CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Jazz Factory nieuw jazzpodium in Den Bosch

19 dec - Vanaf januari verandert de Verkadefabriek Clubzaal in Den Bosch tweewekelijks op de zondagmiddag in een jazzclub met een informele sfeer: de Jazz Factory. Het podium wordt op 11 januari geopend door Bruut! en Wilfried de Jong. 
» Opnamen documentaire Thomas Chapin in Bimhuis

9 dec - In Amsterdam wordt deze week de laatste hand gelegd aan een documentaire over het leven van de Amerikaanse altsaxofonist Thomas Chapin. Filmmaker Stephanie J. Castillo filmde al in Amerika en bezoekt nu Europa om het leven van Chapin aan de hand van interviews in kaart te brengen. In het Bimhuis ontmoet Castillo muzikanten die met Chapin werkten. 
» Nieuw programma Wisselend Toonkwintet in Tilburg en Amsterdam

8 dec - Toon Tellegen & Het Wisselend Toonkwintet geven in december twee literaire concerten in Tilburg en Amsterdam. Het betreft het nieuwe programma ‘Het geluk van de sprinkhaan’ waarvoor Corrie van Binsbergen de muziek schreef. 
» Derde benefietconcert Nederlands Jazz Archief in Bimhuis

4 dec - In het Bimhuis wordt op zondag 7 december voor de derde keer een benefietconcert georganiseerd voor het behoud van het Nederlands Jazz Archief. Veel toppers uit de Nederlandse jazzscene komen opnieuw naar Amsterdam om het belang van het archief muzikaal te onderstrepen. 
» DVD-presentatie Snarky Puppy & Metropole Orkest

3 dec - Vorig jaar gaven Snarky Puppy en het Metropole Orkest vier concerten in het Energiehuis in Dordrecht. De concerten vormen het materiaal voor de dvd 'Sylvia' die op 30 april en 1 mei 2015 middels twee optredens gepresenteerd wordt in de Rotterdamse Schouwburg. 
» Lady Gaga & Tony Bennett naar North Sea Jazz en Gent Jazz

2 dec - Lady Gaga en Tony Bennett spelen volgend jaar zomer op zowel North Sea Jazz als het Vlaamse Gent Jazz Festival. Het popfenomeen en de jazzcrooner brachten dit jaar het album ‘Cheek To Cheek’ uit, gevuld met jazzstandards. 

De kleine grote tederheid van Stranger Than Paranoia

CONCERTRECENSIE. Stranger Than Paranoia, Toonzaal ’s-Hertogenbosch, Chassé Breda, Paradox Tilburg, 27, 28, 29 december 2014.
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

Het improvisatiefestival Stranger Than Paranoia bengelt al een paar jaar aan een uiterst dun financieel draadje. Hetgeen niet wil  zeggen dat er voor muziekliefhebbers niets meer te halen valt. Integendeel, de opzet van het festival – op één avond drie totaal verschillende concerten presenteren, met als gezamenlijke noemer ‘improvisatie’ – en de altijd verrassende invulling van het programma, dragen er zorg voor dat Stranger Than Paranoia vooral een muziekfestival is. Dat vele grenzen overschrijdt. Ook die van de jazz.

  
Jorge Pardo, Denise Jannah met gastzangeres Evi de Graaf en David Murray op de podia van Chassé (Breda) en de Toonzaal (Den Bosch).


De geboorte van een nieuw 'Weihnachtsoratorium' in Paradox

CONCERTRECENSIE. Openingsavond Stranger Than Paranoia, Paradox Tilburg, 24 december
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

Als kerstmis muziek behoeft, dan komt altijd Bach's 'Weihnachtsoratorium' om de hoek kijken. Degene die muziek uit die hoek niet aanspreekt, had op kerstavond het best in muziekpodium Paradox kunnen zijn bij het concert van pianist Jeroen van Vliet, als onderdeel van het festival Stranger Than Paranoia. Niet dat zijn solo-exercitie directe raakvlakken had met de kerkmuziek van Johann Sebastian Bach, maar de uitwerking op het gemoed van de luisteraar moet bijna navenant zijn geweest.

 
Concerten van Jeroen van Vliet, het Podium Trio en Windkracht 7 (met saxofonist Floris van der Vlugt) vormden de ingrediënten tijdens de openingsavond van Stranger Than Paranoia.


Denise Jannah bepaalt zelf wel wat ze wil

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden


"Als je me jazzzangeres wilt noemen, ben ik er een die van alles zingt". Foto © Gemma van der Heyden.Denise Jannah is wijd en zijd bekend als jazzzangeres. Maar zelf koppelt ze daar een verlengstukje aan. “Ik vind dat ik een allround zangeres ben. Maar als je me jazzzangeres wilt noemen, dan ben ik er een die van alles zingt.” Afgelopen jaar kwam ze weer volop in de schijnwerpers  met de voorstellingenreeks ‘ELLA!’ Ze moest er dertig A4-tjes voor uit het hoofd leren. Op 28 december treedt de vocaliste in Breda op met het Denise Jannah Quartet tijdens het festival Stranger Than Paranoia. “Ik hoop en bid dat het nooit ophoudt.”


Paul van Kemenade Three Horns and a Bass – In A Certain Mood

CD-RECENSIE

Paul van Kemenade Three Horns and a Bass – In A Certain Mood
bezetting: Angelo Verploegen trompet en flugelhorn; Louk Boudesteijn trombone; Paul van Kemenade altsaxofoon en composities; Wiro Mahieu contrabas
opgenomen: 2014 in Tafelbergstudio Tilburg
uitgebracht: 2014
label: KEMO
tijdsduur: 44.17
website: www.paulvankemenade.com - www.loukboudesteijn.nl 
door: Rinus van der HeijdenDe ziel van het kwartet Three Horns and a Bass wordt al in het eerste nummer, het titelstuk van de nieuwste cd van Paul van Kemenade, blootgelegd. ‘In A Certain Mood’ is daarbij niet zomaar een titel: hij legt de bedoelingen van de componist en altsaxofonist anno 2014 in de prachtigste klanken aan de luisteraar uit. Daarmee heeft die ‘certain mood’ bij Paul van Kemenade c.s. een permanent karakter gekregen.


Feest bij Rumbatá Beat Band

CONCERTRECENSIE. Rumbatá Beat Band, Porgy en Bess, Terneuzen, 19 december 2014
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

De Colombiaanse percussionist en componist Jaime Rodríguez kwam in 1983 naar Nederland. Hij ging verder studeren aan het conservatorium in Rotterdam. Met diverse programma’s en ensembles promootte hij Latijns-Amerikaanse muziek. Bijvoorbeeld met zijn Rumbatá Big Band. Meer recentelijk startte hij Rumbatá Beat Band. Daarmee gooit hij het muzikaal over een andere boeg. Zo liet hij horen op het debuutalbum ‘Once again’ waarvan de band dit concert alle stukken speelde.

  
De twaalfkoppige Rumbatá Beat Band onder leiding van percussionist Jaime Rodríguez (l) op het podium van Porgy en Bess. 


Jazz Factory nieuw jazzpodium in Den Bosch

19 dec - Vanaf januari verandert de Verkadefabriek Clubzaal in Den Bosch tweewekelijks op de zondagmiddag in een jazzclub met een informele sfeer: de Jazz Factory. Het podium wordt op 11 januari geopend door Bruut! en Wilfried de Jong.


Ties Mellema and Friends – Song Reader by Beck

CD-RECENSIE

Ties Mellema and Friends – Song Reader by Beck
bezetting: Nora Fischer zang; Ties Mellema, Niels Bijl, Tini Thomsen en Jan Menu, allen baritonsaxofoon
opgenomen: 2014 in Splendor Amsterdam
uitgebracht: 2014 label: Amstel Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 49.41
website: www.tiesmellema.nl
door: Rinus van der Heijden
Op zijn minst opmerkelijk, zo mag je de deze cd van baritonsaxofonist Ties Mellema en vrienden gerust noemen. Eén stem, ondersteund door vier baritonsaxofoons, gaat in de slag met het oeuvre van de popmusicus Beck.


Jazz à Verviers maakt alle aanwezigen gelukkig

CONCERTRECENSIE. Festival Jazz a Verviers, Espace Dousberg, Verviers (België), 13 december 2014. Dubbelconcert: Manu Katché Kwartet; Nathalie Loriers met Philippe Aerts en Tineke Postma
beeld: Robert Hansenne
door: Mathilde Löffler

De verrukkelijkste verrassingen zijn soms dichtbij huis te vinden. Ver weg van de Randstad, maar dichtbij Maastricht in het Franstalige Wallonië, werd voor de achtste keer het festival 'Jazz a Verviers' gehouden. Met als sluitstuk en hoogtepunt van het programma een dubbelconcert van twee heel verschillende bands: het kwartet van drumfenomeen Manu Katché en een samenwerking van de Belgische pianiste Nathalie Loriers en haar muzikale partner Philippe Aerts op contrabas met de Nederlandse altsaxofoniste Tineke Postma.

  
Manu Katché, Nathalie Loriers en Tineke Postma op festival Jazz à Verviers.


Jeroen van Vliet maakt faam meer dan waar

CONCERTRECENSIE. Uitreiking BUMA/Boy Edgarprijs, Bimhuis Amsterdam, 14 december '14
beeld: Ron Beenen, Eddy Westveer
door: David Cohen

Met de BUMA/Boy Edgarprijs 2014 won pianist Jeroen van Vliet, volgens het juryrapport een van de ‘paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek’, niet alleen een geldbedrag en een plastiek van Jan Wolkers, maar ook de organisatie van een concertavond in het Bimhuis. Op deze avond kregen luisteraars een levendig idee van de enorme veelzijdigheid die de pianist eigen is.

  
Jeroen van Vliet neemt de Boy Edgar Prijs in ontvangst en speelde in het Bimhuis met onder meer trio OGU & Claudio Puntin (l) en Estafest (r).


Flat Earth Society is gewoon ongrijpbaar

CONCERTRECENSIE. Flat Earth Society, Paradox Tilburg, 12 december 2014
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

In jazz en improvisatiemuziek wordt nogal eens de aanduiding 'lijkt op' gehanteerd: de muziek van Huppelepup lijkt sprekend op die van Bill Evans bijvoorbeeld. Maar wat als de eerder genoemde term uitbreidt tot 'lijkt niet op'? Dan kom je uit bij Flat Earth Society.

  
Flat Earth Society met onder meer trompettist Jon Birdsong (l) op de planken van Paradox. 


Pieter Bast ESP Quintet – Midnight Song

CD-RECENSIE

Pieter Bast ESP Quintet – Midnight Song
bezetting: Michael Rörby trombone en elektronica; Bert Lochs trompet, flugelhorn en elektronica; Paul Maassen Fender Rhodes, synthesizer en elektronica; Jasper Somsen contrabas; Pieter Bast slagwerk
opgenomen: 19 en 20 december, Tafelbergstudio, Tilburg
uitgebracht: 2014 
label: Buzz Music Records
aanrtal stukken: 9
tijdsduur: 57.53
website: www.pieterbast.nl - www.lochs.nl 
door: Rinus van der Heijden


De titel van het kwintet van slagwerker Pieter Bast intrigeert. Bij ESP denkt een liefhebber van jazzmuziek vrijwel direct aan de gelijknamige Wayne Shortercompositie. Dat mag, maar ESP heeft nog een andere betekenis. Het staat voor European Song Book, een project dat Pieter Bast zich eigen heeft gemaakt.


Hiromi - Alive

CD-RECENSIE

Hiromi - Alive 
bezetting: Hiromi Uehara piano; Anthony Jackson contrabas,  basgitaar; Simon Phillips, drums 
opgenomen: 5 tot 7 februari 2014, Avatar Studios, New York 
uitgebracht: juni 2014
label: Concord Music Group
aantal stukken: 9
tijdsduur: 74.54  
website: www.hiromimusic.com
door: Mathilde LöfflerVoor iedereen die wel eens twijfelt tussen een album van een hoogstaand jazzpianotrio of een uitzinnig groovende heavy-metalband is er goed nieuws: er is maar één cd nodig. Het nieuwe album 'Alive' van het Japanse pianofenomeen Hiromi kan ruimschoots aan beide behoeftes voldoen.


Opnamen documentaire Thomas Chapin in Bimhuis

9 dec - In Amsterdam wordt deze week de laatste hand gelegd aan een documentaire over het leven van de Amerikaanse altsaxofonist Thomas Chapin. Filmmaker Stephanie J. Castillo filmde al in Amerika en bezoekt nu Europa om het leven van Chapin aan de hand van interviews in kaart te brengen. In het Bimhuis ontmoet Castillo muzikanten die met Chapin werkten.


Kwartet van Pannekeet is hechte band

CONCERTRECENSIE. Udo Pannekeet, Porgy en Bess, Terneuzen, 7 december 2014
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

De Nederlandse jazzbassist Udo Pannenkeet speelde in zijn Pitch Pine Project met Randy Brecker, is een sleutelfiguur in het Tim Langedijk Trio en begeleidt diverse artiesten. Onlangs kwam zijn eigen album ‘On’ uit met tenorsaxofonist Erwin Vann, drummer Pascal Vermeer en Boy Edgarprijswinnaar, pianist Jeroen van Vliet. Pannekeet schreef de muziek met deze musici in het hoofd en produceerde de plaat. Dit concert presenteerde hij ‘On’ in Porgy en Bess in Terneuzen.

  
Erwin Vann, Jeroen van Vliet, Pascal Vermeer en basgitarist Udo Pannekeet presenteerden het album 'On' in Porgy en Bess. 


Nieuw programma Wisselend Toonkwintet in Tilburg en Amsterdam

8 dec - Toon Tellegen & Het Wisselend Toonkwintet geven in december twee literaire concerten in Tilburg en Amsterdam. Het betreft het nieuwe programma ‘Het geluk van de sprinkhaan’ waarvoor Corrie van Binsbergen de muziek schreef.


Michiel Borstlap – Frames

CD-RECENSIE

Michiel Borstlap – Frames
bezetting: Michiel Borstlap piano solo
opgenomen: 2014 in Kippenschuur, Vreeland
uitgebracht: 2014
label: GPM Gramery Park Music
aantal stukken: 15
tijdsduur: 69.27 
website: www.michielborstlap.com
door: Mathilde Löffler
Met  'Frames' heeft Michiel Borstlap een cd van adembenemende schoonheid uitgebracht. Geïnspireerd door en recente samenwerking met Ludovico Einaudi heeft Borstlap zijn composities en zijn spel van elke franje ontdaan. Hij is op zoek gegaan naar de pure essentie van muziek vol eenvoud, stilte, ruimte en resonantie. Zijn spel is zo kristalhelder dat de muziek de luisteraar recht in het hart kan raken door zijn pure intentie en zuiverheid.


Derde benefietconcert Nederlands Jazz Archief in Bimhuis

4 dec - In het Bimhuis wordt op zondag 7 december voor de derde keer een benefietconcert georganiseerd voor het behoud van het Nederlands Jazz Archief. Veel toppers uit de Nederlandse jazzscene komen opnieuw naar Amsterdam om het belang van het archief muzikaal te onderstrepen.


Jakob Bro zuigt je meteen de muziek in

CONCERTRECENSIE. Jakob Bro Trio, ’t Schuttershof, Middelburg, 2 december 2014
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

De Deense jazzgitarist Jakob Bro is bekend van het Tomasz Stanko Quartet en Paul Motian’s Electric Bebop Band maar hij heeft als dertiger ook al tien albums op zijn eigen naam staan. In 2009 brak hij internationaal door toen hij ‘Balladeering’ uitbracht.

  
Gitarist Jakob Bro, drummer  Joey Baron en contrabassist Thomas Morgan op het podium van 't Schuttershof. 


DVD-presentatie Snarky Puppy & Metropole Orkest

3 dec - Vorig jaar gaven Snarky Puppy en het Metropole Orkest vier concerten in het Energiehuis in Dordrecht. De concerten vormen het materiaal voor de dvd 'Sylvia' die op 30 april en 1 mei 2015 middels twee optredens gepresenteerd wordt in de Rotterdamse Schouwburg.


Lady Gaga & Tony Bennett naar North Sea Jazz en Gent Jazz

2 dec - Lady Gaga en Tony Bennett spelen volgend jaar zomer op zowel North Sea Jazz als het Vlaamse Gent Jazz Festival. Het popfenomeen en de jazzcrooner brachten dit jaar het album ‘Cheek To Cheek’ uit, gevuld met jazzstandards.


Artvark Saxophone Quartet laat zich niet in hokjes stoppen

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden


Mete Erker over tien jaar Artvark en toekomstige projecten van het saxofoonkwartet. Foto © Gemma van der Heyden.


Het Artvark Saxophone Quartet bestaat tien jaar. Die periode hebben de vier saxofonisten gevuld met de meest uiteenlopende projecten. Het laatste is vooralsnog dat met flamencogitarist Eric Vaarzon Morel.