CONCERTRECENSIE. International Gipsy Festival, Veemarktkwartier Tilburg, 28 mei 2016
beeld: Jostijn Ligtvoet Fotografie
door: Erno Elsinga
Virtuositeit opgesloten in de traditie en balkan beat gingen hand in hand op de twintigste editie van het International Gipsy Festival dat voor de eerste keer in het Tilburgse Veemarktkwartier gehouden werd. Begeleid door zomerse temperaturen zorgde de verjongingskuur mede voor een nagenoeg uitverkochte jubileumeditie, verspreid over een stenen kerktuin en poppodium 013.
Bohemian Betyars, de set van flamencogitarist Maurice Leenaars en het optreden van Amira Medunjanin werden luid bejubeld op de jubileumeditie van International Gipsy Festival.
30 mei - Komend weekeinde worden de halve finales van de prestigieuze Dutch Jazz Competition gehouden. In totaal acht bands nemen het tegen elkaar op, vrijdag in de Tilburgse Paradox en zondag in Cloud Nine van Tivoli Vredenburg in Utrecht. De finale vindt plaats op 10 juni in Bimhuis.
CD-RECENSIE
Ben Webster Meets Piet Noordijk – Johnny Come Lately
bezetting: Ben Webster tenorsaxofoon, Piet Noordijk altsaxofoon, Irv Rochlin piano, Rob Langereis contrabas, Tony Inzalaco drums
opgenomen: 2 februari 1973, Live in De Koffer, Groningen (VPRO-radio)
uitgebracht: mei 2016
label: NJA
aantal stukken: 7
tijdsduur: 73’02
website: www.jazzarchief.nl
door: Cyriel Pluimakers
Als er een jazzmusicus het hoogste woord kon voeren bij jamsessies, dan was het wel altsaxofonist Piet Noordijk (1932-2011). Hij kon zich prima meten met internationale grootheden, zoals hij aantoonde op menig North Sea Jazz Festival. In de serie Treasures of Dutch Jazz van het Nationaal Jazz Archief verscheen onlangs een uitgave uit het sterfjaar van tenorsaxofonist Ben Webster (1909-1973), live opgenomen in het Groningse café De Koffer door de VPRO-radio.
CONCERTRECENSIE. Amersfoort Jazz, Theater De Lieve Vrouw, 27 mei 2016
beeld: Nico Brons
door: Cyriel Pluimakers
Tijdens het drie dagen durende Rabobank Amersfoort Jazz vond er een internationale uitwisseling plaats tussen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse musici in Theater De Lieve Vrouw. Bijzondere gast op de vrijdag was altsaxofonist Paul van Kemenade, die al heel wat kilometers in het land van Nelson Mandela achter de rug heeft. Na een enthousiaste speech van de ambassadeur wordt een start gemaakt met de Dutch South African Jazz Meeting door de vers ingevlogen musici.
Onder meer trompettist Mandla Mhlangeni en de saxofonisten Karendra Devroop en McCoy Mrubata deelden in Amersfoort het podium met Paul van Kemenade.
CONCERTRECENSIE. Angles 9, Bimhuis, Amsterdam, 26 mei 2016
beeld: Eddy Westveer
door: Cyriel Pluimakers
Altsaxofonist Martin Küchen, leider van Angles 9, heeft zijn band inmiddels uitgebreid tot een groot ensemble waarin we een keur uit de Zweedse avant-garde aantreffen. Deze supersize formatie speelt muziek die refereert aan de glorietijd van de free jazz, eind jaren zestig en begin jaren zeventig. Vergelijkingen met Charles Mingus, Carla Bley, Charles Mingus, Don Cherry en het Globe Unity Orchestra liggen voor de hand. Ook treffen we de nodige elementen uit de volksmuziek van de Balkan en West-Afrika aan. Een cocktail die flink opgeklopt wordt geserveerd met een bijna grenzeloze uitbundigheid.
Angles 9 met trompettist Goran Kajfes en saxofonist Eirik Hegdal overrompelde het Bimhuis.
CD-RECENSIE
Carla Bley, Andy Sheppard, Steve Swallow – Anando el Tiempo
bezetting: Carla Bley piano, Andy Sheppard sopraan- en tenorsaxofoon, Steve Swallow elektrische bas
opgenomen: november 2015, Lugano
uitgebracht: mei 2016
label: ECM
aantal stukken: 5
tijdsduur: 47’21
website: www.challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers
Pianiste Carla Bley vierde begin mei haar tachtigste verjaardag, een moment dat ongeveer samenviel met de uitgave van haar nieuwe cd ‘Andando el Tiempo’, een productie die ze maakte met saxofonist Andy Sheppard en bassist Steve Swallow. Het is de derde uitgave van deze triobezetting, waarmee Bley jazzy kamermuziek speelt. Een activiteit naast haar al jarenlang bestaande orkest.
CONCERTRECENSIE. Bart Defoort Quintet, De Werf, Brugge, 20 mei 2016
beeld: Guy van de Poel, Jean-Luc Goffinet
door: Bartel Debbaut
Bruggeling Bart Defoort draait als tenorsaxofonist al meer dan twintig jaar mee in de Belgische jazzscene. Zo maakt hij sinds het prille begin deel uit van het Brussels Jazz Orchestra. Als bandleider bracht hij recent met ‘Inner Waves’ zijn vierde album uit. “Zieleroerselen”, die hij in De Werf presenteerde met zijn trouwe sparringpartner Hans Van Oost op gitaar en drie nieuwelingen binnen het kwintet: pianist Ewout Pierreux, contrabassist Christophe Devisscher en percussionist Toni Vitacolonna.
Archiefbeeld van pianist Ewout Pierreux, saxofonist Bart Defoort en gitarist Hans van Oost.
24 mei - De Edison Jazz Nationaal gaat dit jaar naar het Yuri Honing Acoustic Quartet voor het album 'Desire'. Ook het historische, recent verschenen live-album van Boy Edgar's Big Band, uitgegeven door het Jazz Archief, viel in de prijzen.
24 mei - Geen Liberation Music Orchestra met Carla Bley, maar wel met Patti Smith op het affiche rondt Jazz Middelheim zijn programma af. Het jaarlijkse Antwerpse jazzfestival wordt gehouden van 12 tot en met 15 augustus in Park Den Brandt.
CD-RECENSIE
David Murray, Geri Allen, Terri Lyne Carrington - Perfection
bezetting: Wallace Roney Jr. trompet, Craig Harris trombone, David Murray, tenorsaxofoon en basklarinet, Charnett Moffett contrabas, Terri Lyne Carrington drums
opgenomen: 18 en 19 juni 2015, Avatar Studios NYC
uitgebracht: april 2016
label: Motéma
aantal stukken: 10
tijdsduur: 57’47
website: www.motema.com
door: Cyriel Pluimakers
In de jaren zeventig gestart als een compromisloze avant-gardist, ontwikkelde tenorsaxofonist en basklarinettist David Murray zich tot een veelzijdig musicus, die opereerde in bezettingen van klein tot groot en in genres die varieerden tussen free, funk, world en traditioneel. Hij maakte een stortvloed aan platen, zo rond de 150, meer dan al zijn generatiegenoten.
CONCERTRECENSIE. Dick de Graaf New Quartet, Vredenburg, Club Nine, Utrecht, 20 mei
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers
Saxofonist Dick de Graaf (1954) behoort al heel wat jaren tot de top van de Nederlandse jazzscene. Naast aan de bebop gerelateerde muziek, speelt hij ook graag cross-overs met tango, Afrikaanse muziek, klassieke muziek en rock. In zijn nieuwe kwartet integreert hij diverse muzikale invloeden. De presentatie vindt plaats in de gezellige Club Nine, in de nok van het gigantische TivoliVredenburg.
Saxofonist Dick de Graaf met de Italiaanse gitarist Federico Castelli en contrabassist Stefan Lievestro.
2 CD-RECENSIES
door: Cyriel Pluimakers
Paul van Kemenade – A Kind Of…
bezetting: diverse met o.m. Jacq Palinckx, Angelo Verloegen, Wiro Mahieu, Ray Anderson, Ernst Glerum, Han Bennink, Jan Kuiper, Stevko Busch, Maurice Leenaars, Fezile ‘Feya’ Faku en Louis Mhlanga
opgenomen: diverse data en diverse locaties
uitgebracht: april 2016
label: KEMO
aantal stukken: 13
tijdsduur: 62’17
website: www.paulvankemenade.com
Altsaxofonist Paul van Kemenade (1957) is een van de belangrijkste exponenten van de Tilburgse school en een van de beste blazers van de Nederlandse jazzscene. Daarnaast is hij ook nog bijzonder actief als organisator, bandleider en componist. Met grote regelmaat verschijnen er albums, die hij uitgeeft op zijn eigen label KEMO. Een cultureel ondernemer pur sang en inmiddels is hij toe aan zijn vijftiende en zestiende productie in eigen beheer: ‘A Kind Of…’, een sampler met verschillende bezettingen, en ‘Checking Out’, een kwartetalbum.
CONCERTRECENSIE. Moers Festival, Moers, Duitsland, 13 - 16 mei 2016
beeld: Elisa Essex
door: Georges Tonla Briquet
Opvallend wederom hoe rijk en gevarieerd improvisatie en vrije muziek kunnen klinken op het Duitse Moers Festival, mede door de vertakkingen van Keulen tot Afrika en van Scandinavië tot Cuba. Absoluut hoogtepunt van deze festivaleditie was het concert van de Belgisch-Noorse groep Warped Dreamer.
Duo Kaja Draksler en Susana Santos Silva, de band Warped Dreamer en Cassandra Wilson die optrad met het trio Harriet Tubman op de podia van Moers Festival.
CONCERTRECENSIE. Music Meeting, Park Brakkestein Nijmegen, 14 en 15 mei 2016
beeld: Gerard Verschooten, Ron Beenen (zw/w)
door: Cyriel Pluimakers
De Nijmeegse Music Meeting is al jarenlang internationaal toonaangevend voor muziek die zich op het grensvlak beweegt van jazz en wereldmuziek. In het verleden werden ook de nodige compositieopdrachten verstrekt, maar dat was bij deze editie niet het geval. Het evenement speelt zich af in het sfeervolle Park Brakkenstein, een plek die zich uitstekend leent voor rollende keukens, stands, looporkesten en andere vormen van gezelligheid.
Toetsenist Cory Henry, Konono No. 1 & Batida en de Griekse zangeres Savina Yannatou op de podia van Music Meeting.
CD-RECENSIE
Enrico Pieranunzi – Tales from the Unexpected
bezetting: Enrico Pieranunzi piano, Jasper Somsen contrabas, André Ceccarelli drums
opgenomen: 29 augustus 2015, Theater Gütersloh
uitgebracht: 23 oktober 2015
label: Intuition / Challenge Records
aantal stukken: 11
tijd: 76:33
website: www.enricopieranunzi.it
door: David Cohen
De Italiaanse pianist Enrico Pieranunzi (1949) behoort tot een selecte groep muzikanten. Enerzijds is hij stevig in de jazztraditie verankerd en anderzijds schuwt hij niet alleen de experimentele avant-garde geenszins, maar weet hij haar ook op speelse wijze vorm te geven met gevoel voor schoonheid en lyriek. Van deze benadering is ‘Tales from the Unexpected’ een heel geslaagd resultaat.
CD-RECENSIE
Flat Earth Society – Terms Of Em-barr-ass-ment
Hommage to Zappa or not, he’s dead anyway
bezetting: Flat Earth Society met gasten Mauro Pawlowski gitaar en zang, Peter Verdonck baritonsaxofoon, Gregory van Seghbroeck euphonium, Sam Vloemans trompet
opgenomen: live 2014, diverse locaties in Nederland en België
uitgebracht: 2016
label: Igloo Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 45:42
website: www.fes.be – www.igloorecords.be
door: Erno Elsinga
Geen vrolijker gezelschap dan het veelkoppige Flat Earth Society (FES), de bigband onder leiding van oprichter en basklarinettist Peter Vermeersch die geen project uit de weg gaat. Zeker niet wanneer het de muziek van Frank Zappa betreft, net als FES een alles-moet-kunnen-muzikant met lak aan hokjes.
CD-RECENSIE
Hildegunn Øiseth – Time Is Coming
bezetting: Hildegunn Øiseth trompet, flügelhorn, bukkehorn; Espen Berg piano; Mats Eilertsen contrabas; Per Oddvar
Johansen drums
opgenomen: augustus 2015, Rainbow Studio Oslo
uitgebracht: 26 februari 2016
label: Losen Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 41.11
website: www.hildegunn.com - www.losenrecords.no
door: Armand van Wijck
Ruimtelijk, bezinnend, mystiek, aards. Zo laat de muziek op dit vierde album van de Noorse trompettiste Hildegunn Øiseth zich omschrijven.
11 mei - Onder het motto 'Laat uw stem horen' is Muziekpodium Zeeland (MPZ) een actie begonnen die het provinciebestuur moet doen inzien dat het podium wel degelijk bijdraagt aan de Zeeuwse identiteit. De regionale overheid denkt daar anders over en wil de jaarlijkse drie ton subsidie overeenkomstig de cultuurnota 2017-2020 in vier jaar tijd tot nul euro reduceren.
11 mei - De bij leven al legendarische Carla Bley is vandaag tachtig jaar geworden. De componiste, pianiste, organiste en bigbandeider viert dat vanavond met een concert in New York, maar ook met een nieuw album en een Europese tournee met optredens in Amsterdam en Antwerpen.
CD-RECENSIE
Coal Harbour – Crossing the Canal
bezetting: Tom Ridderbeekx trompet, Yoran Aarssen, altsaxofoon en klarinet, Sam Thomas trombone, Ephraim Feves viool, Esther Wüstenhoff viool, Yanna Pelser altviool, Thomas van Geelen cello, Robert Koemans piano, Tomek van Leeuwen contrabas, Willem Romers drums
opgenomen: 20, 21 oktober 2015, Grounds (WMDC) Rotterdam
uitgebracht: maart 2016
label: Coal Harbour (eigen beheer)
aantal stukken: 4
tijdsduur: 25’
website: www.coalharbour.nl
door: Cyriel Pluimakers
‘Crossing the Canal’ is een project, waarin het jazzsextet Coal Harbour een samenwerking aangaat met een klassiek strijkkwartet. Voor het Amsterdamse Grachtenfestival in augustus 2015 kregen de musici de opdracht een programma te maken op de scheidslijn tussen jazz en klassieke muziek. Een hybride genre dat in het verleden niet altijd tot successen leidde. Gunstige uitzondering vormen de Third Stream-experimenten van onder meer John Lewis, Gunther Schuller en Jimmy Giuffre. Een van de hoogtepunten in het genre is nog altijd de productie ‘Focus’ van Stan Getz, met avontuurlijke strijkersarrangementen van Eddie Sauter.
CD-RECENSIE
Sonny Rollins Trio & Horace Silver Quintet – Swiss Radio Days Jazz Series Vol. 40 - Zürich 1959
bezetting: Sonny Rollins Trio: Sonny Rollins tenorsaxofoon, Henry Grimes contrabas, Pete La Roca drums. Horace Silver Quintet: Blue Mitchell trompet, Junior Cook tenorsaxofoon, Horace Silver piano, Gene Taylor contrabas, Louis Hayes drums
opgenomen: 5 maart 1959, Radio Studio Zürich
uitgebracht: april 2016
label: TCB
aantal stukken: 10
tijdsduur: 58’56
website: www.challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers
Het Zwitserse TCB-label brengt al jarenlang hoogtepunten uit van historische radio-opnames. In het verleden verschenen er registraties van onder meer Art Blakey, Dexter Gordon, Oscar Peterson, Max Roach en Quincy Jones. De opnamekwaliteit varieert, maar de muziek is altijd geweldig. Recent zagen historische opnames uit 1959 van het Sonny Rollins Trio en het Horace Silver Quintet het daglicht. Twee topensembles uit de naoorlogse jazzgeschiedenis.
9 mei - De tien genomineerden voor de jaarlijkse Edison Jazzism Publieksprijs zijn bekend. Het album dat na twee stemronden de meeste stemmen vergaard wordt op vrijdag 24 juni in het nieuwe Luxor Theater tijdens inJazz in Rotterdam bekroond met de Edison Jazz/World Publieksprijs.
INTERVIEW
beeld: Thomas Huisman
door: Stefan de Graaf
Percussionist en docent Marijn Korff de Gidts over creatieve zoektochten en muziekonderwijs.
Wie zo nu en dan buiten de eigen comfortzone treedt ontdekt nieuwe dingen en wie vaste routines doorbreekt stelt zich open voor nieuwe ervaringen. Muziek en improvisatie kunnen daarbij helpen. We spreken percussionist, improvisator en docent Marijn Korff de Gidts in Podium Mozaïek in Amsterdam-West. Zijn fascinatie voor alles wat geluid maakt wordt tijdens het tafelgesprek ter plekke gedemonstreerd: “Als percussionist beperk je je niet tot je eigen instrument, je kunt alles als je instrument zien, ook dit peperstel, deze lepel of kop muntthee.” Muziek is van en voor iedereen, zo lijkt Korff de Gidts te willen benadrukken. Immers iedereen kan muziek maken door zich te oefenen in het luisteren en door te leren improviseren.
CONCERTRECENSIE. MATAK, Intro in Situ, Maastricht, 3 mei 2016
beeld: Erwin Penners
door: Mathilde Löffler
Zich openstellen, clichés uit het hoofd zetten en samen ruim baan geven aan de inspiratie van het moment door in vrije improvisaties elkaars grenzen te verkennen. Dat is de leidraad van MATAK, een ensemble waar niets te gek is en waar zonder voorbehoud wordt gemusiceerd.
Zangeres Isabel Bermejo, trombonist Tim Daemen en bassist Mateusz Malcharek.
CONCERTRECENSIE. Enrico Rava New 4tet, Bimhuis, 5 mei 2016
door: David Cohen
Wanneer de 76-jarige Italiaanse peetvader van de jazz opkomt, is zijn uitstraling zo jeugdig en energiek, dat pas later tot je doordringt dat zijn gitarist, contrabassist en drummer samen waarschijnlijk jonger zijn dan hij. Hij kijkt om zich heen en besluit zonder aankondiging het eerste nummer in te zetten. De lange grijze haren vallen naar achteren en schudden wanneer hij met verwaarloosbare moeite zijn bugel aan zijn lippen zet.
Archiefbeeld Enrico Rava New 4tet tijdens een concert in Italië. Foto © Dan Codazzi.
5 mei - De Pinksterfestivals in Nederland zijn goed vertegenwoordigd, maar ook het Duitse Moers Festival (vlak over de grens bij Venlo) staat in de startblokken. Met onder andere Cassandra Wilson, David Virelles en Harold López-Nussa presenteert Moers weer internationale namen uit de werelden van jazz, improvisatie en aanverwante muziekstromingen.
CD-RECENSIE
Nueva Manteca – Crime!
bezetting: Jan Laurens Hartong piano, Ben van den Dungen tenor- en sopraansaxofoon, Ilja Reijngoud trombone, Ed Verhoeff elektrische gitaar, Jeroen Vierdag contrabas, Nils Fischer percussie, Lucas van Merwijk drums
opgenomen: 21 maart 2014
uitgebracht: september 2015
label: JWA Jazz
aantal stukken: 11
tijd: 67:35
website: www.nuevamanteca.nl - www.jwajazz.nl
door: David Cohen
‘Crime!’ is het twaalfde album van de wereldberoemde Nederlandse latinjazz-formatie Nueva Manteca, die in 1983 werd opgericht door de deze week overleden pianist Jan Laurens Hartong. Voor deze plaat heeft Hartong elf arrangementen gemaakt van beroemde melodieën uit de wereld van de misdaadfilms, waaronder ‘The Godfather’, ‘Baantjer’ en ‘Mulholland Falls’.
CONCERTRECENSIE. Oliver’s Cinema, Porgy & Bess, Terneuzen, 1 mei 2016
beeld: Eddy Westveer
door: Bartel Debbaut
Als laatste jazzconcert van dit seizoen stond in Porgy & Bess Oliver’s Cinema op het programma, het trio van trompettist Eric Vloeimans, accordeonist Tuur Florizoone en cellist Jörg Brinkmann. Een goede keuze als afsluiter, zo bleek.
Eric Vloeimans, Tuur Florizoone en Jörg Brinkmann brachten een sfeervol concert in Porgy en Bess.
CD-RECENSIE
Jan van Duikeren’s JVD4 – Dear John
bezetting: Jan van Duikeren trompet en bugel, John Engels drums, Karel Boehlee piano, Aram Kersbergen contrabas, Benjamin Herman altsaxofoon
opgenomen: 22, 23 juni 2015, De Roode Bioscoop, Amsterdam
uitgebracht: april 2016
label: Challenge Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 56’10
website: www.challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers
De Rotterdamse trompettist Jan van Duikeren (1975) is een veelgevraagd solist en de lijst van musici en bands waarmee hij gespeeld heeft, is te lang om op te noemen. Je kunt hem aantreffen in de band van Candy Dulfer, maar ook in Bløf, Gare du Nord, de New Cool Collective of het Metropole Orkest. Van Duikeren is een echte vakman, geen vernieuwer. Sporadisch maakt hij een album onder eigen naam.
2 mei - Jan Laurens Hartong, pianist, componist, oprichter en bandleider van Nueva Manteca, is op 74-jarige leeftijd overleden. Hartong gaf ook les aan het Rotterdams Conservatorium.
CONCERTRECENSIE. De Three Al’s, Kennismakerij Spoorzone, Tilburg, 28 april
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga
Gefascineerd door de leugen, beseffende dat de leugen niet zonder de waarheid kan. Het lijkt de kern van de Three Al’s, een absurdistisch verbond tussen drie volwassen mannen die in woord en muziek met de verbeelding spelen zonder dat je er vat op krijgt.
Albert van Veenendaal, Alan Purves en A.L. Snijders in het kader van paraBIEBop in de Tilburgse Kennismakerij.