de Buma Boy Edgar Prijs en vierde een muzikaal feestje. Onder andere met Tineke Postma en Paul van Kemenade (m) en Philip Catherine (r).


Wild Man Conspiracy & Chris Cheek – Live at the Bimhuis

CD-RECENSIE 

Wild Man Conspiracy & Chris Cheek – Live at the Bimhuis
bezetting: Gerard Kleijn trompet, effecten; Guillermo Celano gitaar, effecten; Joost Kesselaar drums; Chris Cheek tenorsaxofoon, effecten
opgenomen: 23 maart 2018, Bimhuis Amsterdam
uitgebracht: december 2018
label: Red Piano Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 61’15
website: wildmanconspiracy.com – redpianorecords.com
door: Erno Elsinga


Weinig trio’s zijn zo uitgesproken als Wild Man Conspiracy. ‘Live at the Bimhuis’, het derde album van trompettist Gerard Kleijn, gitarist Guillermo Celano en drummer Joost Kesselaar, bevat uitsluitend nieuw materiaal dat opnieuw bol staat van uitersten. Chris Cheek, waarmee de band sinds 2016 een paar keer toerde, is voor de gelegenheid aan het trio toegevoegd.


Programma Stranger Than Paranoia weer vol verrassingen

4 dec - De 26e editie van het kleinschalige maar spraakmakende festival Stranger Than Paranoia van altist en onafhankelijk programmeur Paul van Kemenade wordt dit jaar gehouden in Tilburg, Nijmegen en Amsterdam. Tussen 23 en 29 december vinden uiteenlopende muziekstijlen elkaar op één podium en presenteert Van Kemenade zijn nieuwe cd met de gelijknamige titel 'Stranger Than Paranoia'.


Andrew Cyrille, Wadada Leo Smith & Bill Frisell - Lebroba

CD-RECENSIE 

Andrew Cyrille, Wadada Leo Smith & Bill Frisell - Lebroba
bezetting: Wadada Leo Smith trompet, Bill Frisell gitaar, Andrew Cyrille drums
opgenomen: juli 2017, Reservoir Studios, New York City
uitgebracht: 2 november 2018
label: ECM
aantal stukken: 5
tijdsduur: 42’29
website: www. challengerecords.com - www.ecmrecords.com
door: Cyriel PluimakersDe 79-jarige Andrew Cyrille is een van de grote vernieuwers van het slagwerk. Hij startte zijn carrière in de mainstream jazz, begeleidde twaalf jaar lang pianovirtuoos Cecil Taylor en is momenteel nog steeds een van de meest geliefde en gevraagde drummers. Een echte klassieker die de afgelopen jaren te horen was met uiteenlopende musici als David Murray, Irène Schweizer, Marilyn Crispell, Oliver Lake, Anthony Braxton en Richard Teitelbaum.


Pinheiro, Ineke, Cavalli - Triplicity

CD-RECENSIE 

Pinheiro, Ineke, Cavalli - Triplicity
bezetting: Ricardo Pinheiro gitaar, Massimo Cavalli contrabas,
Eric Ineke drums
opgenomen: 25 november 2017, Estúdio Vale De Lobos, Lissabon
uitgebracht: oktober 2018
label: DayBreak
aantal stukken: 8
tijdsduur: 47’32
website: ericineke.com - challengerecords.com
door: Cyriel PluimakersEric Ineke is niet alleen een van de meest gevraagde mainstream drummers, maar ook als docent geniet hij een aanzienlijke reputatie. Deze bijzondere kwaliteit brengt hem met veel musici in Europa in contact. Via het Erasmus Exchange programma leerde hij aan het conservatorium van Lissabon gitarist Ricardo Pinheiro en contrabassist Massimo Cavalli kennen. Met hen maakte hij al in 2016 de fraaie cd ‘Is Seeing Believing?’ (DayBreak), waarop ook saxofonist David Liebman en pianist Mário Laginha meespeelden.