CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Verloren gewaand album John Coltrane gevonden

8 jun - Van John Coltrane is een album teruggevonden met daarop twee composities van de saxofonist die nooit eerder te horen waren. Onder de titel 'Both Directions at Once: the Lost Album' verschijnt het album op 29 juni. 

5 x typical Benjamin Herman

Tekst en beeld: Karen van Gilst

Benjamin Herman viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag en brengt ter gelegenheid daarvan drie albums uit. ‘Project S’ is na ‘Bughouse’ de tweede in die reeks en wordt 13 juli op North Sea Jazz Festival gepresenteerd. In de rubriek 5 x typical presenteert Herman vijf saxofoonnummers van anderen en legt uit waarom die tot zijn favorieten behoren.


Kronos Quartet en Trio Da Kali ultieme verbinding culturen

CONCERTRECENSIE. Holland Festival, Trio Da Kali & Kronos Quartet, Muziekgebouw aan het IJ, 17 juni 2018
beeld: Holland Festival
door: Cyriel Pluimakers

Het Amerikaanse Kronos Quartet is een trendsetter in het samenwerken met andere culturen en genres. In het verleden werd hun muziek regelmatig voorzien van elementen uit de Afrikaanse en Aziatische muziek. Ook werden hun producties doordrenkt met elementen uit de pop en jazz.

   
Het Amerikaanse Kronos Quartet trad op het Holland Festival op met het Malinese Trio Da Kali.


MDCIII

CD-RECENSIE

MDCIII
bezetting: Mattias De Craene tenorsaxofoon, fluit, elektronica; Simon Segers en Lennert Jacobs drums, percussie, elektronica; Sylvie Kreusch zang
opgenomen: Robot Studios
uitgebracht: februari 2018
label: W.E.R.F.
aantal stukken: 2
tijdsduur: 17’02
website: www.dewerfrecords.be 
door: Georges Tonla Briquet


De drie van MDCIII dat staat voor Mattias De Craene III, weten precies waar het tegenwoordig om draait in de sferen rondom de jazz. Hun doordachte mix van jazz- en rockpatronen, gelardeerd met elektro-effecten, is bondig samengevat op hun titelloze debuut-ep. Natuurlijk uit op (gelimiteerd) vinyl.


Enemy

CD-RECENSIE

Enemy
bezetting: Frans Petter Eldh contrabas; Kit Downes piano; James Maddren drums. Met bijdragen van Ruth Goller elektrische bas; Lewis Wright vibrafoon; Lucy Railton cello; Chris Montague gitaar
opgenomen: 17 en18 oktober 2016, Eastcote Studios, Londen 
uitgebracht: 25 mei 2018
label: Edition Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 44’08
website: www.kitdownes.com - www.editionrecords.com
door: Mathijs van den Berg


Door de naam en de agressieve rode hoes lijkt het alsof je een cd van een of andere punkgroep in handen hebt. Bij beluistering blijkt de muziek inderdaad deze impact te hebben met een stevig inzettende bas en harde drumbeats. Het lijkt vooral om de energie te gaan. Maar toch is het jazz en zit de muziek vernuftig in elkaar.


Theo Loevendie - Memoires van een componist

BOEKBESPREKING

Theo Loevendie - Memoires van een componist
Uitgebracht: mei 2018
Uitgever: Prometheus Amsterdam
Omvang: 285 pagina’s
Website: www.uitgeverijprometheus.nl
Door: Cyriel Pluimakers


Theo Loevendie (1930) heeft een dubbelcarrière gemaakt als vernieuwend jazzmusicus en componist. In zijn muziek verenigt hij vaak de westerse traditie met elementen uit andere culturen. In deze verbinding is hij een van de grote pioniers. Nu zijn ook zijn – uiterst leesbare - memoires verschenen, waarin hij een levendig beeld schetst van zijn jeugd en zijn groei tot succesvol kunstenaar. Een publicatie die leest als een spannend jongensboek: van arme sloeber tot gevierd componist.


Donder

CD-RECENSIE

Donder
bezetting: Casper Van De Velde drums; Stan Callewaert contrabas; Harrison Steingueldoir piano; Lars Greve (bas)klarinet, tenorsax
opgenomen: 25 april 2017, Koncertkirken, Kopenhagen
uitgebracht: 15 mei 2018
label: eigen beheer
aantal stukken: 8
tijdsduur: 42’09
website: www.donderband.com
door: Georges Tonla BriquetDonder is een van de groepen uit de nieuwe Belgische lichting voor wie het allemaal razendsnel gaat. Winnaar van de Storm!-wedstrijd in 2017, een nieuwe plaat, een JazzLab tournee komend seizoen en een tweejaarlijkse samenwerking met kunstencentrum KAAP (Oostende-Brugge).


Verloren gewaand album John Coltrane gevonden

8 jun - Van John Coltrane is een album teruggevonden met daarop twee composities van de saxofonist die nooit eerder te horen waren. Onder de titel 'Both Directions at Once: the Lost Album' verschijnt het album op 29 juni.


e.s.t. – Live in London

CD-RECENSIE

e.s.t. – Live in London
bezetting: Esbjörn Svensson  piano; Dan Berglund  contrabas; Magnus Öström drums
opgenomen: 20 mei 2005, Barbican Centre, Londen
uitgebracht: 10 mei 2018
label: ACT Music / Challenge Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 61’34 en 44’20 (2 cd’s)
website: est-music.com - actmusic.com
door: Mathijs van den BergDe erfenis van het fameuze Esbjörn Svensson Trio is levend gehouden door de talloze pianotrio’s die na hen kwamen en e.s.t. als grote inspiratiebron noemen, zoals het Tingvall Trio, Marcin Wasilewski Trio of GoGo Penguin. De laatste band wijdde op hun debuutalbum ‘Fanfares’ zelfs een nummer aan pianist Esbjörn Svensson:‘Seven sons of Björn’. Nog steeds klinkt de enorme invloed van e.s.t. vanwege de vermenging van klassieke muziek, pop en elektronica met jazz door in de muziek van nieuwe trio’s die al snel het verwijt van epigonisme te horen krijgen.


Rudie Kagie - Jazzvogels

BOEKBESPREKING

Rudie Kagie - Jazzvogels
De sterkste story’s uit de swingpolder
Portretten van Leo de Ruiter, Theo Deken, Joop Korzelius, Tony Vos, Cees See, Kid Dynamite, Tom Dissevelt, Nina Simone, Chet Baker, Michel Samson, Nedly Elstak, Willem Breuker en Misha Mengelberg
Uitgebracht: 15 mei 2018
Uitgever: Just Publishers BV
Omvang: 279 pagina’s
Website: www.justpublishers.nl
Door: Cyriel Pluimakers


Journalist Rudie Kagie (1950) staat bekend als een auteur die grote belangstelling heeft voor de jazz. Steeds slaagt hij er in zijn publicaties in om musici echt tot leven te wekken: hij portretteert ze als ‘echte mensen’ met hun goede, minder goede en ronduit slechte kanten. Natuurlijk is een zekere belangstelling voor de bijverschijnselen van de jazz, zoals het gebruik van alcohol en drugs, de auteur niet vreemd. Er was tenslotte ooit een periode dat het eerder regel dan uitzondering was, dat jazzmusici ergens aan verslaafd waren.


Trommel van alle nieuwe jazzfestivals het meest sympathieke

CONCERTRECENSIE. Trommel festival, Jazzkerk, Aartswoud, 2 juni 2018
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Sinds 2017 organiseert drummer Joost Patocka in zijn woonplaats Aartswoud het jaarlijkse Trommel festival. Ook de tweede editie vindt plaats in de Jazzkerk, een locatie die prachtig is verbouwd en qua ligging en sfeer een unieke plek in de kop van Noord-Holland vormt. Waar in sommige andere steden de jazz met moeite het hoofd boven water houdt, is hier een uitermate vitaal initiatief ontstaan dat bezoekers van heinde en verre trekt.

  
Jorge Rossy op vibrafoon. Drummer Tim Hennekes krijgt het Gouden Slifje uitgereikt. Jim Black en saxofonist Sebastian Gille.


Tower of Power - Soul Side of Town

CD-RECENSIE

Tower of Power - Soul Side of Town
bezetting: Emilio Castillo tenorsaxofoon, zang; Stephen ‘Doc’
Kupka baritonaxoffon; Frances Rocco Prestia bas; David Garibaldi drums; Roger Smith Hammond B3, keyboards; Jerry Cortez gitaren; Tom Pollitzer tenor- en baritonsax, klarinet, fluit; Adolfo Acosta en Sal Craccchiolo trompet; Marcus Scott zang; Ray Greene zang, trombone; Joe Vannelli keyboards; Chuck Hansen bassax
opgenomen: 2012, 2013, 2016, 2017
uitgebracht: mei 2018
label: Mack Avenue Records
aantal stukken: 14
tijdsduur: 60’00
website: towerofpower.com - mackavenue.com
door: Ron Holman


Dit laatste album van Tower of Power heeft even op zich laten wachten. Niet dat de band geen nieuw album uit wilde brengen, maar er kwam wat tussen, om het eufemistisch uit te drukken. De opnames begonnen al in 2012 en er zijn inmiddels zes jaar verstreken. Wat is er in die tussentijd gebeurd? In de eerste plaats is de band, zoals ze dat zelf zeggen, een ‘touring’ band, er wordt veel opgetreden, dus de studio induiken en daar tijd voor plannen, is een hele klus. Maar dat is nog het minste probleem. Ernstiger waren de gezondheidsperikelen van sommige bandleden.


Dinosaur – Wonder Trail

CD-RECENSIE

Dinosaur – Wonder Trail
bezetting: Laura Jurd trompet, synthesizer; Elliot Galvin synthesizer; Conor Chaplin elektrische bas; Corrie Dick drums
opgenomen: 27 – 31 oktober 2017
uitgebracht: 4 mei 2018
label: Edition Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 36’45
website: laurajurd.com - editionrecords.com
door: Mathijs van den BergOp hun debuutalbum ‘Together, As One’ was duidelijk te horen dat trompettist Laura Jurd een groot bewonderaar van Miles Davis is. Een elektrische plaat in de traditie van ‘Bitches Brew’ en Jurd’s stijl riep door de coolness en de less is more - mentaliteit herinneringen op aan de grote meester. Van epigonisme was geen sprake, daarvoor klonk de band te fris en eigenzinnig. Hoewel Dinosaur nog maar kort bestaat - al kennen de bandleden elkaar langer - wordt de groep nu al gerekend tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de huidige Britse jazzscene. Hun tweede album ‘Wonder Trail’ zal wederom de nodige tongen losmaken, want het is opnieuw een opmerkelijke plaat geworden en weer anders dan de vorige.