CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Genomineerden Edison Jazz/World 2014 bekend

10 okt - Verspreid over zes categorieën zijn de genomineerden voor de jaarlijkse Edison jazz/world bekendgemaakt. In de categorie Jazz Nationaal zijn de ensembles Batik, Estafest en het Sebastiaan van Bavel Trio de gelukkigen. 
» Rembrandt Frerichs zoekt nieuwe wegen met fortepiano

7 okt – Rembrandt Frerichs zorgt voor een absolute primeur in het land van jazz- en geïmproviseerde muziek. Als eerste improvisatiemusicus in Nederland beschikt hij sinds kort over een fortepiano, de voorloper van de moderne vleugelpiano. De pianist gaat er zowel jazz- als klassieke concerten mee geven. 
» Miles en Ella in de Nederlandse theaters

6 okt - Deze maand gaan twee theatervoorstellingen die handelen over het leven van legendarische jazziconen gelijktijdig in première. In Amsterdam gaat op 25 oktober de voorstelling ELLA! van start waarin Denise Jannah in de rol kruipt van Ella Fitzgerald. En in Zoetermeer presenteert Legends Of Music dezelfde dag een nieuw programma rondom de muziek van Miles Davis genaamd MILES! Beide voorstelling trekken daarna door het land. 

Marc Ribot Trio – Live at The Village Vanguard

CD-RECENSIE

Marc Ribot Trio – Live at The Village Vanguard
bezetting: Henry Grimes contrabas en viool; Marc Ribot gitaar; Chad Taylor slagwerk
opgenomen: 30 juni 2012 in The Village Vanguard, New York (VS)
uitgebracht: 2014
label: PI Recordings
aantal stukken: 6
tijdsduur: 64.23
website: www.marcribot.com - www.pirecordings.com
door: Rinus van der HeijdenEens in de zoveel jaren komt er een plaat uit die je vanaf de eerste noot de adem beneemt. Alles wat tussen het ene meesterwerk en het daarop volgende op de markt verschijnt, beweegt zich tussen zeer goed en volstrekt oninteressant. Het valt niet altijd mee om tussen die twee uitersten te dobberen. Maar de wetenschap dat er op termijn gegarandeerd weer een absoluut meesterwerk gaat verschijnen, houdt je geest levendig en open. En geduldig.


Hilliard en Garbarek bouwen nieuw, spannend universum

CONCERTRECENSIE. ‘Officium’ The last Concerts, Jan Garbarek en The Hilliard Ensemble. Ingolstädter Jazztage 2014, kerk Liebfrauenmünster Ingolstadt (Duitsland), 24 oktober '14 
beeld: Christian Pacher
door: Mathilde Löffler

Na 40 jaar neemt The Hilliard Ensemble, een van de beste vocale ensembles op het gebied van oude muziek wereldwijd, afscheid. Het kwartet doet dat met een reeks bijzondere optredens, samen met de Noorse saxofonist Jan Garbarek. Zij maken een tour kriskras door Europa langs de mooiste, spiritueelste kerken met een bijzondere akoestiek.

  
Jan Garbarek en The Hilliard Ensemble in de kerk Liebfrauenmünster van de Duitse stad Ingolstadt. In november twee keer te zien in Nederland.


The Whammies – Play the music of Steve Lacy Vol. 3 Live

CD-RECENSIE

The Whammies – Play the music of Steve Lacy Vol. 3 Live
bezetting: Jorrit Dijkstra altsaxofoon en lyricon; Pandelis Karayorgis piano; Jeb Bishop trombone; Mary Oliver viool en altviool; Jason Roebke contrabas; Han Bennink drums
opgenomen: live in Cinema Lux, Padova, Italië op 14 maart 2014
uitgebracht: 2014
label: Driff Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 59:45
website: jorritdijkstra.com - driffrecords.bandcamp.com
door: Armand van Wijck


The Whammies speelden op hun voorgaande album al een sterk staaltje avant-garde, maar dit derde deel is daarvan een overtreffende trap. Live opgenomen tijdens een concert in Padova, Italië, voeren ze repertoire van Steve Lacy met finesse uit.


Kairos 4tet mist elke sensatie

CONCERTRECENSIE. Kairos 4tet, Paradox Tilburg, 24 oktober 2014
beeld: Liesbeth Keder
door: Rinus van der Heijden

‘Kairos 4tet bestaat uit de top van de nieuwe opkomende UK jazzscene en is in de UK een regelrechte sensatie’, ronkte de website van muziekpodium Paradox. Dat beloofde derhalve heel wat. Maar de verwachtingen vielen al bij de eerste noten van een slaapverwekkend concert in duigen. 

  
Het Kairos 4tet met saxofonist Adam Waldmann kon in Paradox niet overtuigen.


Marc Cary Focus Trio: tomeloze energie met diepe groove

CONCERTRECENSIE. Marc Cary Focus Trio, Bimhuis Amsterdam, 23 oktober 2014
beeld: Thomas Huisman
door: Stefan de Graaf

“Geniet van de beleving”, wenst de in New York (Harlem) woonachtige Marc Cary zijn publiek toe, voordat hij in de toetsen duikt. Alsof het een achtbaan is. En hij heeft gelijk. Zo klinkt het trio inderdaad: als een zintuiglijke en bijna-lijflijke ervaring, met een hoog energiegehalte, drijvende ritmiek en een levensvitaliteit die je uit je stoel losrukt. 

  
Het trio van toetsenist Marc Cary met bassist Rashaan Carter en drummer en tablaspeler Sameer Gupta. 


Bugge Wesseltoft Trio groovend, grommend en grensverkennend

CONCERTRECENSIE. Trio Wesseltoft-Schwarz-Berglund, Muziekgebouw aan ‘t IJ, 15 oktober
door: Kees Schreuders Het trio Bugge Wesseltoft, Dan Bergland, Henrik Schwarz op archiefbeeld.


In het kader van het Amsterdam Dance Event (ADE) en de serie ‘The Rest Is Noise’, waarin Muziekgebouw aan 't IJ een podium wil bieden aan artiesten die vooroplopen in de vernieuwingen in pop en elektronica, trapt het trio Wesseltoft-Schwarz-Berglund hier zijn wereldtour af.


Vlek – Smoking Gun

CD-RECENSIE

Vlek – Smoking Gun
bezetting: Edward Capel alt- en sopraansaxofoon en klarinet; Jeroen Doomernik trompet; Hans Sparla trombone; Jacq Palinckx gitaar; Bart van Dongen piano en synthesizer; Bert Palinckx contrabas; Pascal Vermeer slagwerk
opgenomen: april 2014 in Artuarium in ’s-Hertogenbosch
uitgebracht: 2015
label: eigen beheer
aantal stukken: 13
tijdsduur: 63.10
website: www.vlekmusic.nl
door: Rinus van der Heijden


Zeven eigenzinnige muzikanten en dertien eigen stukken. Zo kun je in de simpelste bewoordingen de nieuwste cd ‘Smoking Gun’’ van het Brabantse collectief Vlek omschrijven. Maar daarmee is het lang niet gedaan. Want die zeven musici met hun dertien eigen composities leveren een intrigerend totaalwerk af, dat na de vorige cd ‘Speck’ uit 2012, een nieuwe proeve van eigengereid vakmanschap vormt.


Pandelis Karayorgis Quintet – Afterimage

CD-RECENSIE

Pandelis Karayorgis Quintet – Afterimage
bezetting: Dave Rempis alt-, tenor- en baritonsaxofoon; Keefe Jackson tenorsaxofoon, bas- en contrabasklarinet; Pandelis Karayorgis piano en composities; Nate McBride contrabas; Frank Rosaly drums.
opgenomen: april 2014
uitgebracht: 2014
label: Driff Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 66:35
website: www.driffrecords.com - www.karayorgis.com
door: David Cohen


Zeer sprekend en beeldrijk is de stijl van de Grieks-Amerikaanse componist en pianist Pandelis Karayorgis. Op ‘Afterimage’ is hij live met zijn kwintet te horen bij een uitvoering van tien eigen composities. De cd wordt veelal gekenmerkt door korte thema’s in een opgang naar soms zéér vrije en dissonante improvisaties.


ICP Orchestra – East Of The Sun

CD-RECENSIE

ICP Orchestra – East Of The Sun
bezetting: Michael Moore klarinet en altsaxofoon; Ab Baars en Tobias Delius klarinet en tenorsaxofoon; Wolter Wierbos trombone; Thomas Heberer cornet; Mary Oliver viool, altviool, zang; Tristan Honsinger cello en zang; Ernst Glerum contrabas en aankondigingen; Guus Janssen piano en orgel; Han Bennink slagwerk en zang
opgenomen: 18, 19 en 20 maart 2014 in Electric Monkey Studio Amsterdam
uitgebracht: 2014
label: ICP, distributie ToonDist
aantal stukken: 14
tijdsduur: 53.59
website: www.icporchestra.com 
door: Rinus van der Heijden


De Instant Composers Pool (ICP) heeft met ‘East Of The Sun’ opnieuw een mijlpaal toegevoegd aan zijn imposante oeuvre, dat is opgebouwd vanaf 1967. Het is namelijk voor de eerste keer dat mede-oprichter Misha Mengelberg niet aanwezig is. Hoewel zijn geest vrijelijk en nadrukkelijk boven deze cd zweeft. Bovendien is er nog een opmerkelijke noviteit: de pianokruk is nu ingenomen door Guus Janssen.


Rembrandt Frerichs: historisch? eigentijds? tijdloos!

CONCERTRECENSIE. Rembrandt Frerichs Trio tijdens het Geelvinck Fortepiano Festival, Posthoornkerk Amsterdam, 11 oktober 2014
door: Stefan de Graaf

Rembrandt Frerichs Trio in de Posthoornkerk Amsterdam.

Foto © Roland Spek.


Het Geelvinck Fortepiano Festival dat door het Museum Geelvinck wordt georganiseerd haalt met een reeks concerten (van 9-25 oktober) de stofrager over een historisch muziekinstrument dat in een klassieke setting weliswaar leeft (Ronald Brautigam, Kristian Bezuidenhout), maar toch vooral in het depot dreigt te verstoffen of als pronkstuk in een museum belandt. 


Mike Stern smoort Paradox in notenregen

CONCERTRECENSIE. Mike Stern Band, Paradox Tilburg, 12 oktober 2014
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

Gitarist Mike Stern heeft met zijn kwartet een imposant concert gegeven in Tilburg. Alles klopte: de samenstelling van de band, de interactie tussen de musici, de soepel op elkaar afgestemde concertdelen en vooral de hogeschooldressuur die leider Mike Stern op zijn gitaar ten beste gaf. Mannetjesmakerij was niet aan de orde; hier draaide het uitsluitend om volledige overgave aan zo mooi mogelijke, eigengemaakte muziek.

  
Gitarist Mike Stern en zijn band in een uitverkocht Paradox.


Craig Taborn: pianotrio met intrigerende collagestructuur

CONCERTRECENSIE: Craig Taborn Trio, AINSI Maastricht, 9 oktober 2014
door: Mathilde Löffler 


Craig Taborn op archiefbeeld.

Foto© Thomas Huisman.

In de intieme zaal van het hip gerenoveerde voormalige industrieel complex AINSI Maastricht had het Craig Taborn Trio een perfecte ambiance met goede akoestiek en een verzorgd ruige uitstraling.Een bevlogen organisatie had dit trio van wereldformaat weten te strikken. Een bijzondere luxe om de Amerikaanse formatie in een intieme sfeer voor een publiek van circa vijftig toeschouwers te kunnen zien.


Genomineerden Edison Jazz/World 2014 bekend

10 okt - Verspreid over zes categorieën zijn de genomineerden voor de jaarlijkse Edison jazz/world bekendgemaakt. In de categorie Jazz Nationaal zijn de ensembles Batik, Estafest en het Sebastiaan van Bavel Trio de gelukkigen.


Gorilla Mask: geluk bij een ongeluk

CONCERTRECENSIE. Gorilla Mask, Paradox Tilburg, 8 oktober ’14
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

De aankondiging vooraf van het concert van het vanuit Berlijn opererende Gorilla Mask maakte iedere muziekliefhebber nieuwsgierig. Het zou namelijk gaan om muziek die zich beweegt tussen John Coltrane en Jimi Hendrix. Dat is me nogal wat: kracht en inventiviteit, vrijheid en avontuur zijn dan immers gewaarborgd. 

  
Het trio Gorilla Mask op het podium van Paradox, met altsaxofonist Peter van Huffel, basgitarist Roland Fidezius en drummer Rudi Fischerlehner.


Kasper Tom 5 - Ost Bingo Skruer

CD-RECENSIE

Kasper Tom 5 - Ost Bingo Skruer
bezetting: Rudi Mahall basklarinet, klarinet; Tomasz Dabrowski trompet, balkan hoorn; Petter Hangsel trombone; Jens Mikkel Madsen contrabas; Kasper Tom drums
opgenomen: 2013
uitgebracht: 2013
label: Barefoot Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 60.45
website: www.barefoot-records.com -  www.kaspertom.com
door: Mathilde Löffler


De Deense drummer en componist Kasper Tom, geboren in 1981, werkt sinds 2006 als bandleider van zijn eigen projecten, waarbij hij zich focust op moderne compositie en innovatie. Met zijn formatie 'Kasper Tom 5' presenteerde hij zich onlangs aan het Nederlandse publiek in het kader van het festival Danish Delight.


Jacob Anderskov - Strings, Percussion & Piano

CD-RECENSIE

Jacob Anderskov -  Strings, Percussion & Piano
bezetting: Christine Pryn viool; Anette Slaatto altviool; Ida
Norholm cello; Jacob Anderskov piano; Peter Bruun drums
opgenomen: Rainbow Studio, Oslo 2012  
uitgebracht: 2013
label: ILKmusic/JacobAnderskov  
aantal stukken: 7
tijdsduur: 46.22  
website: www.jacobanderskov.dk
door: Mathilde LöfflerDe Deense pianist en componist Jacob Anderskov presenteeerde vorige maand zijn project 'Strings, Percussion & Piano' in Nederland, in het kader van het festival Danish Delight. De gelijknamige cd is zijn zestiende album als leider sinds zijn debuut in 2001.


Rembrandt Frerichs zoekt nieuwe wegen met fortepiano

7 okt – Rembrandt Frerichs zorgt voor een absolute primeur in het land van jazz- en geïmproviseerde muziek. Als eerste improvisatiemusicus in Nederland beschikt hij sinds kort over een fortepiano, de voorloper van de moderne vleugelpiano. De pianist gaat er zowel jazz- als klassieke concerten mee geven.


Miles en Ella in de Nederlandse theaters

6 okt - Deze maand gaan twee theatervoorstellingen die handelen over het leven van legendarische jazziconen gelijktijdig in première. In Amsterdam gaat op 25 oktober de voorstelling ELLA! van start waarin Denise Jannah in de rol kruipt van Ella Fitzgerald. En in Zoetermeer presenteert Legends Of Music dezelfde dag een nieuw programma rondom de muziek van Miles Davis genaamd MILES! Beide voorstelling trekken daarna door het land.


Kvartett – Vekk

CD-RECENSIE

Kvartett – Vekk
bezetting: Erik Bogaerts altsaxofoon; Alexi Tuomarila piano; Axel Gilain contrabas; Lionel Beuvens slagwerk
opgenomen: 2013 in GAM Studio’s & The Boiling Room, Waimes (B)
uitgebracht: 2014 
label: Sabam
aantal stukken: 4
tijdsduur: 26.52
website: www.erikbogaerts.com
door: Rinus van der HeijdenErik Bogaerts is een Belgische altsaxofonist en klarinettist, die in 2001 naar het Koninklijk Conservatorium in Brussel toog en nadien langzaam binnendrong in de Belgische jazzscene. Hij won in 2008 de competitie ‘Jong Jazz Talent Gent’, maakte nadien onderdeel uit van een aantal muzikale projecten zoals Jazzlabseries en het theaterstuk ‘Oogst’ en speelde met onder andere Christian Mendoza en Dave Douglas. En – uiteraard – met velen uit het Belgische jazzmilieu.