31 okt - Saxofoniste en componiste Kika Sprangers heeft de eerste uitgave van de Jaap van de Klomp Appreciation Award gewonnen. De prijs, waar een geldbedrag van 1700 euro mee gemoeid is en die op 8 november wordt uitgereikt, is in het leven geroepen om een flinke stimulans aan de carrière van een musicus te geven.
30 okt - De derde editie van de Nacht van de Jazz met concerten op dertien podia door heel Nederland, wordt gehouden op zaterdag 25 november. Doelstelling is de jazz te vieren middels optredens, films, exposities, literatuur en jazz-dj's. Een initiatief van Vereniging van Jazz en Improvisatie Muziek Podia (VIP).
CONCERTRECENSIE. Festival Jazz International Rotterdam, LantarenVenster, 28 oktober 2017
door: Cyriel Pluimakers
In de 2017 editie van het Festival Jazz International Rotterdam staat de Scandinavische muziek centraal. De spits wordt op de tweede avond dan ook afgebeten door het septet van de Noorse contrabassist Mats Eilertsen, met de Nederlander Harmen Fraanje aan de toetsen.
Mats Eilertsen trad op met een septet, Thomas Pol verzorgde The Pack Project en Marquis Hill beklom het podium met zijn Blacktet op de zaterdag van het Rotterdamse festival.
CONCERTRECENSIE. Festival Jazz International Rotterdam, LantarenVenster, 27 oktober 2017
beeld: Ron Beenen
door: Stijn van der Schoor
Zeg ‘Jazzfestival in Rotterdam,’ en al vrij snel komt één naam bovendrijven. Ten onrechte, want naast het North Sea Jazz Festival heeft ook het Festival Jazz International Rotterdam genoeg interessants te bieden. Zoals de intieme en gemoedelijke sfeer bijvoorbeeld, die zijn grote broer soms mist. Of de net iets gewaagdere programmering. Die draaide dit jaar overigens rond ‘The Nordic,’ oftewel Scandinavische jazz.
Mathias Eick Quintet, Trio Sanne Rambags, Bram Stadhouders, Joost Lijbaart, en Ellen Andrea Wang Trio op het Rotterdamse jazzfestival.
CD-RECENSIE
Steve Coleman’s Natal Eclipse - Morphogenesis
bezetting: Steve Coleman altsaxofoon, Jonathan Finlayson trompet, Maria Grand tenorsaxofoon, Rane Moore klarinet, Kristin Lee viool, Jen Shyu zang, Matt Michell piano, Greg Chudzik bas, Neeraj Mehta percussie
opgenomen: 23-25 september 2016, Systems Two Recording Studios, Brooklyn, NYC
uitgebracht: augustus 2017
label: PI Recordings / Challenge Records
aantal stukken: 9tijdsduur: 60’45
website: m-base.com - challengerecords.com - pirecordings.com
door: Cyriel Pluimakers
‘Morphogenesis’ vormt maar liefst het dertigste album, waarop altsaxofonist Steve Coleman als leider optreedt. Op zijn laatste productie presenteert hij een synthese van jazz en kamermuziek. Een drummer is niet aanwezig en op vijf stukken speelt percussionist Neeraj Meeta mee.
CD-RECENSIE
John Beasley - Monk’estra Vol. 2
bezetting: John Beasley piano, synthesizer in diverse bezettingen met o.a. Kamasi Washington, Conrad Herwig, Dontae Winslow, Dianna Reeves, Pedrito Martinez
uitgebracht: 1 september 2017
label: Mack Avenue
aantal stukken: 10
tijdsduur: 58’15
website: johnbeasleymusic.com - mackavenue.com
door: Stijn van der Schoor
“Een verspilling van tijd en geld”, noemde regisseur Francis Ford Coppola het eens. Een vervolg maken is moeilijk. Is het tweede deel even goed als het origineel? John Beasley kan er over meepraten. De musicus won in 2016 met zijn album 'Monk’estra Vol. 1' twee felbegeerde Grammy-nominaties. Een fantastische prestatie, maar wel een die een verwachtingsvolle schaduw werpt over zijn nieuwe album ‘Monk’estra Vol. 2’.
CD-RECENSIE
Tim Berne’s Snakeoil - Incidentals
bezetting: Tim Berne altsaxofoon; Oscar Noriega klarinet, basklarinet; Ryan Ferreira gitaar; Matt Michell piano, elektronica; Ches Smith drums, vibrafoon, percussie
opgenomen: 14 december 2014, The Clubhouse, Rhinebeck, NY
uitgebracht: september 2017
label: ECM
aantal stukken: 5
tijdsduur: 64’11
website: www.ecmrecords.nl
door: Cyriel Pluimakers
Altsaxofonist Tim Berne (1954) is zo’n eigenwijze figuur waar de jazz voor een groot deel zijn charme aan ontleent. Hij is een originele componist, gezaghebbende bandleider en een altsaxofonist die je al na een noot herkent. Zijn muziek heeft een hoge mate van drive en urgentie. Berne heeft een aanpak waar je niet omheen kunt en die nooit voorspelbaar, laat staan commercieel, wordt.
CONCERTRECENSIE. Cécile McLorin Salvant, Concertzaal Theaters Tilburg, 20 oktober 2017
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga
Met een repertoire dat net zo uiteenlopend is als de mogelijkheden van haar stem, steeg de Amerikaanse zangeres Cécile McLorin Salvant sinds haar debuut nog geen vijf jaar geleden in rap tempo uit boven het maaiveld van vocalisten. Met een rits aan prestigieuze prijzen en vier albums op zak, doet ze voor drie concerten Nederland aan, waaronder de Concertzaal van Theaters Tilburg.
Met onder meer Aaron Diehl achter de piano trad Cécile McLorin Salvant op in Tilburg.
CONCERTRECENSIE. Dead Neanderthals en The Thing, EKKO, Utrecht, 20 oktober 2017
beeld: Maarten Mooijman
door: Cyriel Pluimakers
Met het wegvallen van het SJU-jazzpodium, RASA en binnenkort ook Rumor komt de experimentele jazz in Utrecht slechts spaarzaam aan bod. Het is goed om te zien dat het avontuurlijke poppodium EKKO in dit gat springt en meteen uitpakt met een dubbelconcert van de Nijmeegse Dead Neanderthals en het Scandinavische trio The Thing.
The Thing met bassist Ingebrigt Håker Flaten en saxofonist Mats Gustafsson op het podium van EKKO.
CD-RECENSIE
Nat King Cole - Swiss Radio Days Vol. 43: Zurich 1950
bezetting: Nat King Cole piano en zang; Irving Ashby gitaar; Joe Comfort contrabas
opgenomen: 19 oktober 1950 – Kongresshaus Zurich
uitgebracht: 26 mei 2017
label: TCB / Challenge Records
aantal stukken: 15
tijdsduur: 53’46
website: www.tcb.ch
door: Stijn van der Schoor
Als we het interview met de zevenennegentig-jarige percussionist Jack Constanzo in het programmaboekje mogen geloven, was Nat King Cole (1919 – 1965) een bescheiden man. En luisterend naar deze niet eerder verschenen concertopname uit 1950 lijkt dat inderdaad te kloppen. De populaire zanger en legendarische jazzpianist eist nauwelijks zijn sterrenstatus op, en verdwijnt soms zelfs in de overige drie musici.
CD-RECENSIE
Yuri Honing Acoustic Quartet - Goldbrun
bezetting: Yuri Honing tenorsaxofoon; Wolfert Brederode piano; Joost Lijbaart drums; Gulli Gudmundsson contrabas
opgenomen: maart-juni 2017, Wisseloord Studio Hilversum
uitgebracht: 29 september 2017
label: Challenge Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 39’26
website: www.yurihoning.com – www.challengerecords.com
door: Erno Elsinga
Met ‘Goldbrun’ voorziet Yuri Honing naar eigen zeggen John Coltrane’s ‘A Love Supreme’ van een Europees antwoord. Als symbool koos hij het culturele erfgoed van Duitsland, met in het bijzonder de negentiende eeuwse componisten Richard Wagner en Richard Strauss als voorname inspiratiebronnen. Heel wat, voor een album zo ingetogen als een schemeravond.
CONCERTRECENSIE. Forq, Paradox Tilburg, 15 oktober 2017
beeld: Liesbeth Keder
door: Ron Holman
Het aantal bezoekers viel, ondanks de hoge verwachtingen, een beetje tegen. Een kleine honderd enthousiaste fans kwamen zondagavond af op het concert van Forq in Paradox Tilburg. Misschien kwam het door het ontbreken van Snarky Puppy-bassist Michael League of doordat de band een dag eerder al in Den Haag had opgetreden. Het maakte allemaal niet uit, Forq speelde een indrukwekkende set.
Forq met gitarist Chris McQueen, toetsenist Heny Hey en drummer Jason ‘JT’ Thomas.
CONCERTRECENSIE. Bo van de Graaf 50 Tinten Jazz, Brebl, Nijmegen, 14 oktober 2017
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers
Niet alleen Paul van Kemenade zit 40 jaar in het vak maar ook de Nijmeegse saxofonist en bandleider Bo van de Graaf (1957). Hij viert zijn jubileum in samenwerking met JINJAZZ in Brebl, onderdeel van het voormalige Honig complex. Een artistieke broedplaats, die een ideaal klimaat vormt voor geïmproviseerde muziek. Van de Graaf organiseert volkomen onconventioneel, met een urenlang programma waarin het accent ligt op duo’s. Ook wordt er solo opgetreden en in triovorm.
Jubilaris Bo van de Graaf met drummer Rob Verdurmen. Trompettist Wouter van Bemmel met Michel Mulder (m) en Van de Graaf in het Nijmeegse Brebl.
CD-RECENSIE
Hanne De Backer & Marc De Maeseneer - Gabbro
bezetting: Hanne De Backer baritonsaxofoon, Marc De Maeseneer baritonsaxofoon
opgenomen: september 2016, Het Bos, Antwerpen
uitgebracht: 3 mei 2017
label: el Negocito
aantal stukken: 7
tijdsduur: 34’19
website: www.elnegocitorecords.com
door: Georges Tonla Briquet
Wie op zoek gaat naar duo’s met baritonsaxofoon is al snel rond. Twee Vlamingen vullen de lacune aan. Welkom aan boord van de baritonsferen van Hanne De Backer en Marc De Maeseneer.
CD-RECENSIE
Dieter Ilg - B-A-C-H
bezetting: Dieter Ilg contrabas; Rainer Böhm piano; Patrice Héral drums
opgenomen: 15 & 16 januari 2017, Bauer Studios, Ludwigsburg
uitgebracht: 29 september 2017
label: ACT
aantal stukken: 12
tijdsduur: 46’05
website: www.dieterilg.de
door: Stijn van der Schoor
Johann Sebastian Bach is niet alleen in de klassieke muziek een onontkoombaar icoon. Ook genoeg jazzmusici zien in de barokcomponist een leermeester, en eren hem bij tijd en wijlen. De laatste editie van deze adoratie vinden we in Dieter Ilgs album ‘B-A-C-H’, waarin de contrabassist enkele van Bachs stukken bewerkte voor jazztrio.
Tekst en beeld: Karen van Gilst
Saxofoniste en componiste Kika Sprangers (1994) bracht dit jaar haar debuut-EP 'Leaves of Lily' uit dat ze opnam met haar Large Ensemble - een uitbreiding van haar kwintet met drie zangeressen en een vierkoppige blazerssectie. Daarnaast speelt ze onder meer in trio met toetsenist Martin Fondse en cellist Jörg Brinkmann en werd ze uitgeroepen tot Young VIP 2018.
11 okt - Rotterdam en Nijmegen slaan voor het tweede jaar de handen ineen voor Festival Jazz International. In de havenstad ligt de nadruk op Scandinavische groepen en in Nijmegen verwelkomen ze in de laatste week van oktober grootheden als Lee Konitz en Children of the Light, een trio met Danilo Pérez, John Patitucci en Brian Blade.
CD-RECENSIE
João Lobo - Nowruz
bezetting: João Lobo drums, percussie
opgenomen: Studio Grez
uitgebracht: juni 2017
label: three:four records / AJH Music
aantal stukken: 9
tijdsduur: 35’05
website: www.joaolobomusic.com - www.three-four.net
door: Georges Tonla Briquet
Na een jarenlange staat in dienst van anderen zoals Mâäk, Manuel Hermia Trio, Punk Kong, Daniele Martini Quartet en Mulabanda, treedt de Portugese drummer João Lobo naar voren met een eerste eigen project, meteen een soloplaat.
9 okt - Het Eindhovense festival So What's Next? dat zelfs in de Verenigde Staten hoge ogen gooit, heeft het programma voor de vijfde editie rond. Verdeelt over drie dagen staan vijfenvijftig acts op het programma. Grote namen als Kamasi Washington en Avishai Cohen, maar ook talentvolle musici uit binnen- en buitenland.
CONCERTRECENSIE. Paul van Kemenade 40 jaar musicus, Theaters Tilburg, 6 oktober 2017
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers
Speciaal om zijn 40-jarig jubileum als muzikant extra luister bij te zetten, heeft Paul van Kemenade een hele avond geprogrammeerd in de Studiozaal van Theaters Tilburg. Een locatie die niet de huiselijke sfeer ademt van Paradox maar eerder afstandelijk aandoet. Om het evenement in de zakelijk ingerichte foyer op te vrolijken zijn er wel een aantal Dj’s ingehuurd, die in hun muziekkeuze helaas niet matchen met de concerten in de zaal.
Zangeres Maya Fadeeva, Paul van Kemenade met Jasper van 't Hof en Maria Portugal, en het trio van de Brit Soweto Kinch.
CONCERTRECENSIE. Paul van Kemenade 40 jaar musicus, Paradox, Tilburg, 4 oktober 2017
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers
Maar liefst 40 jaar zit de Tilburger Paul van Kemenade (1957) in het muzikantenvak en ter gelegenheid daarvan is er een speciale avond in zijn thuishonk Paradox geprogrammeerd. Een initiatief dat een aperitief vormt voor de grootse jubileumavond op vrijdag 6 oktober in de Studiozaal van Theaters Tilburg. Als programmeur is hij volstrekt onorthodox te werk gegaan: het evenement begint met maar liefst vijf duo’s, halverwege de avond treedt het kwartet van Dong Jinming op, daarna volgt een comeback van de vorige editie van het Paul van Kemenade Quintet en afsluiter vormt het Amerikaans/Russische Vintskevich-Taylor Quartet.
Paul van Kemenade in duo met Mariá Portugal, Niko Langenhuijsen en Wiro Mahieu, en het Vintskevich-Taylor Quartet.
CD-RECENSIE
Amsterdam Funk Orchestra – Pure Fiction
bezetting: Amsterdam Funk Orchestra o.l.v. Efraïm Trujillo
opgenomen: Electric Monkey Studio, Amsterdam
uitgebracht: 14 oktober 2017
label: eigen beheer d.m.v. crowdfunding
aantal stukken: 9
tijdsduur: 50’26
website: www.amsterdamfunkorchestra.nl
door: Erno Elsinga
Met eenentwintig musici binnen de gelederen noemt Amsterdam Funk Orchestra zich met recht de grootste funkband van Nederland. Onder leiding van Efraïm Trujillo en geïnspireerd op de afrobeat van Fela Kuti struint het orkest sinds 2015 de podia af, nu resulterend in het debuutalbum ‘Pure Fiction’.
4 okt – Reza Namavar (Amstelveen, 1980) heeft de eerste Willem Breuker Prijs gewonnen. De componist neemt de prijs, 15-duizend euro en een plastiek van Wim T. Schippers, op 4 november in Bimhuis in ontvangst.
CD-RECENSIE
Björn Meyer – Provenance
bezetting: Björn Meyer basgitaar
opgenomen: augustus 2016, Auditorio Stellio Molo, Lugano
uitgebracht: 15 september 2017
label: ECM / Challenge Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 57’03
website: www.bjornmeyer.com - www.ecmrecords.com
door: Armand van Wijck
Met ‘Provenance’ brengt ECM een unieke productie op de markt. Manfred Eicher nam al vaker albums op met solo contrabas, maar nog niet eerder eentje die gewijd was aan de basgitaar. De Zweed Björn Meyer – bekend van Nik Bärtsch's Ronin – speelt op vrijwel alle stukken met zijn elektrische zes-snarige basgitaar en grijpt af en toe naar een akoestische basgitaar en synthesizer.
CONCERTRECENSIE. ‘Monk 100’, Trio Robin Verheyen, Joey Baron, Bram de Looze. Paradox Tilburg, 30 september 2017
beeld: Bartho van Straaten
door: Erno Elsinga
In het huidige ‘Monk 100 jaar’ passeerden al heel wat eerbetonen aan de legendarische beboppianist en componist waarbij musici diens kenmerkende stijl naar eigen hand zetten. De wijze waarop saxofonist Robin Verheyen, pianist Bram de Looze en de Amerikaanse slagwerker Joey Baron het werk van Monk fileerden overtrof de stoutste verwachtingen waardoor het concert kon uitgroeien tot indrukwekkende proporties.
Saxofonist Robin Verheyen, drummer Joey Baron en pianist Bram de Looze speelden op eigen wijze werk van Monk.