CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Musici brengen hommage aan Harry Sparnaay in Bimhuis

29 mei - In Bimhuis brengen musici op 10 juni een eerbetoon aan de vorig jaar overleden basklarinettist en componist Harry Sparnaay, die als vernieuwer van zijn instrument gold. Het wordt een avond vol muziek, improvisaties, verhalen en foto's. 
» Yuri Honing, Fay Claassen en New Cool Collective winnen Edison

21 mei - Yuri Honing, Fay Claassen en New Cool Collective hebben een Edison gewonnen in de categorie Jazz/World. Dat werd vanavond bekendgemaakt bij 'M', de talkshow gepresenteerd door Margriet van der Linden waar de winnaars te gast waren. 
» Hugo Dirkson nieuwe programmeur Jazz International Rotterdam

15 mei - Hugo Dirkson is per direct de nieuwe programmeur bij Jazz International Rotterdam. Hij volgt Frank van Berkel op, die sinds begin van dit jaar hoofd programmering is van het Amsterdamse jazzpodium Bimhuis. 
» Gent Jazz en Jazz Middelheim: van David Byrne tot Archie Shepp

10 mei - Wat North Sea Jazz betekent voor Nederland, betekenen Gent Jazz en Jazz Middelheim voor Vlaanderen. De meerdaagse festivals in juli en augustus kennen hoogstaande affiches met toppers uit zowel de jazz als overige genres. 
» Moers Festival ontdekkingstocht voor fijnproevers

8 mei - Een van de interessantste improvisatiefestivals is dat van het Duitse Moers, nabij Venlo. Het vierdaagse evenement dat loopt van 18 tot en met 21 mei brengt bekende namen maar is vooral ook een ontdekkingstocht voor fijnproevers. 
» Nominaties Edison Jazz/World en Publieksprijs bekend

4 mei - De genomineerde albums die in uiteenlopende categorieën meedingen naar een Edison zijn bekend. Evenals de gegadigden voor de Edison Publieksprijs waarop vanaf heden gestemd kan worden. Op 6 juli worden de winnaars bekendgemaakt tijdens North Sea Round Town in Rotterdam. 

Jarige Hans Dulfer brengt Melkweg tot kookpunt

CONCERTRECENSIE. Dulfer 78!, Melkweg, Amsterdam, 28 mei 2018
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Als er iemand een bekende jazzmusicus is dan is het wel tenorsaxofonist Hans Dulfer. Bovendien is hij bijzonder veelzijdig, met een carrière die zich meer dan eens beweegt binnen de popmuziek, zowel vintage als actueel. Zijn bands De Perikels, Tough Tenors, Reflud en Big Boy vormen belangrijke momenten in de Nederlandse muziek. Zowel in Nederland als in Japan wist hij gouden platen te behalen. Met zijn lekker rauwe geluid maakt hij letterlijk van elk concert een feest. Zo ook op zijn 78ste verjaardag die hij uitbundig viert in de Amsterdamse Melkweg met zijn muzikale vrienden.

  
Hans Dulfer vierde zijn 78ste verjaardag in de Melkweg met onder meer trombonist Joe Bowie.


Musici brengen hommage aan Harry Sparnaay in Bimhuis

29 mei - In Bimhuis brengen musici op 10 juni een eerbetoon aan de vorig jaar overleden basklarinettist en componist Harry Sparnaay, die als vernieuwer van zijn instrument gold. Het wordt een avond vol muziek, improvisaties, verhalen en foto's.


Toekomst Nederlands Jazz Archief rooskleurig

VRIENDENDAG NEDERLANDS JAZZ ARCHIEF, Beauforthuis, Austerlitz, 26 mei 2018
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

De jaarlijkse Vriendendag van het Nederlands Jazz Archief werd dit keer georganiseerd in het idyllische Beauforthuis in Austerlitz. Midden in de bossen gelegen vormt dit podium al jarenlang de ultieme geheimtip van de Nederlandse jazzpodia. Een romantische plek waar de concerten altijd tot hun recht komen. Voor de Vriendendag betekent deze keuze ook een echte upgrade. Het prachtige zomerse weer doet de rest. Al vroeg hebben jazzliefhebbers van heinde en verre zich naar de Zeister bossen gespoed om zich niets te laten ontgaan van de diverse presentaties en de jazzmarkt.

  
Ditmer Weertman (l) in gesprek met Rudie Kagie. Paul Gompes (l) met Joan Reinders, Rob Horsting en Willem Friede. Bert Vuijsje (l) en Theo Loevendie.


Bestiaal – Inenen

CD-RECENSIE

Bestiaal – Inenen
bezetting: Sebastiaan Vekeman drums, Jakob Haghebaert gitaar, Sebastiaan Gommeren bas
opgenomen: Zelzate, 2016
uitgebracht: februari 2018
label: Solidude Records
aantal stukken: 4
tijdsduur: 39’23
website: www.soliduderecords.com
door: Georges Tonla Briquet‘Inenen’ is het vervolg op het debuutalbum ‘Absoluut’ van het Gentse trio Bestiaal, dat vooral bestond uit ontwrichtende muziekjes die op veel bijval kon rekenen van de Belgische pers. Deze keer slechts vier nummers verpakt in veertig minuten, waarvan de titels even verwarrend en intrigerend klinken als de muziek.


Pablo Held Trio - Investigations

CD-RECENSIE

Pablo Held Trio - Investigations
bezetting: Pablo Held piano; Robert Landfermann contrabas;
Jonas Burgwinkel drums
opgenomen: 30 aug. – 2 sept. 2017, Deutschlandfunk Kammermusiksaal, Keulen
uitgebracht: 13 april 2018
label: Edition Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 45.22
website: pabloheld.com - editionrecords.com
door: Mathijs van den Berg


De 31-jarige pianist Pablo Held heeft een indrukwekkend aantal releases achter zijn naam staan: ‘Investigations’ is zijn tiende album met het trio dat hij op zijn negentiende oprichtte. Drie maanden geleden verscheen ‘Glow II’ voor zijn oude label Pirouet. Met zijn overstap naar het onafhankelijke Britse label Edition Records, dat grote acts als Phronesis, Tim Garland en Kenny Wheeler uitbrengt, hoopt de Duitser een groter publiek te bereiken.


Music Meeting op zoek naar vernieuwing

CONCERTRECENSIE. Music Meeting, Park Brakkestein Nijmegen, 20 en 21 mei 2018
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

De Nijmeegse Music Meeting is al decennia internationaal toonaangevend voor muziek die zich op het grensvlak beweegt van jazz en wereldmuziek. Onder de nieuwe zakelijk directeur Sanne Grijsen heeft er ook een reorganisatie plaatsgevonden op diverse fronten: de organisatie is efficiënter gemaakt, het festivalterrein is ruimer opgezet en de programmering is verbreed. Andere nieuwe initiatieven zijn sinds vorig jaar de benoeming van een Artist In Focus en een romantische wandeling door het park. Verder zijn er minder winkeltjes, zitplekken en eetgelegenheden te bespeuren.

  
Artist In Focus zangeres Becca Stevens, Seun Kuti & Egypt 80 met Soweto Kinch, en trio Paul van Kemenade, Jasper van 't Hof, Mariá Portugal op Music Meeting in Nijmegen.


Moers Festival vierdaags parcours van genieten en ontdekken

CONCERTRECENSIE. Moers Festival, Duitsland, 18 t/m 21 mei 2018
beeld: Kurt Rade en André Symann
door: Georges Tonla Briquet en Marleen Arnouts

Het affiche met een wirwar aan namen was al een voorteken. Moers Festival barstte dit jaar volledig uit zijn voegen. De gehele stad werd betrokken bij het gebeuren door een brede waaier van (gratis) concerten en randevenementen op de meest verrassende locaties. Op het hoofdpodium in zaal Halle moesten subtoppers als Efterklang, Ethan Iverson, Peter Brötzmann, Rob Mazurek en Talibam! het betalende kennerspubliek aantrekken.

  
Peter Erskine trad op met de WDR Big Band, de band Efterklang met B.O.X. en Ravi Coltrane op Moers Festival.


Yuri Honing, Fay Claassen en New Cool Collective winnen Edison

21 mei - Yuri Honing, Fay Claassen en New Cool Collective hebben een Edison gewonnen in de categorie Jazz/World. Dat werd vanavond bekendgemaakt bij 'M', de talkshow gepresenteerd door Margriet van der Linden waar de winnaars te gast waren.


Wout Gooris Trio & Chisholm/Vann – Some Time

CD-RECENSIE

Wout Gooris Trio & Chisholm/Vann – Some Time
bezetting: Wout Gooris piano, Nathan Wouters contrabas, Stijn Cools drums, Erwin Vann tenorsaxofoon, Hayden Chisholm altsaxofoon
opgenomen: 8 & 9 juli 2016, Audioworks
uitgebracht: maart 2018
label: eigen beheer 
aantal stukken: 8
tijdsduur: 49’47
website: www.woutgooris.com
door: Georges Tonla Briquet


Pianist Wout Gooris beweegt zich zowel in kringen waar filmische soundscapes en sfeerscheppingen de toon voeren (Book of Air vvolk, Winther) als daar waar er ook al eens uit de band mag gesprongen worden (Roselien, Black Mango). Met zijn eigen trio laveert hij handig tussen deze verschillende werelden.


Fred Hersch Trio – Live in Europe

CD-RECENSIE

Fred Hersch Trio – Live in Europe
bezetting: Fred Hersch piano, John Hébert contrabas, Eric McPherson drums
opgenomen: 24 november 2017, Flagey Studio 4, Brussel
uitgebracht: april 2018
label: Palmetto Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 63’58
website: fredhersch.compalmetto-records.com
door: Cyriel PluimakersHet spel van pianist Fred Hersch (1955) wordt gekenmerkt door een unieke verfijning. Zijn subtiele toucher dwingt van het publiek een luisterhouding af en zijn melodische vindingrijkheid is bijna grenzeloos. Tijdens zijn Europese tournee in het najaar van 2017 lieten de technici stiekem opnameapparatuur meelopen met het concert dat hij in november in de Brusselse Flagey Studios gaf. Een schitterende locatie voor een intiem jazzconcert.


Nik Bärtsch’s Ronin - Awase

CD-RECENSIE

Nik Bärtsch’s Ronin - Awase
bezetting: Nik Bärtsch piano; Sha basklarinet, altsaxofoon; Thomy Jordi bas; Kaspar Rast drums
opgenomen: oktober 2017
uitgebracht: 4 mei 2018
label: ECM Records / Challenge Records
aantal stukken: 6
tijdsduur: 65’21
website: nikbaertsch.com - challengerecords.com
door: Mathijs van den Berg‘Awase’ is Nik Bärtsch’ eerste studioalbum met zijn band Ronin sinds ‘Llyria’ uit 2010. In 2012 bracht hij met Ronin nog wel een cd met live-opnamen uit. Na een tweede plaat met zijn akoestische groep Mobile (zonder bassist) keert hij op ‘Awase’ terug naar de door hem uitgevonden ‘zenfunk’. Met de albumtitel bewijst Bärtsch opnieuw zijn liefde voor de ‘martial arts’ die volgens hem zo veel overeenkomsten vertonen met muziek, omdat het in beide om beweging draait. ‘Awase’ betekent ‘samen bewegen’, wat weer inhoudt dat men zijn energie op elkaar afstemt.


Hugo Dirkson nieuwe programmeur Jazz International Rotterdam

15 mei - Hugo Dirkson is per direct de nieuwe programmeur bij Jazz International Rotterdam. Hij volgt Frank van Berkel op, die sinds begin van dit jaar hoofd programmering is van het Amsterdamse jazzpodium Bimhuis.


Sanem Kalfa & George Dumitriu - Dance

CD-RECENSIE

Sanem Kalfa & George Dumitriu - Dance
bezetting: Sanem Kalfa stem en elektronica, George Dumitriu gitaar, altviool en elektronica
opgenomen: 16 oktober 2017
uitgebracht: mei 2018
label: eigen beheer
aantal stukken: 10
tijdsduur: 44’09
website: www.sanemkalfa.georgedumitriu.com
door: Cyriel PluimakersDe in Turkije geboren zangeres Sanem Kalfa studeerde aan het conservatorium in Groningen, maar ontwikkelde sindsdien een geheel eigen stijl die een mix is van muziek uit haar geboorteland, Braziliaanse ritmes, Arabische weemoed en Italiaanse volksmuziek. Samen met de uit Roemenië afkomstige altviolist George Dumitriu vormt ze een onweerstaanbaar duo dat de vocale muziek verder brengt.


Antoine Pierre Urbex – Sketches Of Nowhere

CD-RECENSIE

Antoine Pierre Urbex – Sketches Of Nowhere
bezetting: Antoine Pierre drums; Jean-Paul Estiévenart trompet; Bert Cools gitaar, electronics; Bram De Looze piano, Fender Rhodes; Félix Zurstrassen en Frédéric Malempré bas, percussie; Toine Thys en Steven Delannoye tenorsaxofoon; Ben Van Gelder altsaxofoon; Magic Malik fluit
opgenomen: december 2017, februari 2018
uitgebracht: mei 2018
label: Igloo
aantal stukken: 10
tijdsduur: 47’55
website: antoinepierremusic.com -  igloorecords.be
door: Georges Tonla Briquet


Als drummer van Philip Catherine staat Antoine Pierre met een voet in de traditie terwijl hij zich met het rebellerende TaxiWars volop beweegt in de meer moderne jazzkringen. Voor zijn eigen groep Urbex toetst Pierre stijlelementen af uit beide, assimileert hij een en ander en vertaalt het naar een heel eigen modernistische kijk op de huidige jazzevolutie.


Thijs de Klijn Quintet - Factotum

CD-RECENSIE

Thijs de Klijn Quintet - Factotum
bezetting: Thijs de Klijn gitaar; Olga Amelchenko altsaxofoon; Musina Ebobissé tenorsaxofoon; Thomas Kolarczyk contrabas; Mathias Ruppnig drums
opgenomen: 27 & 28 februari 2017, Berlijn
uitgebracht: 16 maart 2018
label: Flyin’ High Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 48’37
website: thijsdeklijn.com - flyinhighrecords.com
door: Erno Elsinga


De Utrechtse gitarist Thijs de Klijn (1990) verkaste in 2012 naar New York. Twee jaar later strijkt hij neer in Berlijn waar hij ‘Factotum’ opneemt met muzikanten uit de jazzscene van de Duitse hoofdstad. Een verrassend debuutalbum.


Gent Jazz en Jazz Middelheim: van David Byrne tot Archie Shepp

10 mei - Wat North Sea Jazz betekent voor Nederland, betekenen Gent Jazz en Jazz Middelheim voor Vlaanderen. De meerdaagse festivals in juli en augustus kennen hoogstaande affiches met toppers uit zowel de jazz als overige genres.


Uitzonderlijke emotionele diepgang bij Brad Mehldau

CONCERTRECENSIE. Brad Mehldau Trio, Bimhuis, Amsterdam, 9 mei 2018
beeld: Liesbeth Keder
door: Cyriel Pluimakers

Van alle jazzpianisten is de uit de Verenigde Staten afkomstige Brad Mehldau een van de meest geliefde. Begon zijn carrière met de nodige persoonlijke problematiek, inmiddels heeft hij zich opgewerkt tot een onverslaanbare toetsentijger. In de huidige scene valt er niemand aan te wijzen met zo een indrukwekkende linkerhand, haarscherpe timing en feilloos ritmegevoel.

  
Brad Mehldau Trio met contrabassist Larry Grenadier en drummer Jeff Ballard.


RVB Quartet – Crossing Dimensions

CD-RECENSIE

RVB Quartet – Crossing Dimensions
bezetting: Rebekka Van Bockstal gitaar, Ambroos De Schepper altsaxofoon, Kobe Boon contrabas, Marius Couvreur drums
opgenomen: juli 2017
uitgebracht: januari 2018
label: Solidude Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 67’53
website: rebekkavanbockstal.com - soliduderecords.com 
door: Georges Tonla BriquetHet RVB Quartet is de groep rond gitariste Rebekka Van Bockstal (1994). De Belgische schreef alle composities voor ‘Crossing Dimensions’ dat verscheen bij label Solidude Records, eveneens Belgisch en verantwoordelijk voor al flink wat verfrissende uitgaven.


Moers Festival ontdekkingstocht voor fijnproevers

8 mei - Een van de interessantste improvisatiefestivals is dat van het Duitse Moers, nabij Venlo. Het vierdaagse evenement dat loopt van 18 tot en met 21 mei brengt bekende namen maar is vooral ook een ontdekkingstocht voor fijnproevers.


Ramón Valle – The Time is Now

CD-RECENSIE

Ramón Valle – The Time is Now
bezetting: Ramón Valle piano, Fender Rhodes, vocoder; Omar Rodriguez Calvo contrabas; Jamie Peet drums; Roy Hargrove trompet, flügelhorn
opgenomen: 27/29 september 2017, Power Sound Studios, A’dam
uitgebracht: 25 maart 2018
label: In + Out Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 46’44
website: www.ramonvallemusic.com
door: Mathijs van den Berg


Het nieuwe album van Ramón Valle is een heel persoonlijke plaat geworden. Inspiratiebron was de muzikale smaak van zijn twee kinderen met wie hij een tijdje muziekvideo’s heeft gekeken om erachter te komen van welke muziek zij hielden. Het leverde hem grooves op waarmee hij aan de slag ging. Verder staan er nummers op die hij schreef voor zijn vader en moeder die vorig jaar kort na elkaar overleden. Op deze en nog twee andere stukken speelt trompettist en vriend Roy Hargrove mee, met wie hij tot dusver nog nooit iets opnam, hoewel de vriendschap al twintig jaar teruggaat.


Small World – Live At The Bird’s Eye

CD-RECENSIE

Small World – Live At The Bird’s Eye
bezetting: Ewout Pierreux piano, Marcus Wyatt trompet, Steven Delannoye tenorsaxofoon, Romy Brauteseth contrabas, Teun Verbruggen drums
opgenomen: 1 & 2 november 2016, Bird’s Eye, Bazel, Zwitserland
uitgebracht: 3 april 2018
label: Soul Factory
aantal stukken: 7
tijdsduur: 79’23
website: www.soulfactory.be
door: Georges Tonla Briquet


Een Belgische pianist en een Zuid-Afrikaanse trompettist ontmoetten elkaar veertien jaar geleden. Anno 2018 verschijnt het debuutalbum. Geen Belgenmop maar gewoon het verhaal achter Small World.


Nominaties Edison Jazz/World en Publieksprijs bekend

4 mei - De genomineerde albums die in uiteenlopende categorieën meedingen naar een Edison zijn bekend. Evenals de gegadigden voor de Edison Publieksprijs waarop vanaf heden gestemd kan worden. Op 6 juli worden de winnaars bekendgemaakt tijdens North Sea Round Town in Rotterdam.


Gypsy Tenors

CD-RECENSIE

Gypsy Tenors
bezetting: Tony Lakatos, Rick Margitza en Gabor Bolla tenorsaxofoon, Vincent Bourgeyx piano, Darryl Hall contrabas, Bernd Reiter drums
opgenomen: 16 november 2016, Unterfahrt, München
uitgebracht: oktober 2017
label: Skip Records
tijdsduur: 73’40
website: tonylakatos.com  skiprecords.com challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers


De tenor battle is een van de klassieke configuraties uit de jazz. Vanaf de jaren dertig werden er in de Verenigde Staten duels gevoerd tussen tenorsaxofonisten, die streden om de eer wie nu de beste was. Zo werd de legendarische Coleman Hawkins ooit ‘ingemaakt’ door zijn concurrenten uit Kansas City, waaronder Ben Webster en Lester Young. Deze traditie wordt tot op de dag van vandaag in wereldwijd ere gehouden. Eind vorig jaar verscheen een verrassende uitgave met drie tenorsaxofonisten in de frontline: Tony Lakatos, Rick Margitza en Gabor Bolla. Alle drie met zigeunerbloed in de aderen en gepokt en gemazeld in het post-Coltrane idioom.


Kristjan Randalu - Absence

CD-RECENSIE

Kristjan Randalu - Absence
bezetting: Kristjan Randalu piano, Ben Monder elektrische gitaar, Markku Ounaskari drums  
opgenomen: juli 2017, Studios La Buissonne, Pernes les Fontaines
uitgebracht: 6 april 2018
label: ECM Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 48’01
website: randalu.com - ecmrecords.com
door: Armand van Wijck‘Absence’ is het schitterende ECM-debuut van de in Estland geboren pianist Kristjan Randalu. Het album staat vol met zeer vrij gespeelde en gelijkertijd ingetogen composities met een democratisch groepsgeluid.