CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Festival Jazz in Duketown heeft programma rond

31 mrt - Saxofonist Kenny Garrett, het Zwitserse trio Plainstow en de Noorse trompettist Mathias Eick zijn enkele namen die hun opwachting maken op Jazz in Duketown, het grootste gratis jazzfestival van Nederland dat van 13 tot en met 16 mei gehouden wordt in de binnenstad van Den Bosch. 
» Ibrahim Maalouf Artist in Residence North Sea Jazz

24 mrt - Een maand voor de bekendmaking van het volledige programma en tijdschema van North Sea Jazz Festival 2016, is bekendgemaakt dat Ibrahim Maalouf Artist in Residence zal zijn van het festival in Rotterdam. 
» Maart pakt uit met festivals Maastricht, Utrecht en Bussum

10 mrt – Met een eerste editie van Transition op 26 maart in Utrecht, op 19 maart voorafgegaan door de veertiende editie van Jazz Maastricht Festival en het traditionele Goois Jazzfestival, gaat het festivalseizoen dit jaar vroeg en voortvarend van start. Aan internationale toppers geen gebrek. 
» Tom van der Zaal winnaar Dordtse Sena Jazzprijs

7 mrt - Altsaxofonist Tom van der Zaal heeft zondag de Dordtse Sena Jazzprijs 2016 gewonnen. Van der Zaal won daarmee duizend euro en een optreden op het Big Rivers Festival dat in juli in Dordrecht gehouden wordt. 
» Edison Gala verhuist naar inJazz in Rotterdam

2 mrt - De jaarlijkse uitreiking van de Edison Jazz/World verhuist van Eindhoven naar Rotterdam. Op 24 juni worden de Awards voor het eerst uitgereikt tijdens inJazz, voorheen de Jazzdag. 

Festival Jazz in Duketown heeft programma rond

31 mrt - Saxofonist Kenny Garrett, het Zwitserse trio Plainstow en de Noorse trompettist Mathias Eick zijn enkele namen die hun opwachting maken op Jazz in Duketown, het grootste gratis jazzfestival van Nederland dat van 13 tot en met 16 mei gehouden wordt in de binnenstad van Den Bosch.


Exotische ritmen met de flexibiliteit van rubber

CONCERTRECENSIE. Avishai Cohen Trio, Concertzaal Tilburg, 30 maart 2016
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Exotische ritmen geplukt uit de wereldmuziek met invloeden uit de jazz en klassieke muziek vormen sinds begin jaren negentig de basis van het succes van Avishai Cohen, de Israëlische contrabassist die zijn optredens graag van een showelement voorziet.

  
Avishai Cohen Trio met pianist Omri Mor en slagwerker Daniel Dor in Tilburg. 


Transition avontuurlijk jazzfestival zonder popmuziek

CONCERTRECENSIE. Transition Festival, TivoliVredenburg Utrecht, 26 maart 2016
beeld: Ronald Rijntjes e.a.
door: Cyriel Pluimakers

In samenwerking met twee programmeurs van de staf van North Sea Jazz, lanceerde TivoliVredenburg het nieuwe jazzfestival Transition in Utrecht. “Jazz is in beweging. In het nieuwe millennium is een duidelijke kentering gaande. De iconen van de vorige eeuw en de grondleggers van de jazz zijn nagenoeg van het toneel verdwenen en de nieuwe helden winnen snel terrein. Het zijn Transition Years”, meldt de programmastaf.

  
Eric Revis Trio, Ibrahim Maalouf en gitaarduo Jesse van Ruller en Reinier Baas tijdens festival Transition in Utrecht. 


Transition is jong, modern en kosmopolitisch

CONCERTRECENSIE. Transition Festival, TivoliVredenburg, Utrecht, 26 maart 2016
beeld: Ronald Rijntjes e.a.
door: Martijn van Geffen

‘Jazz is in beweging’, stond op de webpagina van het gloednieuwe jazzfestival Transition dat voor de eerste keer plaatsnam in de Utrechtse TivoliVredenburg. De programmering was dan ook erg modern. Kenmerkend was de weinige traditionele jazz en het diverse aanbod van jong nieuw talent die zich liet inspireren door verschillende uithoeken van de wereld. Een goede keuze want de zalen zaten goed vol, de sfeer zat er goed in en er was niets om niet te verlangen naar meer. De organisatie kondigde dan ook met trots een vervolg aan voor volgend jaar.

  
Avishai Cohen, Yuri Honing (© Brigitte Soffner) en de band van Gideon van Gelder op de eerste editie van Transition in TivoliVredenburg. 


Ava Mendoza: grilligheid als essentie

VOORBESCHOUWING
door: Mischa Andriessen

Gitariste Ava Mendoza speelt 31 maart in Rasa Utrecht en
1 april in Bimhuis Amsterdam.Na het Transition Festival in Utrecht afgelopen weekend is moeilijk een andere conclusie te trekken dan dat jazz in beweging is. Dat is niet alleen maar goed nieuws want ten minste een deel van de jazz beweegt zich in de richting van een op hoog niveau uitgevoerde herhalingsoefening. Bij de bar vertelde iemand enthousiast over het optreden van het Mark Guiliana Jazz Quartet. ‘Het was bijna exact gelijk aan hun optreden in het Bimhuis.’ Daar scheiden zich de geesten. Voor de een is jazz in de eerste plaats een vormbeginsel, voor de ander een mentaliteit. Voor de een komt het aan op vakmanschap en vernuft, voor de ander op ideeën en durf.


Zhenya Strigalev - Never Group

CD-RECENSIE

Zhenya Strigalev Never Group
bezetting: Zhenya Strigalev altsaxofoon; Tim Lefebvre basgitaar; Eric Harland drums. Gasten: Bruno Liberda elektronica; Matt Penman contrabas; John Escreet keyboards; Alex Bonney trompet
opgenomen: Golden Retriever Studio, Berlijn, 2015
uitgebracht: april 2016
label: Wirlwind Recordings
aantal stukken: 20 
tijdsduur: 73:56
website: zhenyastrigalev.com - whirlwindrecordings.com
door: Erno Elsinga


Never Group is de nieuwe band van Zhenya Strigalev, een afgeleide van de band Smiling Organizm - met kopstukken Ambrose Akinmusire, Larry Grenadier, Tim Lefebvre en Eric Harland - waarmee de Russische altsaxofonist vorig jaar naam maakte.


Ilse Huizinga – Here’s to Maya Angelou

CD-RECENSIE

Ilse Huizinga – Here’s to Maya Angelou
bezetting: Ilse Huizinga zang, Erik van der Luijt piano, Erik Robaard contrabas, Joost Kesselaar drums
opgenomen: 28 september, 1 oktober 2015
uitgebracht: maart 2016
label: Daybreak Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 45’10
website: www.ilsehuizinga.com
door: Cyriel PluimakersJazzzangeres Ilse Huizinga (1966) maakte al zo’n zes cd’s, die ook internationaal goed ontvangen werden. Door de gezaghebbende Amerikaanse criticus Scott Yanov werd ze zelfs opgenomen in ‘The Jazz Singers, The Ultimate Guide’, een standaardwerk dat korte portretten bevat van de vijfhonderd beste jazzzangeressen aller tijden. Samen met Rita Reys voert ze hier de Nederlandse vocale eredivisie aan.


Ibrahim Maalouf Artist in Residence North Sea Jazz

24 mrt - Een maand voor de bekendmaking van het volledige programma en tijdschema van North Sea Jazz Festival 2016, is bekendgemaakt dat Ibrahim Maalouf Artist in Residence zal zijn van het festival in Rotterdam.


Jazz Maastricht Festival eindigt in feestje

CONCERTRECENSIE. Jazz Maastricht Festival, Theater aan het Vrijthof, 19 maart 2016
beeld: Eddy Westveer
door: Mathilde Löffler

Maastricht was zaterdag voor even een hotspot van internationale allure. De antiekbeurs TEFAF zorgde voor een bijzonder decor en een polowedstrijd op het Vrijthof zette bij de entree van het Jazz Maastricht Festival een wereldse sfeer neer voor een gemêleerd publiek van alle leeftijden.

  
Shai Maestro, Laura Mvula en Joe Lovano vormden de hoofdmoot van Jazz Maastricht Festival. 


Nieuw Bart Wirtz Quintet hip en onbevangen

CONCERTRECENSIE. Bart Wirtz Quintet, Paradox Tilburg, 18 maart 2016
beeld: Eddy Westveer
door: Erno Elsinga

Bart Wirtz valt vooralsnog niet op eenzijdigheid te betrappen. Naam gemaakt in het hardjazz ensemble Monsieur Dubois, deel uitmakend van het avontuurlijke Artvark Saxophone Quartet en met enkele uitmuntende, op hardbop gebaseerde albums onder eigen naam op zak, presenteerde de Amsterdammer in Tilburg een nieuw kwintet dat met speelse ritmen en elektronica nieuwe bronnen aanboort binnen het oeuvre van de nu bijna veertigjarige altsaxofonist.

  
Bart Wirtz presenteerde in Tilburg zijn nieuwe kwintet. 


Nicole Mitchell, Tomeka Reid, Mike Reed - Artifacts

CD-RECENSIE

Nicole Mitchell,  Tomeka Reid, Mike Reed - Artifacts
bezetting: Nicole Mitchell dwarsfluit, elektronica; Tomeka Reid cello; Mike Reed drums
opgenomen: 2015, Foxhall studios, Chicago
uitgebracht: november 2015
label: 482 Music
aaantal stukken: 9
tijdsduur: 46:13
website: nicolemitchell.com - tomekareid.net - mikereed.com
door: Bartel DebbautDe Association for the Advancement of Creative Musicians, kortweg AACM, viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Deze organisatie, gevestigd in Michigan, heeft als doel het promoten en uitbrengen van originele muziek in stijl variërend van avant-garde, klassiek tot wereldmuziek.


Omer Avital – Abutbul Music

CD-RECENSIE

Omer Avital – Abutbul Music
bezetting: Omer Avital contrabas, Yonathan Avishai piano, Alexander Levin tenorsaxofoon, Ofri Nehemya drums, Asaf Yuri tenor- en sopraansaxofoon
opgenomen: 8 en 9 november 2015
uitgebracht: 18 maart 2016
label: Jazz Village
aantal stukken: 9
tijd: 70:07
website: www.omeravital.com
door: David Cohen


Contrabassist en componist Omer Avital wordt geroemd om de grote vindingrijkheid waarmee hij oosterse sferen en melodieën vermengt met de taal van de jazz. Eerdere albums die een brug sloegen tussen de tradities van Oost en West waren ‘Suite of the East’ (2012) en ‘New Song’ (2014), beide met trompettist Avishai Cohen en saxofonist Joel Frahm in de frontlinie.


Instant Composers Pool – Restless in Pieces

CD-RECENSIE

Instant Composers Pool – Restless in Pieces
bezetting: Mattijs van de Woerd vocals, Mary Oliver viool en altviool, Thomas Heberer trompet, Wolter Wierbos trombone, Michael Moore klarinet en altsaxofoon, Tobias Delius, klarinet en tenorsaxofoon, Tristan Honsinger cello en vocals, Guus Janssen piano en orgel, Ernst Glerum contrabas, Han Bennink drums
opgenomen: 21, 22 oktober 2015, Electric Monkey Studio, A'dam
uitgebracht: 15 maart 2016
label: ICP 054
aantal stukken: 13
tijdsduur: 60’24
website: www.icporchestra.com
door: Cyriel Pluimakers


De Instant Composers Pool moet het al geruime tijd zonder een van zijn geestelijk leiders stellen. Pianist Misha Mengelberg is dementerend en speelt niet meer mee, maar zijn gedachtegoed en originele geest is nog volop aanwezig in het ensemble. Pianist Guus Janssen heeft de rol van Mengelberg op onnavolgbare wijze overgenomen en improviseert in de geest van de grote muzikale vrijdenker.


Susanne Alt - Saxify

CD-RECENSIE

Susanne Alt - Saxify
bezetting: Susanne Alt alt- en tenorsaxofoon, fluit. Met Gary Winters trompet; Fred Wesley trombone; Bruno Speight gitaar; Lorrén Rettich zang, e.v.a. 
uitgebracht: 18 maart 2016
label: Venus Tunes
aantal stukken: 12
tijdsduur: 65:39
website: www.susannealt.com
door: Erno ElsingaMaar liefst dertig muzikanten uit binnen- en buitenland liet Susanne Alt aanrukken voor haar nieuwste album ‘Saxify’. Het resultaat mag er zijn: een arsenaal aan vette funk, zwoele soul en een prettige overdadigheid aan swingende muzikale plaagstoten die in de strakke productie tot hitgevoelige ingrediënten worden samengesmolten.


Avishai Cohen Quartet perfect in balans

CONCERTRECENSIE. Avishai Cohen Quartet, Schuttershof Middelburg, 9 maart
beeld: Eddy Westveer
door: Bartel Debbaut

Met een schijnbaar ongeëvenaard gemak opent het kwartet het concert. De musici starten met vloeiende melodielijnen in hardbopstijl, neigend naar een vleugje blues. Trompettist Avishai Cohen is in Middelburg om werk te spelen van zijn recent bij ECM verschenen album ‘Into The Silence’.

  
Avishai Cohen Quartet op het podium van Schuttershof in Middelburg. 


Bilal stoere grensverlegger

CONCERTRECENSIE. Bilal Unplugged, Muziekgieterij Maastricht, 10 maart
door: Mathilde Löffler


De Amerikaanse singer-songwriter Bilal in de Muziekgieterij Maastricht. Foto © Mathilde Löffler.


Bilal Unplugged was geen doorsnee jazzconcert. Hip internationaal publiek, een ruig industrieel pand annex poppodium, een stomende zaal die gretig swingde op grensoverschrijdende neo-soul van een akoestisch trio van twee gitaren, bas en virtuoze warme zang. Hier stond een New Yorkse artiest die zich aan genregrenzen weinig gelegen liet liggen. Een stoere man met een indrukwekkende staat van dienst, bekend door samenwerkingen met onder andere Kendrick Lamar, Jay Z, Beyoncé en Robert Glasper.


Maart pakt uit met festivals Maastricht, Utrecht en Bussum

10 mrt – Met een eerste editie van Transition op 26 maart in Utrecht, op 19 maart voorafgegaan door de veertiende editie van Jazz Maastricht Festival en het traditionele Goois Jazzfestival, gaat het festivalseizoen dit jaar vroeg en voortvarend van start. Aan internationale toppers geen gebrek.


Snarky Puppy - Family Dinner Volume Two

CD-RECENSIE

Snarky Puppy - Family Dinner Volume Two
bezetting: Snarky Puppy met gastsolisten* 
opgenomen: 2015, Roots of Music Foundation, New Orleans
uitgebracht: januari 2016
label: Impulse
aantal stukken: 8
tijdsduur: 54:93
website: www.snarkypuppy.com - www.impulse-label.com
door: Mathilde Löffler
Snarky Puppy, het veelgeprezen eclectische jazz-, global- en funkcollectief uit New York, zet met het nieuwe album ‘Family Dinner Volume Two’ de artistieke triomftocht voort die enkele jaren geleden is begonnen. Samen met het Metropol Orkest kreeg de formatie van bassist en bandleider Michael League voor het album ‘Sylva’ in 2015 een tweede Grammy voor het beste instrumentale album van het jaar.


Tom van der Zaal winnaar Dordtse Sena Jazzprijs

7 mrt - Altsaxofonist Tom van der Zaal heeft zondag de Dordtse Sena Jazzprijs 2016 gewonnen. Van der Zaal won daarmee duizend euro en een optreden op het Big Rivers Festival dat in juli in Dordrecht gehouden wordt.


Echte jazz, kom daar nog maar eens om

CONCERTRECENSIE. Rein de Graaff Trio & Eric Alexander, Paradox Tilburg, 4 maart
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Ongetwijfeld zal Rein de Graaff als zovelen geconstateerd hebben dat de jazz allang geen jazz meer is. In een tijd waarin zelfs overleden musici middels hologrammen nog concerten verzorgen, heeft de gepassioneerd beboppianist geen website en wordt een tournee per post aangekondigd. Echte jazz, komt dat zien.

  
Het Rein de Graaff Trio met tenorsaxofonist Eric Alexander op het podium van Paradox. 


Improvisatie is een gezamenlijke activiteit

INTERVIEW
beeld: Karen van Gilst
door: Stefan de Graaf
Arnold Dooyeweerd leidt al meer dan veertig jaar de workshop
in het Bimhuis.Anderen in moeilijke situaties brengen om ze vervolgens creatief op zoek te laten gaan naar oplossingen. Dat is kernachtig wat bassist en ras improvisator Arnold Dooyeweerd al meer dan veertig jaar met zijn improvisatieworkshop in het Bimhuis beoogt. “Uit ervaring weet ik wat wel en wat niet werkt. Het zijn geen regels maar eerder natuurwetten die je moet volgen”, aldus de workshopleider. “Je krijgt de beste resultaten als je een paar vallen zet en de mensen er vrijwillig in laat trappen."


Edison Gala verhuist naar inJazz in Rotterdam

2 mrt - De jaarlijkse uitreiking van de Edison Jazz/World verhuist van Eindhoven naar Rotterdam. Op 24 juni worden de Awards voor het eerst uitgereikt tijdens inJazz, voorheen de Jazzdag.