CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» North Sea Jazz maakt eerste namen bekend

27 jan - Simply Red, Diana Krall en Snarky Puppy komen naar de 41 editie van het North Sea Jazz Festival. Dat maakte festivaldirecteur Jan Willem Luyken woensdag op NPO Radio 2 bekend. 
» Jazzdag verder onder nieuwe naam inJazz

8 jan - De Jazzdag, het Nederlandse netwerk en showcase evenement voor jazz, gaat verder onder de naam inJazz. Met deze nieuwe naam onderstreept organisator Buma Cultuur het meerdaagse en internationale karakter van de belangrijkste ontmoetingsplek voor jazzprofessionals en -liefhebbers. 
» De Verkeerstoren vrijplaats met podium in Amsterdam-Noord

2 jan -  Verschillende Amsterdamse initiatieven hebben hun handen ineen geslagen om voor de komende twee jaar in De Verkeerstoren een nieuwe coöperatieve en creatieve werkplaats met elkaar te creëren. Op 6 januari wordt de ultra dynamische plek geopend die met De Ruimte tevens een podium voor improvisatiemuziek biedt. 
» Zangeres Natalie Cole (65) overleden

1 jan - Natalie Cole, dochter van jazzzanger en -pianist Nat King Cole, is in een ziekenhuis van Los Angeles op 65-jarige leeftijd overleden. De negenvoudig Grammy Award-winnares debuteerde op zesjarige leeftijd en had in de jaren zeventig hits met 'Inseparable' en This will be'. 
» Gelukkig Nieuwjaar!

1 jan - Medewerkers van Jazzenzo wensen u een voorspoedig, muzikaal maar bovenal een gezond 2016! 

Galloway Big Band – Bronzeville

CD-RECENSIE

Galloway Big Band – Bronzeville
bezetting: T.S. Galloway bandleider, dirigent, trombone; trompetten: Joe Rivera, Michael Sion, Michael Varekamp; trombones: Jos van den Heuvel, Anne Dockter, Arthur More (bas); saxofoons: Arthur Heuwekeeijer alt- en sopraansax, Lior Kuperberg tenorsax, Alex Coke fluit, tenorsax, Rutger van Otterloo baritonsax; ritmesectie: Ernie Adams drums, Vincent Henar basgitaar, Robin van Geerke piano; zang Brenda Frans, Omar Hester.
uitgebracht: 2015
label: Xango Music
aantal stukken: 11
tijd: 49:51
website: www.frafrasound.com
door: David Cohen


De in Nederland woonachtige trombonist T.S. Galloway heeft een lange geschiedenis achter zich. Zijn verleden als lid van de Count Basie Big Band klinkt als vanzelf door in zijn solo’s (hier bijvoorbeeld op ‘Spring Thing’), maar wat uit de hele plaat spreekt zijn vooral zijn jonge jaren in Chicago en de bruisende muziekwijk Bronzeville.


Pascal Schumacher - Left Tokyo Right

CD-RECENSIE

Pascal Schumacher - Left Tokyo Right
bezetting: Pascal Schumacher vibrafoon, composities; Pol Belardi (contra)bas; Franz Von Chossy piano, Fender Rhodes; Jens Düppe drums; Sylvain Rifflet tenorsaxofoon, klarinet; Verniri Pohjola trompet. Gasten: Magic Malik fluit, stem; Alienor Mancip harp.
opgenomen: Studio Laborie
uitgebracht: 2015
label: Laborie Jazz Records
aantal stukken: 9tijdsduur: 50:10
website: www.pascalschumacher.com  - www.laboriejazz.fr
door: Mathilde Löffler


Bekend van samenwerkingen met onder andere Jef Neve en Nathalie Loriers en met een waaier aan eigen projecten en prijzen, is het album 'Left Tokyo Right' van de Luxemburgse vibrafonist en componist Michael Schumacher (36) modern, geraffineerd en verrassend te noemen.


North Sea Jazz maakt eerste namen bekend

27 jan - Simply Red, Diana Krall en Snarky Puppy komen naar de 41 editie van het North Sea Jazz Festival. Dat maakte festivaldirecteur Jan Willem Luyken woensdag op NPO Radio 2 bekend.


Verrassende impro-avond Enrico Pieranunzi Trio

CONCERTRECENSIE. Enrico Pieranunzi Trio, Lantaren Venster Rotterdam, 23 januari
beeld: Maurits van Hout
door: Martijn van Geffen

Pianist Enrico Pieranunzi past als muzikant in de harmonische traditie van Bill Evans. Zelf publiceerde de Italiaan in 2001 het boek ‘Bill Evans - The Pianist As An Artist’. Evans is echter een deel van Pieranunzi; hij flirt met moderniteit, is zowel lyrisch als abstract en is bovenal muzikaal Europees.

  
Enrico Pieranunzi, Jasper Somsen en Jeff Ballard op het podium van Lantaren Venster. 


Wankele ritmesectie nekt Identikit

CONCERTRECENSIE. Marzio Scholten Identikit, Paradox Tilburg, 22 januari 2016
beeld: Stef Mennens
door: Erno Elsinga

Met twee stukken van zijn laatst verschenen album ‘Here Comes A Riot’ trapte Marzio Scholten Identikit het concert in Tilburg af. Euforische thema’s met de rijke energie van indie-rock en een tweemans blazerssectie die stond als een huis, bleken een misleidende voorbode voor wat uitliep op een voorspelbaar optreden gedragen door een wankele ritmesectie.

  
Marzio Scholten Identikit met de saxofonisten Lars Dietrich en Jasper Blom. 


Toine Thys Trio - Grizzly

CD-RECENSIE

Toine Thys Trio - Grizzly
bezetting: Toine Thys sopraan- en tenorsaxofoon, basklarinet; Arno Krijger Hammond B-III, Antoine Pierre drums
opgenomen: april 2014
uitgebracht: 9 januari 2016
label: Igloo Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 50:16
website: www.toinethys.com - www.igloorecords.be
door: Bartel DebbautVijf jaar na het verschijnen van hun debuutalbum ‘The End of Certainty’ brengt Toine Thys met zijn trio ‘Grizzly’ uit, een album met tien eigen stukken. De Belgische saxofonist haalde hiervoor inspiratie uit ervaringen die hij opdeed tijdens reizen in onder meer Oost-Afrika en de documentaires van de Duitse regisseur en cineast Werner Herzog, zoals verschillende titels doen verraden.


The Jazz Loft according to W. Eugene Smith

FILMBESPREKING

The Jazz Loft according to W. Eugene Smith
regisseur: Sara Fishko
productie: WNYC Studios / Lumiere Productions
producers: Calvin Skaggs, Sam Stephenson
lengte: 88 minuten
uitgebracht: 2015
website: www.wnyc.org/jazzloftthemovie
door: Erno Elsinga

In een onooglijk gebouw aan Sixth Avenue in Manhattan kwamen tussen 1957 en 1965 tientallen bekende jazzmusici bijeen om er te jammen en te discussiëren. Een van de bewoners van het pand was de gerenommeerde fotojournalist W. Eugene Smith (foto boven) die het gebeuren vastlegde op foto en bandrecorder, nu gebundeld in de historische documentaire ‘The Jazz Loft’ die op 2 februari te zien is tijdens het International Film Festival Rotterdam.


Carlo Nardozza & Christophe Devisscher - Duology

CD-RECENSIE

Carlo Nardozza & Christophe Devisscher - Duology
bezetting: Carlo Nardozza trompet, Christophe Devisscher contrabas
opgenomen: maart en juni 2015, Studio 44
uitgebracht: 2015
label: Carlo Nardozza Music (CNM)
aantal stukken: 11
tijdsduur: 69.19
website: carlonardozza.be - christophedevisscher.com
door: Mathilde LöfflerHet album 'Duology' van trompettist Carlo Nardozza en contrabassist Christophe Devisscher toont vanaf de eerste noot twee bijzondere gerijpte jazzpersoonlijkheden. Musici die in buurland België en daarbuiten worden gerespecteerd en die zonder vertoon op 'Duology' een persoonlijk statement afgeven in perfectie en verfijning.


Ferit Odman – Dameronia with Strings

CD-RECENSIE

Ferit Odman – Dameronia with Strings
bezetting: Terell Stafford trompet, Danny Grissett piano, Peter Washington contrabas, Ferit Odman drums; strijkerssextet: Antonia Silverman viool, Diane Monroe viool, Tamara DeMent viool, Chris Cardona altviool, Emily Brausa violoncello, Clarice Jensen violoncello
opgenomen: 14 – 15 augustus 2015
uitgebracht: 30 november 2015
label: Equinox Music
aantal stukken: 8
tijd: 42:12
website: www.feritodman.com - www.equinox-music.com 
door: David Cohen


De enige video waarop Charlie Parker live te zien is, stamt uit 1952. Hij speelde daarop samen met Dizzy Gillespie de compositie ‘Hot House’. Minder bekend dan de video zelf is vandaag de dag de componist van dit vinnige bebopthema, maar tijdens zijn leven was Tadd Dameron (1917-1965) een veelgevraagd en gerenommeerd pianist, arrangeur en componist. Met het album ‘Dameronia with Strings’ brengt drummer Ferit Odman vijftig jaar na de dood van Dameron een eerbetoon uit aan de man achter de schermen van de jazz.


Tord Gustavsen / Simin Tander / Jarle Vespestad – What Was Said

CD-RECENSIE

Tord Gustavsen, Simin Tander, Jarle Vespestad – What Was Said
bezetting: Tord Gustavsen piano, elektronica, bas;
Simin Tander zang; Jarle Vespestad drums
opgenomen: april 2015, Rainbow Studio, Oslo
uitgebracht: januari 2016
label: ECM
aantal stukken: 13
tijdsduur: 59:57
website: www.tordgustavsen.com - www.simintander.com
door: Erno Elsinga‘What Was Said’ is een samenwerking tussen de Noorse pianist Tord Gustavsen en de Duits-Afghaanse zangeres Simin Tander. Uitgangspunt zijn Noorse hymnes die naar inzicht van de Afghaanse dichter Hamsaaya vertaald zijn naar het Pashto (Afghaanse taal). Een spiritueel album waarop volgens Gustavsen het Soefisme en het Christendom samenkomen.


Food - This Is Not A Miracle

CD-RECENSIE

Food - This Is Not A Miracle
bezetting: Thomas Strønen, drums, elektronica, percussie, Fender Rhodes, moog; Iain Ballamy, saxofoons, elektronica; Christian Fennesz, gitaar, elektronica
opgenomen: juni 2013, Holland Sound, Oslo
uitgebracht: november 2015
label: ECM
aantal stukken: 11
tijdsduur: 47:31
website: www.thomasstronen.com/food
door: Martijn van Geffen


Food staat al een kleine twee decennia bekend om zijn experimentele klanken. Saxofonist Iain Ballamy en drummer Thomas Strønen behoren vanaf de oprichting tot de vaste bandleden en zetten samen met gitarist Christian Fennesz met hun achtste album ‘This Is Not A Miracle’ een knappe moderne sound neer.


Jeroen van Vliet poëtisch pianist zonder weerga

CONCERTRECENSIE. Jeroen van Vliet: solo & Moon Trio, Concertzaal Tilburg, 9 januari
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Betoverend, indringend en emotioneel zijn slechts enkele superlatieven die je op het soloconcert van pianist Jeroen van Vliet los kunt laten. Kosmisch is er nog zo een, maar dan praat je al over het Moon Trio waarmee Van Vliet in de Tilburgse Concertzaal zijn dubbelconcert voltooide.

  
Jeroen van Vliet gaf een soloconcert en trad op met zijn nieuwe Moon Trio.


Jazzdag verder onder nieuwe naam inJazz

8 jan - De Jazzdag, het Nederlandse netwerk en showcase evenement voor jazz, gaat verder onder de naam inJazz. Met deze nieuwe naam onderstreept organisator Buma Cultuur het meerdaagse en internationale karakter van de belangrijkste ontmoetingsplek voor jazzprofessionals en -liefhebbers.


The River – The Swim Sessions

CD-RECENSIE

The River – The Swim Sessions
bezetting: Lily Kiara gitaar, stem; Joost Buis lap steel gitaar, trombone; Michael Moore klarinet, saxofoon, piano; Michael Vatcher drums, percussie; Felicity Provan trompet; Julyen Hamilton dichtkunst
opgenomen: 24 januari 2014, Bimhuis
uitgebracht: december 2015
label: Sibylsings
aantal stukken: 11
tijdsduur: 65:49
website: www.lilykiara.nl – www.sibylsings.com
door: Erno Elsinga


Met werken van de Nederlandse singer/songwriter Lily Kiara, gearrangeerd door de overige musici van The River, is het album The Swim Sessions een project waarin pop, folk, geïmproviseerde muziek en dichtkunst op roerende wijze samen worden gebracht tot een tot de verbeelding sprekend verhaal dat, aaneensluitend beluisterd, bijzondere sferen oproept.


Paul Bley, vormgever van de freejazz, overleden

IN MEMORIAM
door: Erno Elsinga

Paul Bley: 1932 - 2016.
Foto © Jos L. Knaepen.


Pianist Paul Bley is dinsdag 3 januari op 83-jarige leeftijd overleden. Bley was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een bepalende speler binnen de freejazz. Samen met musici als Charlie Parker, Charles Mingus en Sonny Rollins gaf de Canadees nieuwe richting aan het begrip jazz en groeide hij uit tot een grootheid binnen het genre.


Vanbinsbergen Playstation - Live

CD-RECENSIE

Vanbinsbergen Playstation - Live
bezetting: Corrie van Binsbergen gitaar; Mete Erker tenorsax en basklarinet; Miguel Boelens tenor- en altsax; Morris Kliphuis hoorn en kornet; Joost Buis trombone, lapsteel; Albert van Veenendaal piano; Dion Nijland contrabas; Yonga Sun drums
opgenomen: 5 maart 2014 Bimhuis, 22 mei 2015 De Toonzaal
uitgebracht: december 2015
label: Brokkenrecords / Challenge Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 39:23
website: www.corrievanbinsbergen.com
door: Erno Elsinga


Na een reeks van illustere projecten door de jaren heen variërend van opera tot literair, keert Van Binsbergen met Playstation terug naar het traditionele instrumentale bandgeluid. Voorzien van een viermans blazerssectie, levendige arrangementen en zo nu en dan broeierig gitaarspel.


De Verkeerstoren vrijplaats met podium in Amsterdam-Noord

2 jan -  Verschillende Amsterdamse initiatieven hebben hun handen ineen geslagen om voor de komende twee jaar in De Verkeerstoren een nieuwe coöperatieve en creatieve werkplaats met elkaar te creëren. Op 6 januari wordt de ultra dynamische plek geopend die met De Ruimte tevens een podium voor improvisatiemuziek biedt.


Zangeres Natalie Cole (65) overleden

1 jan - Natalie Cole, dochter van jazzzanger en -pianist Nat King Cole, is in een ziekenhuis van Los Angeles op 65-jarige leeftijd overleden. De negenvoudig Grammy Award-winnares debuteerde op zesjarige leeftijd en had in de jaren zeventig hits met 'Inseparable' en This will be'.


Gelukkig Nieuwjaar!

1 jan - Medewerkers van Jazzenzo wensen u een voorspoedig, muzikaal maar bovenal een gezond 2016!