CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Anton Goudsmit artistiek leider Nationaal Jeugd Jazz Orkest

14 dec - Gitarist, componist en bandleider Anton Goudsmit is tot en met 2018 de nieuwe artistiek leider en dirigent van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO). In deze periode coacht hij getalenteerde musici tot en met 25 jaar voor een bigband-project waaraan een tournee en samenwerkingsprojecten zijn gekoppeld. 
» Programma Stranger Than Paranoia weer veelzijdig

12 dec - Het kleinschalige maar spraakmakende decemberfestival Stranger Than Paranoia staat naast vier avonden Tilburg ook in Nijmegen op het programma. Improvisatiemuziek, een hommage, en een avond in het teken van de stem zijn onderdeel van het vijfdaagse affiche dat initiatiefnemer Paul van Kemenade bekendmaakte. 
» Belgische De Werf en Vrijstaat O. gaan fuseren

11 dec - In Brugge en Oostende wordt op 16 en 17 december een niet alledaags huwelijk gevierd. De Kunstenhuizen De WERF uit Brugge en Vrijstaat O. uit Oostende gaan fuseren. Vanaf januari 2017 gaan zij samen verder onder de naam KAAP Creative Compass. 
» Jubileumtour voor 70-jarige Jan Akkerman (interview)

8 dec - Jan Akkerman viert op 24 december zijn zeventigste verjaardag. Reden voor de gitarist om samen met vrienden de Nederlandse podia af te struinen om dit jubileum luister bij te zetten. De aftrap is op 21 december in Eindhoven en eindigt op 15 januari in Middelburg. 
» Genomineerden Grammy Awards 2017 bekend

6 dec - In Los Angeles zijn vandaag de genomineerden voor de 59e editie van de Grammy Awards bekendgemaakt. Onderverdeeld in talrijke categorieën worden onder meer Brad Mehladau & Joshua Redman, John Scofield en Fred Hersch genoemd als kanshebbers voor het beste instrumentale album. 
» Boek Jazz in Rotterdam wint prijs

1 dec - Het boek 'Jazz in Rotterdam' van auteur Hans Zirkzee heeft de Mr. J. Dutilhprijs 2016 gewonnen. Zirkzee ontvangt zesduizend euro voor het 'beste historische boek over Rotterdam'. 

Ongrijpbaar Stranger Than Paranoia kan nog jaren mee

FESTIVALRECENSIE. Stranger Than Paranoia, slotavond met Knalpot, LABtrio, Myles Sanko, Paradox Tilburg, 29 december 2016
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Met een fenomenaal LABtrio, het experimentele duo Knalpot en de dansbare soul van Myles Sanko kwam er een einde aan het vijfdaagse festival Stranger Than Paranoia. Een meer dan geslaagde 24e editie die zich dit jaar afspeelde in Tilburg en Nijmegen en volgend jaar, tijdens de jubileumeditie, onder voorbehoud meerdere steden aandoet met als klapstuk een avondvullend programma in Theaters Tilburg.

 
Myles Sanko, Knalpot met Jozef Dumoulin en LABtrio op de slotavond van Stranger Than Paranoia. 


All Ellington schippert tussen traditie en vrije bewerking

CONCERTRECENSIE. All Ellington, Bimhuis, Amsterdam, 29 december 2016
beeld: Karen van Gilst
door: David Cohen

De muziek van Edward ‘Duke’ Ellington (1899 – 1974) wordt met een zekere regelmaat gespeeld, bewerkt en opnieuw op de plaat gezet. Zowel beoefenaren van straight ahead jazz als vrij improviserende musici kunnen met de schatkist van de legendarische componist en bigbandleider uit de voeten: men vergelijke Deborah Carters ‘Diggin’ the Duke!’ met de Ellington-bewerkingen van het Instant Composers Pool Orchestra.


Het ensemble All Ellington met bandleider en cornettist Eric Boeren (l) en contrabassist Wilbert de Joode in het Bimhuis. 


Fantastische sfeer bij festival Stranger Than Paranoia

FESTIVALRECENSIE. Stranger Than Paranoia, met Reeds & Deeds, Espen Eriksen Trio & Flat Earth Society, Paradox, Tilburg, 27 december 2016
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Stranger Than Paranoia is een van de leukste muziekfestivals in Nederland. Dit jaar beleefde het evenement zijn 24ste editie. Geplaagd door subsidieperikelen was een nationale tournee niet aan de orde en werd er alleen opgetreden in Tilburg, met daarnaast een avond in Nijmegen. Altsaxofonist Paul van Kemenade is de artistiek leider van het festival en presenteert met veel verve muziek uit allerlei windrichtingen. Onverwachte samenwerkingen worden opgezet en sommige concerten hebben een ronduit dwars karakter.

 
De blazers van Reeds & Deeds, pianist Espen Eriksen, en Flat Earth Society op de derde dag van Stranger Than Paranoia. 


Michel Portal - Radar

CD-RECENSIE

Michel Portal - Radar
bezetting: Michel Portal sopraansaxofoon, basklarinet; Richie
Beirach piano. Twee stukken met de WDR Big Band met o.m.
Ruud Breuls trompet; Mattis Cederberg bastrombone; Hubert
Nuss piano
opgenomen: 5 maart 2016, Theater Gütersloh (D)
uitgebracht: augustus 2016
label: Intuition
aantal stukken: 6 (inclusief interview)
tijdsduur: 60’08
website: www.challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers


In de ‘Live at the Theater Gütersloh’ serie verschenen al belangwekkende titels van Enrico Pieranunzi, Alexander von Schlippenbach, Arild Andersen en Henri Texier. Nu kan er ook een uitgave van de Franse klarinettist en saxofonist Michel Portal aan worden toegevoegd.


Stranger Than Paranoia opent kleurrijk

CONCERTRECENSIE. Stranger Than Paranoia, openingsavond, Paradox Tilburg, 23 december
beeld: Bartho van Straaten
door: Erno Elsinga

“Niets te gek”, vertaalde een bezoeker van Stranger Than Paranoia de naam van het festival aan een vriend. Met omgekeerde petjes op het hoofd, waren beiden in afwachting van het optreden van beatboxer Sniggy die op de openingsavond van de 24e editie van Paranoia als tweede geprogrammeerd stond tussen een ontmoeting van Jasper van ’t Hof en Paul van Kemenade en Hermine Deurloo met een trio van Rembrandt Frerichs.

 
Jasper van 't Hof met Paul van Kemenade, beatboxer Sniggy, en Hermine Deurloo met een trio van Rembrandt Frerichs openden de 24e editie van Stranger Than Paranoia in Tilburg. 


Albums Matt Brewer en Ethan Iverson bij Criss Cross

2 CD-RECENSIES

Matt Brewer - Unspoken
bezetting: Ben Wendel tenorsaxofoon, Charles Altura gitaar,
Aaron Parks piano, Matt Brewer contrabas, Tyshawn Sorey drums
opgenomen: 19 februari 2016
uitgebracht: september 2016
label: Criss Cross Jazz
aantal stukken: 9
tijdsduur: 56’25
website: www.mattbrewerbass.com - www.crisscrossjazz.com
door: Cyriel PluimakersGerry Teekens is een van de meest actieve Nederlandse jazzproducenten. Elk jaar zien vier tot zes cd’s het licht met toppers uit de New Yorkse jazz. Lag het accent van zijn Criss Cross label in eerste instantie op de mainstream, gaandeweg ligt de focus op de meer actuele ontwikkelingen. Veel jonge musici vinden hun weg in de jazzwereld via Teekens zijn inzet. Eind september verschenen twee albums die gerekend kunnen worden tot de belangrijkste uitgaves van 2016. Contrabassist Matt Brewer presenteerde zijn nieuwe kwintet op ‘Unspoken’ en pianist Ethan Iverson – bekend van The Bad Plus – vormde een nieuw trio met contrabassist Ron Carter en drummer Nasheet Waits.


Dave Brubeck Quartet – Zürich 1964

CD-RECENSIE

Dave Brubeck Quartet – Zürich 1964
bezetting: Paul Desmond altsaxofoon, Dave Brubeck piano,
Eugene Wright contrabas, Joe Morello drums
opgenomen: 28 september 1964, Kongresshaus, Zürich
uitgebracht: november 2016
label: TCB (Swiss Radio Jazz Series Vol. 42)
aantal stukken: 15
tijdsduur: 72’40
website: www.challengerecords.com - www.tcb.ch
door: Cyriel PluimakersHet Dave Brubeck Quartet behoorde in de jaren zestig wereldwijd tot de meest populaire jazzensembles. Concerten waren steevast uitverkocht en de lp’s vlogen weg als broodjes bij de warme bakker. Het - door altsaxofonist Desmond gecomponeerde - ‘Take Five’ is een van de grootste jazz hits aller tijden. Het succes leidde tot de nodige jaloezie van collega’s en met name de Nederlandse jazzpers deed zijn best om alle nieuwe producties van het kwartet neer te sabelen.


Toon Tellegen & Corrie van Binsbergen - Wij weten wie wij zijn…

BOEK + 4 CD’S

Toon Tellegen & Corrie van Binsbergen - Wij weten wie wij zijn…
Boek en 4 digitale luisterboeken op 4 cd’s van Toon Tellegen & het
Wisselend Toonkwintet
met: Toon Tellegen verteller; Corrie van Binsbergen gitaar; Joost Buis
trombone, lapsteel; Albert van Veenendaal piano; Hein Offermans bas;
Alan ‘Gunga’ Purves percussie
uitgebracht: november 2016
uitgever: Rubinstein bv, Amsterdam
website: www.stichtingbrokken.nlwww.rubinstein.nl
door: Erno ElsingaNaar aanleiding van de tienjarige samenwerking tussen veelzijdig componist en gitarist Corrie van Binsbergen en auteur Toon Tellegen, verschijnt ‘Wij weten wie wij zijn’. Een samengesteld boekwerk als verpakking voor de vier digitale luisterboeken uitgevoerd door Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet, waaronder het niet eerder op cd verschenen luisterboek ‘Het vertrek van de mier’.


Don Byas en Cannonball Adderley in Nederland

2 CD-RECENSIES

Don Byas – Meets The Jacobs Brothers
bezetting: Don Byas tenorsaxofoon, Pim Jacobs piano, Ruud
Jacobs contrabas, John Engels drums. 
opgenomen: 4 juli 1964, Rembrandt Theater, Haarlem
uitgebracht: november 2016
label: NJA
aantal stukken: 11
tijdsduur: 74’33
website: www.jazzarchief.nl
door: Cyriel PluimakersAmsterdam

De Amerikaanse tenorsaxofonist Don Byas (1912-1972) woonde vanaf midden jaren vijftig in Nederland, waar hij getrouwd was met een authentieke Amsterdamse. Byas was een internationale beroemdheid, die meestal in het buitenland optrad en zelden hier. Op internationale festivals trad hij op voor forse gages en hij weigerde voor dezelfde fooi op te treden waar de meeste autochtone musici mee naar huis gingen. Het gevolg was dat hij vaak werkloos in de buurt van zijn huis aan de Amsterdamse Admiralengracht zat te vissen samen met een aantal buurtgenoten.


Dubbelconcert Fred Hersch en Robin Verheyen indrukwekkend

CONCERTRECENSIE. Fred Hersch solo, Robin Verheyen NY Quartet, CC Hasselt, 12 dec.
beeld: Tony Daenen
door: Mathilde Löffler

Met een solo-pianoconcert van Fred Hersch gevolgd door een optreden van het Robin Verheyen New York Quartet, werden bezoekers van het Cultuurcentrum Hasselt rijkelijk getrakteerd op indrukwekkende jazz van de buitencategorie met de sfeer en het gevoel van New York. 

  
Een soloconcert van pianist Fred Hersch en een optreden van het Robin Verheyen New York Quartet vormden de ingrediënten van een boeiende concertavond in Hasselt.


Keith Jarrett – A Multitude of Angels

RECENSIE 4-CD BOX

Keith Jarrett – A Multitude of Angels
bezetting: Keith Jarrett, piano
opgenomen: 23-30 oktober 1996, in Modena (23-10), Ferrara
(25-10), Turijn (28-10) en Genève (30-10)
uitgebracht: 4 november 2016
label: ECM
box met boekje en 4 cd’s 
tijdsduur: 70’41, 77’51, 74’01 en 75’22
website: www.challengerecords.com
door: Cyriel PluimakersPianist Keith Jarrett (1945) heeft sinds de jaren ’70 een enthousiaste aanhang ontwikkeld, die hem voortdurend trouw blijft. Begonnen in de bands van Art Blakey en Miles Davis, trad hij de afgelopen decennia meestal solo op of met zijn trio met Gary Peacock en Jack DeJohnette. Jarrett is een melodicus pur sang en beschikt over een toucher, net zo verfijnd als dat van klassieke pianisten. Het is dan ook geen wonder dat hij ook standaardwerken van onder meer JS Bach en Shostakovich op cd heeft gezet.


Trio Grande - Trois Mousquetaires

CD-RECENSIE

Trio Grande - Trois Mousquetaires
bezetting: Michel Debrulle drums, percussie, stem; Laurent
Dehors klarinetten, saxofoons, mondharp, harmonica,
glockenspiel, stem; Michel Massot tuba’s, trombone, stem
opgenomen: augustus 2016, Studio Jet Brussel
uitgebracht: 2016
label: De Werf
aantal stukken: 15
tijdsduur: 51.57
website: www.collectifdulion.com - www.dewerf.be  
door: Mathilde Löffler


De stormachtige opkomst van nieuwe Belgische topformaties zoals Stuff., Taxi Wars, Schntzl en Urbex gedurende het afgelopen jaar zou de aandacht kunnen afleiden van een gevestigde generatie Belgische musici die met evenveel experimenteerdrift en avontuurlijkheid hun eigen oeuvre creëren.


Anton Goudsmit artistiek leider Nationaal Jeugd Jazz Orkest

14 dec - Gitarist, componist en bandleider Anton Goudsmit is tot en met 2018 de nieuwe artistiek leider en dirigent van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO). In deze periode coacht hij getalenteerde musici tot en met 25 jaar voor een bigband-project waaraan een tournee en samenwerkingsprojecten zijn gekoppeld.


Gidon Nunes Vaz – Night Life

CD-RECENSIE

Gidon Nunes Vaz – Night Life
bezetting: Gidon Nunes Vaz trompet, bugel; Jasper van Damme
altsaxofoon, fluit; Caspar van Wijk tenorsaxofoon; Marius van
den Brink piano; Tijs Klaassen contrabas; Jean-Clair de Ruwe
slagwerk; Mor Levin klarinet
opgenomen: 3 december 2015, 31 maart 2016
uitgebracht: 1 november 2016
label: Tritone Jazz Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 43:53
website: www.gidonnunesvaz.com
door: David Cohen


Was het eerste album van Gidon Nunes Vaz al een fraaie entree in de wereld van de professionele musici, de tweede plaat is niet minder veelbelovend. Op ‘Night Life’ verkent de trompettist en componist de kleurrijke facetten van het nachtelijke jazzleven.


StarkLinnemann – Transcending Chopin Volume II & III

CD-RECENSIE

StarkLinnemann – Transcending Chopin Volume II & III
bezetting: Paul Stark piano, Vasilis Stefanopoulos contrabas,
Jonas Linnemann percussie, Iman Spaargaren tenorsaxofoon
opgenomen: 27 & 28 Juni 2016, Bauer Studios, Ludwigsburg (D)
uitgebracht: 18 november 2016
label: StarkLinnemann
aantal stukken: Volume II: vier, Volume III: vier
tijdsduur: Volume II: 49.58, Volume III: 45.07
website: www.starklinnemann.com
door: Jochem le CointreHet Nederlandse duo Stark/Linnemann bestaande uit pianist Paul Stark en drummer Jonas Linnemann, lanceren met 'Transcending Chopin' een dubbelalbum met werken van Chopin. In eigen arrangementen worden twee beroemde Sonates van de tijdloze Poolse componist gespeeld: De derde Piano Sonate uitgevoerd in triovorm op Volume II, en de Cello Sonate uitgevoerd in kwartetvorm op Volume III. Het zijn werken uit Chopins laatste jaren.


Paolo Fresu ontroert

CONCERTRECENSIE. Paolo Fresu & Rembrandt Frerichs Trio, TivoliVredenburg, 11 december
beeld: Maarten Mooijman
door: Cyriel Pluimakers

De Italiaanse trompettist Paolo Fresu (1961) behoort al decennialang tot de top van de Europese jazzscene. Zijn spel doet denken aan Miles Davis in zijn beste tijd en - naast zijn eigen bands - werkt hij met grote namen als Carla Bley, Stefano Bollani, Ralph Towner, Richard Galliano en Omar Sosa. Niet alleen speelt hij buitengewoon zachtzinnig op zijn trompet, ook op bugel heeft hij een fluwelen toon.

 
Het trio van pianist Rembrandt Frerichs met trompettist Paolo Fresu op het podium van Cloud Nine in het Utrechtse TivoliVredenburg. 


Programma Stranger Than Paranoia weer veelzijdig

12 dec - Het kleinschalige maar spraakmakende decemberfestival Stranger Than Paranoia staat naast vier avonden Tilburg ook in Nijmegen op het programma. Improvisatiemuziek, een hommage, en een avond in het teken van de stem zijn onderdeel van het vijfdaagse affiche dat initiatiefnemer Paul van Kemenade bekendmaakte.


Belgische De Werf en Vrijstaat O. gaan fuseren

11 dec - In Brugge en Oostende wordt op 16 en 17 december een niet alledaags huwelijk gevierd. De Kunstenhuizen De WERF uit Brugge en Vrijstaat O. uit Oostende gaan fuseren. Vanaf januari 2017 gaan zij samen verder onder de naam KAAP Creative Compass.


Nate Wooley keert terug naar de roots

CONCERTRECENSIE. Nate Wooley Quintet, TivoliVredenburg/Club Nine, Utrecht, 9 december
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

De in New York woonachtige trompettist Nate Wooley (1974) deed zich de afgelopen jaren gelden als een echte experimentator. Zijn toonvorming werd gekenmerkt door allerlei vervormingen en er werd gretig gebruik gemaakt van elektronica. Hij speelde met vernieuwers als John Zorn, Anthony Braxton en Fred Frith. De afgelopen jaren lijkt hij zijn focus voor een deel verlegd te hebben naar zijn muzikale wortels. Oude jazz wordt gepresenteerd in een eigentijds jasje, waarbij experimenten hand in hand gaan met de traditie.  Op zijn recente cd ‘(Dance To) The Early Music’, uitgegeven door Clean Feed, duikt hij diep in de jazzgeschiedenis.

 
Het Quintet van trompettist Nate Wooley met vibrafonist Matt Moran en drummer Harris Eisenstadt op het podium van Club Nine. 


Wilbert de Joode, grootmeester van de vrije improvisatie

CONCERTRECENSIE. Uitreiking Buma Boy Edgar Prijs 2016, Bimhuis, 7 december
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Zelden is vriend en vijand het erover eens dat de Buma Boy Edgar Prijs aan een terechte winnaar wordt uitgedeeld, maar in het geval van contrabassist Wilbert de Joode (1955) viel nergens een wanklank. Als autodidact heeft hij zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een van de toonaangevende musici van de Europese improvisatiescene.

  
Wilbert de Joode krijgt de Boy Edgar Prijs uitgereikt door Jacques Waisvisz en trad op met o.a. Achim Kaufman en Frank Gratkowski, en het Ab Baars Trio met pianiste Marta Warelis. 


Jubileumtour voor 70-jarige Jan Akkerman (interview)

8 dec - Jan Akkerman viert op 24 december zijn zeventigste verjaardag. Reden voor de gitarist om samen met vrienden de Nederlandse podia af te struinen om dit jubileum luister bij te zetten. De aftrap is op 21 december in Eindhoven en eindigt op 15 januari in Middelburg.


Genomineerden Grammy Awards 2017 bekend

6 dec - In Los Angeles zijn vandaag de genomineerden voor de 59e editie van de Grammy Awards bekendgemaakt. Onderverdeeld in talrijke categorieën worden onder meer Brad Mehladau & Joshua Redman, John Scofield en Fred Hersch genoemd als kanshebbers voor het beste instrumentale album.


Ben van Gelder – Among Verticals

CD-RECENSIE

Ben van Gelder – Among Verticals
bezetting: Philip Dizack trompet; Ben van Gelder altsaxofoon,
basklarinet; Kyle Wilson tenorsaxofoon; Peter Schlamb vibrafoon;
Sam Harris piano; Rick Rosato contrabas; Craig Weinrib drums
opgenomen: 10 en 11 augustus 2016, Sear Sound, NYC
uitgebracht: november 2016
label: bvgmusic
aantal stukken: 14
tijdsduur: 54’54
website: www.benvangelder.com
door: Cyriel Pluimakers


Altsaxofonist en basklarinettist Ben van Gelder (1988) vormt een van de grootste jazztalenten van de afgelopen jaren. Niet alleen in Nederland, maar ook in New York City doet hij van zich spreken. Sterker nog, hij heeft de afgelopen tien jaar grotendeels in de hoofdstad van de jazz gewoond.


Mete Erker Trio overdondert met pure jazz

CONCERTRECENSIE. Mete Erker Trio, Paradox Tilburg, 3 december 2016
beeld: Nicole Maas-Melis
door: Erno Elsinga

Mete Erker roemde op het podium van de Paradox de vrije muziek in Tilburg. De stad waar hij muzikaal opgroeide tussen de kopstukken van de hedendaagse jazz voordat hij naar Arnhem vertrok. In die stad nam hij ook zijn nieuwe en tweede trio-album op, ‘Live’, in het café annex muziekpodium Stella by Starlight. Zonder overdubs en recht voor zijn raap; een bonte mengeling composities waarin vooral de vrijheid van de jazz wordt gevierd.

 
Mete Erker Trio speelde in Tilburg werk van het nieuwe album 'Live'.  


Richard Bona pakt publiek moeiteloos in

CONCERTRECENSIE. Richard Bona & Mandekan Cubano, Concertzaal Tilburg, 1 december
beeld: Nicole Maas-Melis
door: Erno Elsinga

Met invloeden uit de jazz en pop vermengd met ritmische invloeden uit West-Afrika, Brazilië en het Caribische gebied, begeeft de uit Kameroen afkomstige singer songwriter Richard Bona zich al zo’n twintig jaar op het pad van de wereldmuziek. Met zijn nieuwe band Mandekan Cubano koppelt de bassist muziek uit West-Afrika aan Cubaanse ritmen, zoals te horen op het album ‘Heritage’ dat dit jaar verscheen.

 
Richard Bona en Mandekan Cubano dompelen Tilburgse Concertzaal in Cubaanse sferen.


Boek Jazz in Rotterdam wint prijs

1 dec - Het boek 'Jazz in Rotterdam' van auteur Hans Zirkzee heeft de Mr. J. Dutilhprijs 2016 gewonnen. Zirkzee ontvangt zesduizend euro voor het 'beste historische boek over Rotterdam'.